Pod streho > Gradimo & obnavljamo
8306 ogledov

Eko sklad bo te vloge obravnaval prednostno

toplotna črpalka Profimedia
Eko sklad sporoča, da bodo vloge občanov, ki so jih prizadele poplave in plazovi, obravnavali prednostno. Že odobrena izplačila, ki zamujajo, pa bodo predvidoma izvedli sredi februarja.

Zaradi velikega števila vlog za pridobitev subvencije na Eko skladu so čakalne dobe pogosto daljše, kot bi si želeli vlagatelji. Čeprav se, kot so že večkrat povedali na Eko skladu, trudijo vloge pregledovati in reševati čim hitreje, je čakalna doba za odobritev subvencije na podlagi razpisa 99SUB-OB22 trenutno štiri mesece.

Gre za poziv, na podlagi katerega lahko občani dobijo subvencijo za več različnih ukrepov, s katerimi zmanjšajo rabo energije v svojih domovih, med drugim za vgradnjo toplotne izolacije, menjavo stavbnega pohištva, vgradnjo toplotne črpalke, kotla na lesno biomaso. To so ukrepi, za katere se občani največkrat odločijo, zato je po zadnjih podatkih Eko sklada na ta poziv prispelo več kot 30.000 vlog. Trenutno obravnavajo vloge, ki so prispele 22. septembra. 

Prednostna obravnava vlog

Z Eko sklada sporočajo, da bodo skladno z decembra lani sprejetim zakonom o obnovi, razvoju in zagotavljanjem finančnih sredstev, vloge občanov, ki so jih prizadele lanske ujme, obravnavali prednostno. 

Zato vse, ki so oziroma bodo vložili vlogo na javne pozive in so bili prizadeti v poplavah in plazovih, pozivajo, da izpolnijo in podpišejo izjavo glede izpolnjevanja pogojev za prednostno obravnavo vloge. Pogoj je, da so vpisani v aplikacijo AJDA. 

Vlogo, ki je dostopna na spletni strani sklada, je treba poslati na elektronski naslov prednostne@ekosklad.si.

Prednostna obravnava ne velja zgolj za subvencije v okviru zgoraj omenjenega poziva, temveč za vse pozive, tudi za pridobitev kredita. 

Izplačila sredi februarja

Hkrati pa z Eko sklada občane, ki so jim subvencijo za vgradnjo toplotne črpalke ali kotla na lesno biomaso že odobrili, sporočajo, da zamujajo z izplačili. Sredstva za subvencije so sicer zagotovljena, niso pa razpoložljiva, dokler ne bo zaključen postopek v zvezi z izplačili proračunskih sredstev, ki poteka na vladi. Subvencije bodo predvidoma izplačevali sredi februarja. 

Nevšečnosti žal niso mogli preprečiti, ker gre za administrativno-tehnične postopke v pristojnosti ministrstva za okolje, podnebje in energijo, še dodajajo na skladu. 


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.