Zdravje > Življenjski stil
122 ogledov

Kako preživeti po neprespani noči

Spanje v službi Profimedias
Budilke ne dajte na dremež, v roku ene ure pa pojejte zdrav zajtrk.

Ste ponoči slabo spali in se počutite kot bi vas povozil vlak? Ponujamo vam nekaj trikov, kako preživeti napored dan po neprespani noči.

Zelo pomembno je, da v tem dnevu jemo redne obroke in nobenega ne izpustimo. Zjutraj ne pretiravajte s kavo, popijte le eno skodelico. Kasneje v službi si lahko privoščite še eno.

Ko odidete od doma, ne nosite sončnih očal, takoj zjutraj pa se v službi lotite najtežjega dela. Lažje delo pustite za kasneje.

Ugašanje budilke

Prva težava po neprespani noči se pojavi ponavadi že zjutraj, ko zazvoni budilka in ne moremo vstati. Sodeč po nasvetih New York Magazine’s Science of US je najslabše to, da na budilki vklopimo dremež in ležimo še nekaj minut.

“Zelo pomembno je, da se ob zvonenju budilke prisilimo, da vstanemo,” pravijo strokovnjaki. Tiste dodatne minute namreč ne bodo pripomogle k temu, da se bomo počutili bolje.

Ko vstanete, si v roku ene ure privoščite dober zajtrk, pri tem pa se izogibajte sladkorjem. Uživajte raje beljakovine ali žitarice in skodelico kave. Ko odhajate iz stanovanja, se prisilite, da ne nosite sončnih očal. Tako se boste morali prilagoditi dnevni svetlobi, kar vas bo še dodatno zbudilo.

Kofein je v telesu sedem ur 

Drugo skodelico kave si lahko privoščite v službi v zgodnjih popoldanskih urah, kave pa ne pijte po treh popoldan. Kofein namreč potrebuje okoli trideset minut, da ima vpliv na naše telo, v telesu pa lahko ostane tudi sedem ur. Če kavo pijemo prepozno, bomo imeli morda zvečer ponovno težave s spancem.

V službi se najtežjega dela lotite takoj zjutraj, saj ste po neprespani noči tedaj najbolj učinkoviti. Za konec si pustite lažje zadeve, kot je denimo dogovarjanje na elektronsko pošto.

Če imate ponoči pogosto težave s spancem, se izognite popoldanskemu dremežu, saj se lahko ulovite v začaran krog. Zvečer se raje prisilite, da odidete prej v posteljo.

Preberite še:

Za boljši spanec v toplih nočeh

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.