Pod streho > Nepremičnine
35345 ogledov

Samo še dva dni lahko oddate vlogo za oprostitev davka

stanovanja Saša Despot
Jutri, 31. januarja, se izteče rok za oddajo vloge za oprostitev davka od premoženja, s katerim so obdavčene nepremičnine.

Za oprostitev ali znižano plačilo davka od premoženja je treba vlogo na davčno upravo, na območju katere je nepremičnina vložiti najkasneje do 31. januarja, če tega davčni zavezanci tega niso naredili že prej. 

Osnova za obdavčitev je vrednost nepremičnine

Davčni zavezanci za plačilo davka od premoženja so fizične osebe, ki posedujejo stavbe, dele stavb, stanovanja in garaže, ki niso del bloka ali hiše, prostore za počitek oziroma rekreacijo. Davek se plačuje ne glede na to, ali lastnik oziroma uživalec uporablja premoženje sam ali ga daje v najem.

Osnova za davek od premoženja je vrednost stavbe ali prostora. Davek od premoženja pa je določen s progresivno lestvico. Za leto 2024 za stanovanjske nepremičnine velja nova lestvica. 

davek od premoženja 2024 | Avtor: FURS FURS
Zavezanci morajo napoved za odmero davka vložiti v 15 dneh od nakupa nepremičnine, če so nepremičnino gradili, pa v 15 dneh od izdaje uporabnega dovoljenja, pri finančnem uradu, kjer je nepremičnina. Na podlagi tega Furs enkrat letno izda odločbo s plačilnim nalogom.

Če zavezanec vloge ne odda, to pomeni prekršek, za katerega je predvidena globa od 250 do 400 evrov.

Izjeme, opravičene plačila

Plačila davka na premoženje pa so lastniki nepremičnine v nekaterih primerih opravičeni ali pa so opravičeni do nižjega plačila.  
Davka na premoženje ni treba plačevati za stanovanjske stavbe, katerih površina ni večja od 160 kvadratnih metrov, hkrati pa lastnik ali njegovi ožji družinski člani stalno prebivajo v njej v letu pred letom, za katero se davek odmerja.

Iz tega izhaja, da davka niso oproščene fizične osebe, ki imajo več kot eno nepremičnino, pa čeprav je ta manjša od 160 kvadratnih metrov. V primeru, da je prva nepremičnina, torej tista, v kateri bivajo, večja od 160 kvadratnih metrov, pa se davek obračuna zgolj za površino, ki presega navedeno vrednost. V primeru 250 kvadratnih metrov velike hiše, se davek torej plača le na 90 kvadratnih metrov.

Davka na premoženje so začasno oproščeni tudi prvi lastniki novih stanovanjskih hiš oziroma stanovanj in garaž, in to za dobo 10 let. Za prvega lastnika se šteje tudi tisti, ki je takšno stavbo podedoval, vendar le v obsegu pravic, ki jih je imel prvi lastnik.

Naslednja kategorija stavb, za katere davka ni treba plačati, so popravljene in obnovljene stanovanjske hiše oziroma stanovanja in garaže, če se je zaradi popravila ali obnove njihova vrednost povečala za več kot 50 odstotkov.

Zavezancem z več kot tremi družinskimi člani, ki z njimi v letu pred letom, za katero se odmerja davek, stalno prebivajo v lastni stanovanjski hiši ali stanovanju, pa se odmerjeni davek zniža za 10 odstotkov za četrtega in enako za vsakega nadaljnjega družinskega člana.

Predpisanega obrazca ni

Vlogo za oprostitev ali znižano plačilo davka je torej najkasneje do 31. januarja treba oddati v primeru, da uveljavljate oprostitev zaradi nakupa novogradnje, obdavčitve zaradi številčnosti članov gospodinjstva ali večje prenove stavbe, s katero se je njena vrednost povečala za več kot 50 odstotkov.

Za to ni predpisanega obrazca, na Furs je treba poslati prosto napisano izjavo. Če rok za to zamudite, se vam začasna oprostitev plačila davka na premoženje ne bo upoštevala.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.