Pod streho > Nepremičnine
24709 ogledov

Noro, koliko so iztržili za to stanovanje v Ljubljani

Mucherjeva ulica bloki D. J.
Pod drobnogled smo vzeli cene starih in novih stanovanj v Ljubljani.

Konec leta 2023 je bilo v Sloveniji 350 tisoč stanovanj, od tega v Ljubljani 99.500, kar predstavlja nekaj več kot 28 odstotkov. Lani je v celotni Sloveniji lastnika zamenjalo oziroma je bilo prodanih 7639 stanovanja ali 2,2 odstotka celotnega stanovanjskega fonda. Od tega jih je bilo v Ljubljani prodanih 2039. To je skoraj 13 odstotkov manj kot leto pred tem in 28 odstotkov manj kot leta 2021. 

V Ljubljani se je rast cen skorajda ustavila

Srednja cena kvadratnega metra stanovanja je v Ljubljani lani dosegla 3990 evrov, v Sloveniji pa 2610 evrov. Stanovanja so se v Ljubljani prodajala približno za več kot 50 odstotkov dražje, čeprav se je srednja cena v enem letu zvišala le za 40 evrov na kvadratni meter, srednja cena v Sloveniji pa kar za 210 evrov.  

Rast cen je bila v Ljubljani najnižja, in sicer dvoodstotna, v slovenskem povprečju pa so bile cene stanovanj v zadnjem letu višje za šest odstotkov. Med petimi največjimi mesti so cene stanovanj lani najbolj zrasle v Kopru, za osem odstotkov. V Kranju so zrasle za sedem, v Mariboru za pet in v Celju za tri odstotke.

Vse več stanovanj prodanih za več kot milijon evrov

Po zadnjih podatkih Gurs se je lani največ stanovanj prodalo v lokalnem analitičnem območju Center, ki obsega staro mestno jedro. Sklenjenih je bilo 509 kupoprodaj, ali skoraj četrtina vseh v Ljubljani. Srednja cena stanovanje na tem območju je bila 4250 evrov na kvadratni meter, večina pa se jih je prodala po cenah od 3610 do 5020 evrov za kvadratni meter.

Palača Schellenburg | Avtor: Profimedia Profimedia
V centru je bilo lani prodano tudi najdražje stanovanje, in sicer v Villi Schellenburg. Kupec je za 350 kvadratnih metrov uporabne površine in večjo teraso plačal 3,3 milijona evrov.  

Tudi najvišja cena kvadratnega metra je bila lani dosežena v centru, okoli 11.000 evrov na kvadratni meter je doseglo novo stanovanje, velikosti 220 m2 uporabne površine, prav tako v Villi Schellenburg.

Na Gurs izpostavljajo še, so lani zabeležili več prodaj novih stanovanj, ki so presegale en milijon pogodbene vrednosti, poleg tistih v Schellenburgu nekaj tudi v Šumi centru.

Cene v večini delov Ljubljane podobne

V drugo najbolj zanimivo skupino v Ljubljani spadajo Rožna dolina, Trnovo, Bežigrajski Dvor in Spodnja Šiška, kjer je bilo skupaj sklenjenih 352 kupoprodaj. Njihova srednja cena je bila enaka srednji ceni celotne Ljubljane, 3990 evrov na kvadratni meter, večina stanovanj pa se je prodala po cenah od 3520 do 4540 evrov/m2

Na tretjem mestu so z 248 prodajami Bežigrad, Moste, Kodeljevo in Golovec. Na teh območjih je bila srednja cena 4010 evrov na kvadratni meter, večina stanovanj pa je bila prodanih po cenah od 3440 do 4630 evrov/m2. Na območju Bežigrada je bilo prodano relativno najdražje rabljeno stanovanje, in sicer garsonjera z uporabno površino 20 m2 za 8400 evrov/m2

ljubljana 23.03.2010 BS3, stanovanja, stanovanjski bloki za Bezigradom v Ljublja | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Nad 200 stanovanj se je lani prodalo tudi v Kosezah in Šiški. Njihova srednja cena je bila natančno 4000 evrov za kvadratni meter, večina pa je bila prodana za ceno od 3550 do 4610 evrov/m2.  

V teh delih Ljubljane cene podpovprečne

Nekoliko nižje od ljubljanskega povprečja so bile cene stanovanj na območjih Fužine, Kašelj, Polje in Brod, Šentvid, Podutik, Bokalci, Dolgi most, kjer se je večina stanovanj prodala po cenah od 3.400 do 4.500 evrov/m2.

bloki | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Najmanj zanimiva območja Ljubljane so Rudnik, Tomačevo, Šmartno, Sneberje, Zalog, Industrijska cona Šiška, Rakova jelša, Sibirija in Cesta v Gorice. Na vseh območji skupaj so lani prodali 85 stanovanj. Pa kljub temu so tudi tu srednje cene kvadratnega metra krepko presegle 3000 evrov. 

Cene novih stanovanj le malo nad cenami rabljenih

Tudi lani so bile cene novih stanovanj v Ljubljani v povprečju le malo višje kot cene novejših rabljenih stanovanj na dobrih lokacijah. Pri tem pa je treba upoštevati, da so bila praktično vsa lani vseljiva nova stanovanja kupljena že v predprodaji, po cenah, ki so veljale v času sklenitve pogodbe, torej pred dvema ali celo tremi leti, opozarjajo na Gurs. 

Cene novih stanovanj v gradnji, za katere so se predpogodbe sklepale v preteklem letu, pa so bile že precej višje. Za večino lani vseljivih novih stanovanj na območju Ljubljane je bila cena z DDV od 6500 evrov/m2 naprej (na kvadratni meter uporabne površine, brez upoštevanja garaž oziroma parkirnih prostorov). Najdražje novogradnje v centru Ljubljane pa so se ponujale tudi po ceni 12.000 evrov/m2 in več. 
 

Komentarjev 5
  • lojs 17:58 22.april 2024.

    ja nekaj je res narobe, da se je ustavila cena ... hmm, mogoče je pa mafija preselila svojo najljubšo lokacijo poslovanja ... lahke se pa vprašamo tudi po tem, kaj je s tisto famozno slavno lopato zapohanga lukeca ... jah, ...prikaži več, bi rekel , da je že kar rijasta

  • Avatar Herkules
    Herkules 13:53 22.april 2024.

    Levaški feministični lgbt ološ vam je obljubil, da bo zrihtal po 1000 eur kvadrat, samo ne povedo, da v Gazi! https://preiskovalno.si/clanek/v-levici-zaposlujejo-svoje-in-oddajajo-posle-privilegiranim-1275633

  • Ender3 09:23 22.april 2024.

    Zaradi Zokijevega drekovoda bo kmalu vse zastonj..Kakor za koga..