Pod streho > Gradimo & obnavljamo
25923 ogledov

Tako uredite ličen in praktičen zelenjavni vrt

zelenjavni vrt
1/10
Dezzen
Zbrali smo nekaj idej, kako organizirati zelenjavni vrt, če le imate vsaj malo prostora zanj.

Čas je idealen na načrtovanje zelenjavnega vrta, pregled obstoječih gredic, izdelavo novih, pripravo načrta, kje, kdaj in koliko bomo sadili in sejali. Dela na zelenjavnem vrtu se zdaj šele prav začenjajo, čeprav je marsikateri vrtičkar še sejal špinačo, solato, posadil sadike pora, zgodnjega zelja, brokolija in cvetače in jih skrbno pokril s kopreno, če nima rastlinjaka. 

Ideja se začne na papirju

A prav nič ni zamujenega, sploh za začetnike ne. Večino vrtnin se seje in sadi šele v drugi polovici aprila in maja ter nadaljuje vse poletne mesece. Ideja za domač zelenjavni vrt se začne na papirju, spletu in vrtičkarskih knjigah. 

Najprej je treba zelenjavnemu vrtu odmeriti razpoložljivi prostor, glede na to pa si narišemo gredice. Te naj ne bodo prevelike, pomembna je predvsem njihova širina, saj moramo z obeh strani preprosto seči do njihove sredine, dolžina ni toliko pomembna. Med gredicami moramo predvideti tudi prostor za hojo. Glavna pot med njimi, s katere bomo dosegli vse, pa naj bo dovolj široka, da bomo po njej lahko peljali samokolnico. 

zelenjavni vrt | Avtor: Dezzen Dezzen

Prostor lahko izkoristimo na različne načine, gredice lahko postavimo tudi v več nivojih. V zadnjem času so izjemno priljubljene visoke grede, a ni nujno, da so vse gredice narejene tako. Lahko so tudi nizke, le zagradimo jih z okviri iz različnih materialov. Tako bo celoten vrt bolj urejen, predvsem pa bomo bistveno lažje nadzorovali rast plevela in bili boj z njim. V gredice z okviri se ne bo zaraščala trava, če bodo dovolj visoki, pa jih bodo zavarovali tudi pred delčki trave, ki letijo naokoli med košenjem.

Če imate nagnjen teren, lahko naredite stopničaste gredice, lahko jih postavite ob vrtno ograjo in to izkoristite za vzpenjanje zelenjadnic, ki zrastejo precej v višino, na primer kumare, različne buče, tudi paradižnik, visoki fižol. Vsekakor morate tem rastlinam zagotoviti oporo. 

zelenjavni vrt | Avtor: Dezzen Dezzen
Sestavite seznam zelenjadnic in se poučite o vzgoji

Šele, ko boste natančno vedeli, koliko prostora oziroma gredic lahko uredite, začnite sestavljati seznam zelenjadnic, začimbnic in drugih vrtnih rastlin. Preverite, katere od njih zahtevajo več pozornosti, hkrati pa uspeh obilnega pridelka ni zagotovljen, in se jim, če ste začetnik, morda prvo leto izognite. Precej nezahtevne so vse vrste solat, tudi radiči, pa redkvica, zelje, por, čebula, špinača, blitva, začimbnice, bučke in kumare, če so dovolj pognojene. Bolj zahtevni pa so paradižniki, jajčevci, paprika, tudi grah in fižol, krompir, brokoli in cvetača, česen.

rastlinjak Prava izbira Pod streho Domača zelenjava odlično uspeva le v takšnih rastlinjakih

Preverite tudi, koliko sadik ali kolikšen prostor za setev potrebujete za posamezno zelenjadnico, da bi pridelek zadostoval za potrebe vseh družinskih članov. 

zelenjavni vrt | Avtor: Dezzen Dezzen
Narišite, kam boste kaj sadili in sejali

Izbranim zelenjadnicam določite mesta, kamor jih boste sadili in sejali, ter kdaj. Pri tem bodite pozorni na to, katere med njimi so dobri sosedi, kar pomeni, da ščitijo ena drugo in spodbujajo rast, katere pa nikakor ne smejo biti skupaj. Glede na načrt zasaditve boste tudi gnojili gredice, saj vse zelenjadnice ne potrebujejo enako količino gnojila. 

zelenjavni vrt | Avtor: Dezzen Dezzen
Vse to si narišite in napišite. Načrt gredic narišite na papir in v vsaki posamezni označite, kaj bo v nje raslo. Ta načrt shranite, naslednje leto se vam kaj hitro lahko zgodi, da se ne boste prav za vsako zelenjadnico spomnili, v kateri gredici je rasla, še posebej zato, ker bo v eni gredici skozi sezono lahko raslo več različnih. Pri vzgoji zelenjadnic je namreč zelo pomembno, da kolobarite. Enake vrste ne smete leto za letom saditi ali sejati na isto mesto.

V galeriji zgoraj smo zbrali nekaj idej, ki so vredne posnemanja. 

dvorišče Naredi sam Pod streho Tako lahko ceneje uredite dvorišče Letna kuhinja Letna kuhinja Pod streho Dobro premislite ali letno kuhinjo res potrebujete, ne delajte je na pol
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.