Slovenija
25 ogledov

Po kadrovanju kadrovanje

slovenija 16.04.12 Janez Jansa, Vinko Gorenak, Zvonko Cernac, Karel Erjavec, Jan Boštjan Tacol
Zamenjave. Do novega leta Janševi zamenjali slabo polovico višjih uradnikov. Pri novih podobno. V PS Alenke Bratušek pravijo, da bodo nedvomno morali koga zamenjati.

Lani je vlada na položajna uradniška delovna mesta imenovala 75 oseb. Ta imenovanja se nadaljujejo tudi letos. Od novega leta je bilo sestavljenih 25 natečajnih komisij za izbiro kandidatov za ta delovna mesta, šest v ponovitvi postopkov.

Skupno je teh mest 164 – od tega 53 generalnih direktorjev, 10 generalnih sekretarjev, 34 predstojnikov organov v sestavi ministrstva, 9 predstojnikov vladnih služb in 58 načelnikov upravnih enot, pojasnjujejo na ministrstvu za pravosodje in javno upravo (MPJU). "To ni samo nenavadno, ampak tudi izjemno škodljivo," zamenjave komentira ministrica za javno upravo v Pahorjevi vladi Irma Pavlinič Krebs. Meni, da "to, da za vsako vlado pride vihar, ki visoke uradnike pomete z delovnih mest, jih dela ponižne in vdane ter pripravljene narediti vse, kar ukaže nadrejeni, nima veze s stroko". Dodaja, da primerjave s tujino kažejo, da so taki "plenilski sistemi" zelo škodljivi. Podobno je pri javnih zavodih, skladih in agencijah, vodilna delovna mesta pa se razumejo kot plen, ki se razdeli med pripadnike političnih strank koalicije, poudarja.

V prvem letu mandata lahko funkcionarji zaradi zakonskih sprememb, sprejetih v času prve Janševe vlade, zaposlene na položajnih uradniških mestih razrešijo brez krivdnih razlogov, z zakonom za uravnoteženje javnih financ pa so bile tem razrešenim in odpuščenim odpravnine znižane za polovico. Pavlinič Krebsova poudarja, da je med njenim ministrovanjem na mesta v uradniškemu svetu, ki so pripadala vladi, namesto državnih sekretarjev imenovala strokovnjake, saj da mora svet preverjati kompetence in ne politične pripadnosti.

Kadrovali bodo tudi novi

"Kako bo v tem pogledu ravnala prihodnja koalicija, ne moremo napovedati, saj se še nismo dogovorili," pa na vprašanja o menjavah po morebitnem prevzemu oblasti odgovarjajo v Pozitivni Sloveniji (PS). Dodali so, da pa bo "nedvomno treba za vzpostavitev operativne sposobnosti imenovati nove kadre v vladi in ministrstvih". Dodajajo, da vse kadrovske odločitve te vlade zagotovo niso slabe, a "kjer so vsebinska razhajanja prevelika, bodo zagotovo potrebne spremembe".

Iz mandatnih v nedoločene

Ob tem je bilo lani v državni upravi razpisanih še 47 javnih in 92 internih natečajev za druga uradniška in strokovno-tehnična delovna mesta. Na koliko od teh razpisov so se prijavili in bili izbrani zaposleni, ki so bili pred tem vezani na mandat ministrov, na MPJU ne vedo. Skupno je bilo lani po podatkih ministrstev na mandat vezanih zaposlitev 63. Na MPJU pa so v odgovoru na poslansko vprašanje zapisali, da je bilo takih zaposlitev konec leta 49, od tega 48 uslužbencev pred to zaposlitvijo ni delalo v javni upravi.

Po mnenju trenutno še opozicijske PS naj bi bila posebna težava zaposlovanje kabinetnih uslužbencev za nedoločen čas, vendar ministrstva večinoma navajajo, da do tega pri njih ni prišlo. Take prezaposlitve so potrdili le na ministrstvu za notranje zadeve, kjer so tako prezaposlili dva uslužbenca. En uslužbenec je dobil službo za pet let na finančnem ministrstvu, en pa v vladnem uradu za komuniciranje, vendar se mu je pogodba že iztekla.

Komentarjev 12
  • Senior 19:48 02.marec 2013.

    Ja, res je, ampak zakaj ni dovolili, da se zaključi afera z orožjem? Tukaj niso čisti računi!

  • Senior 19:44 02.marec 2013.

    Največji Janšev uspeh vladanja je bilo menjavanje ljudi na vodilnih mestih, Važno je,da si naš pa čeprav nič ne znaš. To je parola SDS!

  • gec 08:14 27.februar 2013.

    dragec,ne vem od kdaj si zi ti levi,ne dolgo nazaj si še jj zagovarjal...