Pod streho > Nepremičnine
30934 ogledov

Dvojna merila: Eni plačajo dvojni strošek, drugi pa nič

Stanovanjski sklad RS Saša Despot
Furs že nekaj časa pošilja položnice in obvestila za plačilo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za leto 2023, prejeli so ga tudi najemniki stanovanj republiškega stanovanjskega sklada, vendar ne vsi. Zakaj nekaterim nadomestila ni treba plačati, na skladu niso odgovorili.

Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ) vsako leto plačujemo vsi lastniki oziroma uporabniki nepremični. Njegovo višino določi občina, položnice za plačilo oziroma obvestila v aplikacijo e-davki pa razpošilja finančna uprava. Običajno NUSZ plača lastnik, ki je hkrati tudi naslovnik na plačilnem nalogu. Ni pa nujno. Plačilo NUSZ ureja zakon o stavbnih zemljiščih. V 62. členu je tako napisano, da mora „nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča plačati neposredni uporabnik zemljišča oziroma stavbe ali dela stavbe (imetnik pravice razpolaganja oziroma lastnik, najemnik stanovanja oziroma poslovnega prostora, imetnik stanovanjske pravice).“

To pomeni, da NUSZ plača najemnik stanovanja, če se z najemodajalcem ni drugače dogovoril, saj to ni davek na premoženje, temveč je javnofinančna dajatev za dejansko rabo zemljišča. 

V skladovih stanovanjih NUSZ plačajo najemniki

Tako tudi za stanovanja, ki so v lasti sklada, NUSZ plačajo najemniki, ne glede na to, ali plačujejo stroškovno ali neprofitno najemnino oziroma so upravičeni do subvencije za najemnino. Podatkov o tem, ali so slednji morda upravičeni do kakršnih koli oprostitev ali znižanja višine NUSZ, na skladu nimajo, saj kot so nam pojasnili, je to v domeni občine.

Tako tudi nimajo podatka, koliko znaša NUZS za povprečno veliko stanovanje v Ljubljani ali denimo Mariboru, niti koliko znaša letni strošek za vsa stanovanja, ki jih imajo v lasti. „Stanovanjski sklad RS ni pristojen za dajanje pojasnil glede zaračunavanja nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, katerega višino, kot že navedeno, določi občina, kjer je zemljišče, in ne vodi evidence o višini letnih nadomestil.“ Položnice so naslovljene na najemnike in ne na lastnika stanovanja, torej na sklad.

Da sklad kot lastnik stanovanj ne bo plačeval NUSZ, temveč je to obveznost najemnikov, je določeno v splošnih pogojih najema stanovanja. 

Za stanovanja, ki jih sklad najema na trgu, NUSZ plača lastnik

Vendar pa to ne velja za podnajemnike v stanovanjih, ki jih je sklad v okviru javne najemne službe najel na trgu in jih oddal naprej. V tem primeru je torej sklad najemnik, pa ne plačuje NUSZ, niti ga ne plačuje podnajemnik, temveč je obveznost ostala, tako kot pred oddajo stanovanja skladu, lastniku. 

Nekateri lastniki so svoja stanovanja skladu oddali, da bi lahko bili upravičeni do skladovih oskrbovanih stanovanj. Oddaja lastnega stanovanja skladu je namreč pogoj za to. Tako so zdaj prejeli kar dve položnici za NUSZ, eno za skladovo oskrbovano in drugo za svoje stanovanje, ki so ga oddali skladu. 

Plačati mora NUSZ za dve stanovanji

Ena od najemnic, ki je skladu oddala svoje stanovanje in najela oskrbovano, je nedavno dobila položnici za plačilo NUSZ za obe stanovanji, vsako v znesku več kot 100 evrov. Sprašuje se, zakaj NUSZ za njeno stanovanje, ki ga je oddala skladu, ne plača najemnik, torej sklad, ali podnajemnik, ki živi v njem. 

Zakaj dvojna praksa? Zakaj splošni pogoji ne veljajo tudi za podnajemnike? Na to vprašanje na skladu niso odgovorili. Povedali so le, da skladno z razpisno dokumentacijo za zbiranja ponudb najemodajalcev sklad zahteva, da NUSZ plača najemodajalec oziroma lastnik stanovanja. In še, da je plačilo NUSZ eden od elementov za ustreznost stanovanja oziroma stanovanjske hiše za oddajo v nadaljnji najem, saj je med drugim določeno, da so stanovanja ustrezna, če imajo poravnane davčne in druge obveznosti za stanovanje (nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča), vključno s stroški obratovanja in vzdrževanja skupnih delov večstanovanjske stavbe (ponudnik mora ponudbi priložiti izjavo, da ima poravnane oz. da bo poravnal vse stroške, ki bremenijo ponujene nepremičnine). 

„Ali to pomeni, da moram poleg NUSZ za svoje stanovanje, ki sem ga oddala skladu, ves čas oddaje, torej vsaj tri leta, plačevati tudi stroške obratovanja, verjetno ne, te stroške plačuje skladov podnajemnik,“ se sprašuje najemnica in dodaja, da se določba nanaša na obveznosti, ki so nastale pred oddajo stanovanja in ne v času, ko ga najema sklad.

  


 

Komentarjev 11
  • indigokid 16:06 15.junij 2023.

    meni je čudno, kako nekateri dediči nekdanjih hiš - zdaj podrtij, ki jih že več generacij ni v Sloveniji, ne plačujejo ničesar, obenem se pa lahko pritožijo, če se po toliko in toliko letih zadeva pač nacionalizira ... glede nadomestil ...prikaži več za uporabo lastnega zemljišča načeloma nimam problemov, se zdi dokaj logično, da je tako, če le ta znesek ni previsok ... s tem se namreč ustvarja nek red .. bolj je narobe to, da lastnik nepremičnine kot najemodajalec postavlja pogoje in ceno najema ...

  • bobubob 13:56 15.junij 2023.

    Socializmov ne manjka - pravijo, da bo dopolnilno zdravstveno zavarovanje UKINJENO? Če bo postalo obvezno, pač ne bo ukinjeno ! Ah, seveda to je socialistični novorek golobnjaka. Pa RTV 'prispevek' - ni prispevek, temveč davek. Davek na internet in elektriko. ...prikaži več. Hej, zaklenite signal, pa naj se poenoumlja, kdor se želi. Več zdravstva, manj zdravja. Več pravne države, manj pravice. Več umetne inteligence, manj naravne inteligence. Več Svobode, manj svobode !

  • bobubob 13:46 15.junij 2023.

    'to ni davek na premoženje, temveč je javnofinančna dajatev za dejansko rabo zemljišča.' Halo?? Nadomestilo za uporabo LASTNEGA zemljišča? Ne rečem, če bi uporabljal tuje zemljišče in bi lastniku plačeval nadomestilo, ki se mu ponavadi pravi - najemnina. NADOMESTILO? Ker ...prikaži večer država ne more uporabljati MOJEGA zemljišča? Ni davek ampak DAJATEV? Aj, Aj, glava peče od teh socializmov, pa sem že kar dolgo v tej greznici, ki se razglaša za državo. Za suvereno državo ! Bruh !