Pod streho > Nepremičnine
13113 ogledov

Če imate stanovanjski kredit, bo to lahko vplivalo tudi na vaše posojilo

švicarski franki Profimedia
Drugo leto referenčne obrestne mere LIBOR, ki je podlaga vrste finančnih pogodb, tudi hipotekarnih posojil, ne bodo več objavljali. Nadomestila ga bo referenčna obrestna mera SARON. Kaj to pomeni za kreditojemalce?

„Referenčna obrestna mera LIBOR, ki kotira v številnih tujih valutah, med drugim v švicarskih frankih (CHF) in tako služi kot podlaga za vrsto finančnih pogodb v Evropi in globalno, denimo tudi za hipotekarna posojila, s 1. januarjem prihodnje leto ne bo več objavljena, zato naj bi se v pogodbah za izračun obresti kot nadomestna referenčna obrestna mera začel uporabljati SARON,“ so sporočili iz Združenja bank Slovenije.

Kaj to pomeni za kreditojemalce?

Reforma referenčnih obrestnih mer vpliva na obstoječe in nove pogodbe, ki so indeksirane z LIBOR obrestno mero. SARON kot nadomestna referenčna obrestna mera je bila razvita za zagotovitev nemotenega nadaljevanja pogodbenih razmerij, če preneha obstajati LIBOR za švicarski frank, pojasnjujejo na združenju.

slovenija 11.01.11 denar, placevanje z gotovino, euro, denarnica, foto: nik rova Na banki Pod streho Tako enostavno lahko privarčujete več tisoč evrov

„V EU potekajo aktivnosti za enovito nasledstveno ureditev referenčne obrestne mere. Sprejetje dokončne odločitve o tem je predvideno za pozno jesen. Cilj enotne ureditve je nadomestitev obstoječe referenčne obrestne mere enakovredno za vse pogodbene udeležence in zmanjšanje negotovosti glede uporabe referenčnih obrestnih mer po letu 2021, pri čemer bi sedanje pogodbe, ki se sklicujejo na CHF LIBOR, ostale nemoteno v uporabi, CHF LIBOR pa se v njih nadomesti s sestavljenim SARON.“

Odločitev je odvisna od tega, ali bo na ravni EU sprejeta zakonodajna rešitev glede nadomestila za LIBOR CHF, ki bo veljala za vse finančne institucije v EU, ali pa bodo te rešitve morale sprejeti države članice EU oziroma njihove banke posebej. Banke bodo svoje komitente o tem pravočasno obvestile.

Udeleženci na trgu morajo po uvedbi nadomestne obrestne mere zagotoviti čim boljšo usklajenost pogodbe s prvotno pogodbo, tako da bo LIBOR nadomestila referenčna obrestna mera, ki je predvidljiva, transparentna in poštena. 

Nova referenčna obrestna mera, sestavljeni SARON, se bo predvidoma začela upoštevati ob prvi prilagoditvi vrednosti v letu 2022.

Kaj je SARON?

SARON (Swiss Average Rate Over Night) je obrestna mera, ki odraža izvedene in zavezujoče kotirane transakcije prek noči na medbančnem trgu v švicarskih frankih. Upravljalec je SIX Financial Information AG. Izračunava se kot tehtano povprečje izvedenih transakcij v elektronskem trgovalnem sistemu pri SIX. Izračunava se tekoče in objavlja dnevno.

Zaradi najavljenega prenehanja objavljanja LIBOR za švicarski frank je delovna skupina za referenčno obrestno mero kot nadomestno obrestno mero za švicarski frank priporočila sestavljeni SARON. 

Kakšna je razlika med LIBOR za CHF in SARON?

V finančnih pogodbah s strankami se uporabljajo različne ročnosti LIBOR. Trimesečni LIBOR pomeni na primer obrestno mero, ki je na tekoči datum določena za naslednje tri mesece, za razliko od sestavljenega SARON, kjer je obrestna mera za naslednje tri mesece določena na podlagi obrestnih mer iz preteklih treh mesecev.

SARON je dnevna obrestna mera. Najboljša primerjava z LIBOR je dosežena s preračunom dnevnih podatkov o SARON iz preteklega obdobja. To pomeni, da se obrestna mera izračunava iz podatkov za preteklo obdobje, na primer tri pretekle mesece. 

denar in nepremičnine Stanovanjski kredit Pod streho Sodišče: Banka je nezakonito obračunavala obrestne mere
Komentarjev 1
  • jani3 09:46 02.september 2021.

    Sodišča EU, vključno z državami bivše Juge so že obsodile goljufije bank, ki so tržile toksične CHF kredite. Le v Sloveniji skorumpirano sodstvo, predvsem pa sodnik Vrhovnega sodišča g. Jan Zobec mižijo na ob€ oč€si ter sodijo po nareku avstrijskih ...prikaži več bank, ki so najbolj odgovorne za to goljufijo. Slovenija je kot kaže raj za pokvarjene sodnike in goljufive bankirje.