Slovenija
95 ogledov

Po nesreči v Kemisu spreminjajo načrt

Kemis Anže Petkovšek
Po nesreči v Inšpektoratu RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami (IRSVNDN) po požaru v Kemisu uvajajo spremembe.

Mag. Romana Lah, vodja sektorja za inšpekcijski nadzor na IRSVNDN je povedala, da se je zaradi zadnjih dogodkov spremenil Načrt dela za 2017. "Periodiko, ki velja za tovrstne zavezance, smo skrajšali iz 5 na 3 leta. Predvidoma bo ta periodika ostala tudi v prihodnje," je še dodala Lahova. 

Inšpektorat opravlja nadzore v podjetjih oziroma obratih, ki predstavljajo vir tveganja za okolje po direktivi Seveso. Po podatkih s seznama Seveso podjetij, ki ga objavlja Agencija RS za okolje in je dostopen na spletu, je bilo 25. maja letos v Sloveniji 62 podjetij Seveso. Od tega jih je bilo 31 virov večjega tveganja in 31 virov manjšega tveganja. Zaradi spremenjene periodike bo po novem podjetij manjšega tveganja 18. 

Redni nadzori na leto ali dve se opravljajo v tistih Seveso podjetjih, ki se uvrščajo med vire večjega tveganja. Za podjetja, ki so po omenjeni direktivi uvrščajo med vire manjšega tveganja, so program dopolnili tako, "da je sedaj jasneje zapisana naloga nadzora teh podjetij znotraj te točne načrta dela, hkrati pa smo določili za te obrate tudi spremenjen rok periodike pregledov." Pregled podjetij, ki so viri manjšega tveganja, s področja varstva pred požarom so bili opravljeni v preteklosti v periodi 3 do 5 let. "S spremembo načrta dela bodo sedaj vsa ta podjetja pregledana v obdobju treh let," pojasnjuje Lahova. 

Požar Ljutomer Eko Plastkom | Avtor: sobotainfo.com sobotainfo.com

Do 15. julija bodo predvidoma pregledali vsa tista podjetja, ki so vir manjšega tveganja in v obdobju zadnjih treh let niso bila pregledana. Nadzor virov večjega tveganja izvajajo skladno s programom dela skozi celo leto.

Letno med 4500 in 4700 pregledov

Kadar se pri zavezanci opravi nadzor s področja varstva pred požarom se praviloma pregledajo tudi požarni načrti. Lahova ob tem pojasnjuje, da vsi zavezanci niso dolžni izdelati požarnega načrta. V letu 2016 so pregledali 497 požarnih načrtov. Letno v povprečju opravijo med 4500 in 4700 inšpekcijskih nadzorov. Lani so opravili 4595 inšpekcijskih nadzorov, predlani 4615. Na podlagi Zakona o prekrških so opravili 6644 nalog in pri tem izdali 43 plačilnih nalogov, uvedli 16 postopkov izdaje odločbe o prekršku, podali en obdolžilni predlog in izrekli 6584 opozoril o prekrških, je zapisano v poročilu o delu v letu 2016.  

"Inšpekcijski nadzor v podjetju Kemis je IRSVNDN nazadnje opravil juniju 2017, v podjetju EKO Plastikum pa nadzor še ni bil opravljen, je bil pa predviden v programu dela v letošnjem letu, podjetje pa je začelo obratovati šele pred petimi leti. Sedaj bo zaradi požara v podjetju opravljen v juniju izredni nadzor," na vprašanje, kdaj je inšpekcija nazadnje preverjala omenjeni podjetji, odgovori Lahova.  

Kadrovsko podhranjeni?

V poročilu o delu v lanskem letu je zapisano, da je bilo zaradi pomanjkanja inšpektorjev na posameznih območjih države še naprej prilagojeno upravno poslovanje inšpektorata. V inšpektoratu je bilo 12. junija 2017 zaposlenih 46 inšpektorjev, od tega jih je 40 na izpostavah po Sloveniji, ostali so v vodstvu inšpektorata. Med številko 46 je štet tudi glavni inšpektor. "Ob tem naj še povemo, da je en inšpektor na izpostavi opravil potreben izpit šele v juniju 2017, en pa se je na IRSVNDN zaposlil šele 1.6. in mora izpit še opraviti."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.