Pod streho > Nepremičnine
26260 ogledov

Neverjetno: Samo dva meseca razlike, strošek pa skoraj 4.000 evrov višji

denar bankovci Profimedia
Stanovanjski krediti so iz meseca v mesec dražji, v polovici bank so obrestne mere višje kot januarja, euribor pa že več kot en mesec vztraja nad tremi odstotki.

Preverili smo, kolikšne so marca obrestne mere za stanovanjske kredite in ali so se od začetka januarja, ko smo naredili zadnjo primerjavo, povišale. 

V petih bankah so fiksne obrestne mere povišali

Fiksne obrestne mere za stanovanjske kredite z odplačilno dobo 20 let vztrajajo med štirimi in 4,45 odstotka. Podobne so bile tudi januarja, vendar pa natančnejša primerjava pokaže, da so fiksne obrestne mere v zadnjih dveh mesecih dvignili v petih od devetih bank, pri katerih smo pregledali ponudbo na njihovih spletnih straneh. 

Največji je dvig fiksne obrestne mere v SKB, za 0,3 odstotne točke, zdaj je ta 4,3 odstotka. Za 0,2 odstotne točke, na 4,45 odstotka, so obrestno mero povišali v NLB. To je tudi trenutno najvišja oglaševana obrestna mera. Za 0,1 odstotne točke pa so fiksne obrestne mere dvignili v Unicredit Bank (na 4,10), Delavski hranilnici (na 4,20) in Sparkasse (na 4,30). 

V banki Intesa Sanpaolo, DBS, Novi KMB in Gorenjski banki so fiksne obrestne mere enake kot januarja. 

Pri stanovanjskem kreditu, vrednem 100.000 evrov, dvig obrestne mere za 0,1 do 0,3 odstotne točke pomeni podražitev za približno od 1280 do 3800 evrov v 20-letni dobi odplačevanja. 

Fiksni pribitki so ostali enaki, višji pa je euribor

Še precej bolj pa so se od januarja podražili stanovanjski krediti s spremenljivo obrestno mero, ki je pri večini bank vezana na šestmesečni euribor. Le v Unicredit Bank je obrestna mera vezana na trimesečni euribor. 

Čeprav v bankah fiksnih pribitkov, ki so poleg vrednosti euribor sestavni del spremenljive obrestne mere, od januarja niso povišali, so krediti dražji. 

Ko smo naredili primerjavo kreditov januarja, je bila vrednost 6-mesečnega euribor 2,74 odstotka, 3-mesečnega pa 2,17 odstotka. Trenutna vrednost 6-mesečnega (16. marec) je 3,035 odstotka, 3-mesečnega pa 2,753. Vrednost iz dneva v dan nekoliko niha, najvišja je bila 13. marca, ko je dosegla 3,461 odstotka, če upoštevamo le obdobje od lanskega julija, ko se je po več letih negativnih vrednosti rast začela. 

Če bi 100.000 evrov stanovanjskega kredita z odplačilno dobo 20 let najeli zdaj, bi bil ta zaradi višje vrednosti euribor, za približno 3800 evrov dražji kot kredit najet januarja letos. 

Če seštejemo euribor (3,035%) in fiksni pribitek (od 1,35 do 1,6 odstotka), so spremenljive obrestne mere od 4,39 odstotka pri NLB do 4,64 odstotka pri Novi KBM. Že jutri ali čez nekaj dni bodo lahko še nekoliko višje ali nižje. 

V praksi pa banka spremenljivo obrestno mero, ki je vezana 6-mesečni euribor, spremeni vsakih šest mesecev. Pri tem upošteva vrednost euribor na dan novega izračuna. 

Stanovanjski kredit Slovenija Pod streho Banke brez milosti: Tako velikanska je podražitev

Krediti s fiksno obrestno mero so malenkost cenejši

Glede na razmere je vprašanje ali najeti kredit s fiksno ali spremenljivo obrestno mero, še toliko bolj pomembno. Vendar enoznačnega odgovora nanj ni. Na Zvezi potrošnikov Slovenije so sicer že večkrat svetovali, naj se odločimo za fiksno obrestno mero, saj se je „euribor v zadnjih mesecih močno povišal, gibanje v prihodnosti je negotovo, a pričakujemo dodatna povišanja.“

To drži, vendar drži tudi, da se z rastjo vrednosti euribor zvišujejo tudi fiksne obrestne mere. Dvigi sledijo z nekolikšnim zamikom in so malenkost manjši. Trenutno so krediti s fiksno obrestno mero za od 0,2 do 0,3 odstotne točke cenejši. 

Preverite, kakšni so pogoji za zamenjavo kredita

Na ZPS svetujejo tudi, da kreditojemalci, ki že odplačujejo kredite s spremenljivo obrestno mero razmislijo, ali lahko tega morda predčasno poplačajo oziroma ga spremenijo v kredit s fiksno obrestno mero, pri svoji ali drugi banki. 

Ali se to splača ali ne, je odvisno od fiksnega pribitka, ki ga prištevamo k euribor, od dobe do končnega poplačila kredita in seveda od glavnice, ki jo je še treba vrniti. Odvisno je tudi od tega, kako dolgo bo euribor vztrajal pri tako visokih vrednostih oziroma kdaj se bo, če sploh, krivulja rasti obrnila navzdol. Napovedi analitikov so, da bo vsaj do konca poletja euribor še rasel, potem pa naj bi se krivulja obrnila navzdol. Vendar gre zgolj za ocene, ki jih iz meseca v mesec spreminjajo, in ne dejstva. 

Vsekakor je vredno na banki preveriti pogoje, po katerih bi obstoječi kredit s spremenljivo obrestno mero lahko zamenjali za kredit s fiksno obrestno mero. 

Komentarjev 15
  • rd2dmk2 19:58 21.marec 2023.

    torej imeli smo deflacijo, kaj je to imaš 1 € pa ga pozabiš vpod kavčem 1 leto in glej po enem letu je vreden2€. tako pred 1 letom si dobil eno kavo zdej 2. a so banke šle z obrestmi ...prikaži veči v negativo? NE! pa smo imeli franke, mogoče kdo tud funte. a se je folk kaj naučil? NEEEEE! in ste mislili da bo ta veselica večno trajala. ja ste pa prsmukneni . in dons je inflacija in vi ste mislili da je nikol več ne bo. jebi ga. zdej je pa treba vrnit kredit za bemfla, za maldive, za botoks , za bajto. oh ja.

  • bobubob 18:33 21.marec 2023.

    Tak svet smo si pridelali kar sami - s svojim pišmeuharskim odnosom do volitev. Kajti to je zaenkrat še najučinkovitejši mehanizem za zatiranje gnid na dveh nogah, ČE volilec seveda sploh še zna uporabljati lastno zdravo pamet.

  • lojs 14:09 21.marec 2023.

    neverjetno, fasciniran sem, le kako je to mogoče