Pod streho > Nepremičnine
16756 ogledov

Okrog hodi dimnikar brez licence, za povrh pa še preveč računa

Dimnikarji Profimedia
Razmere na področju dimnikarskih storitev so neurejene. Predstavljamo primer iz Bele krajine.

Da je čiščenje dimnikov in kurilnih naprav donosen posel, ni nobenega dvoma. Januarja letos je bilo v Sloveniji registriranih 156 dimnikarskih družb in ob takšni konkurenci si vsaka skuša izboriti čim več strank, čeprav na nezakonit način.

To je postalo očitno po sprejetju zakona o dimnikarskih storitvah, ki je začel veljati 1. januarja 2017. Pred njegovim sprejetjem je njihovega izvajalca za posamezno koncesijsko območje izbrala država, kar pomeni, da gospodinjstva niso imela druge izbire. To pa so dobila v skladu z novim zakonom: vsak si lahko dimnikarja izbere po svoji volji in ga, če z njim ni zadovoljen, zamenja do 30. junija, vendar za obdobje najmanj 12 mesecev.

Novi zakon je slabši

V Zbornici komunalnega gospodarstva Slovenije (ZKGS) so že novembra 2020 ugotovili, da so se pojavile številne nove družbe, ki si skušajo stranke pridobiti na protipraven in agresiven način, saj se uporabnikom, ki že imajo izbranega dimnikarja, ne bi smeli vsiljevati. Novi zakon je pač stanje na področju dimnikarskih storitev po mnenju direktorja ZKGS Sebastijana Zupanca precej poslabšal: "Dimnikarska evidenca je pomanjkljiva, a ko je sistem razgrajen, ga je težko vzpostaviti nazaj. Prej so obstajali rajonski dimnikarji, ki so imeli dovolj izobraženega kadra, saj so skrbeli za velika področja. Danes je veliko majhnih družb, ki opravljajo le enostavna dela, dimnikarjev pa je tudi vse manj, v povprečju so stari 56 let, priliva mlajših ni. Če se država ne bo obrnila, ne vem, kako bo. Okrog se bodo na kolesih vozili dimnikarji tik pred penzijo, kot v starih časih."

Dimnikar | Avtor: D. M. Fotografija je simbolična. D. M.
Opozoril je še, da so pred sprejetjem zakona rajonski dimnikarji potrkali denimo na vrata novogradnje in pregledali kurilne naprave, zdaj tega ni več: "Posledično je bilo prej nepregledanih od 13 do 15 odstotkov kurilnih naprav, zdaj je ta delež skoraj 60-odstoten. Kakovost dimnikarskih storitev torej upada. Edina slabost prejšnjega sistema je bila, da stranka ni mogla rajonskega dimnikarja, s katerim je bila iz takšnih ali drugačnih razlogov nezadovoljna, kar tako zamenjati."

Previsoki računi

Da na trgu dimnikarskih storitev vlada kaos, so potrdile pritožbe zoper Dimnikarstvo E, Enverja Kudića s. p. iz Črnomlja, ki storitve opravlja tudi v Semiču in Metliki, skratka v Beli krajini. Res je, da je vpisan v register dimnikarskih družb, vendar smejo tovrstne storitve opravljati zgolj njegovi zaposleni dimnikarji, ki so ustrezno izobraženi in jim je pristojna upravna enota, v tem primeru črnomaljska, izdala dimnikarsko izkaznico.

Kudić pa, ki po naših podatkih dimnikarske licence in torej tudi izkaznice ne premore – kar je razvidno iz evidence ministrstva za okolje, podnebje in energijo – storitve opravlja tudi sam, kar dokazujejo računi strankam, na katerih piše: "Opravil in fakturiral Kudić Enver." Povrh vsega iz njih izhaja, da je vsaj dvakrat – pač po računih, ki smo ju pridobili – zaračunal preveč.

Ne čisti licenca, ampak on

"Pred kakšnim mesecem je pozvonil na vrata. Predstavil se je za dimnikarja Enverja Kudića. Vprašal sem ga, kaj želi, in je rekel, da očistiti naprave, da ne bom imel problemov z inšpekcijo. Pobaral sem ga še, če ima licenco, in mi je nesramno odvrnil, da kaj me briga za licenco, saj ne čisti licenca, ampak on. Zahteval sem njegovo dimnikarsko izkaznico in dodal, da bom poklical policijo, če je ne pokaže. Obrnil se je, me poslal v p. m., in hitro zapustil dvorišče," nam je povedal eden od sogovornikov.

Nad vsiljevanjem Kudića, ki se na reklamnih letakih hvali z 19 leti izkušenj, a je, kot smo izvedeli na črnomaljski upravni enoti, dovoljenje za opravljanje dimnikarskih storitev dobil šele 22. marca lani, se je potožil še en Belokranjec: "V nabiralniku sem našel Kudićev listek, da bodo na našem objektu opravili dimnikarske storitve. Začudil sem se, zakaj, ko pa imam dimnikarja in je vse urejeno. Ko je prišel, sem ga vprašal prav to: s kakšno pravico se vsiljuje in od kje mu sploh moji podatki. Na koncu sem zahteval še njegovo licenco in izkaznico, pa se je obrnil in odšel."

Inšpekcija še letos

Z republiškega inšpektorata za okolje in energijo so nam sporočili, da je Dimnikarstvo E relativno nova družba, in da je izpolnjevanje pogojev za opravljanje te dejavnosti pred slabim letom preverjala upravna enota, zato bo „inšpekcijski nadzor pri tem podjetniku opravljen v tem letu“.

Seveda smo se obrnili tudi na Kudića, a se je razgovor hitro končal. "Adijo," je rekel in prekinil klic. 

Komentarjev 13
  • Avatar Garancija
    Garancija 10:23 26.april 2024.

    Marsikdo bolje očisti dimnik od teh kvazi jugodimničarjev,je pa v ozadju nekdo ki fajn služi na račun butal

  • Grof 14:00 25.april 2024.

    Pa ja ni med njimi, nekoč nakladač, zdaj pešak z rukzakom Jani Moderndoorfer, tu se bodo nakoncu še poklali med sabo

  • alen009 09:12 25.april 2024.

    To se dogaja, ker vsak lahko vse počne. Radijci, voditelji posameznih oddaj na TVsploh ne premorejo slovnice, kar je seveda izjemno žalostno, saj s tem razvrednostjo poklic novinarja za katerega je potrebno precej študija. No, za dimnikarje se je že ...prikaži veče v preteklosti vedelo, najde se še kakšen poklic, ki je razvrednoten, žal.