Pod streho > Nepremičnine
69357 ogledov

Takšna je garsonjera, ki jo v Ljubljani prodajajo za 299 tisoč evrov

Kranj, stanovanja M. Ha.
Ob preverjanju ponudbe nepremičnin na spletnih oglasnikih smo naleteli na nekaj astronomsko dragih garsonjer v Ljubljani, najdražjo ponujajo za 299 tisoč evrov.

Cene garsonjer v Ljubljani, vsaj v oglasih, dosegajo celo deset tisoč evrov za kvadratni meter. Večina božjastno dragih garsonjer je poleg tega potrebnih še konkretne ali kar celovite prenove. Za manj kot 30 kvadratnih metrov veliko garsonjero v Ljubljani lastnik pričakuje 299.000 evrov. A številka sploh ni tako ekscesna, pravi nepremičninski poznavalec. 

Zoran Đukić iz nepremičninske agencije Stoja Trade pravi, da je po njihovih izkušnjah bruto končna cena za garsonjero v Ljubljani okoli 200.000 evrov, imeli pa so tudi primer, ko je bila dosežena cena nad 250.000 evrov. Ocenjuje, da je bila lani povprečna cena za kvadratni meter garsonjere v Ljubljani okoli 5000 evrov. 

Kdo kupuje takšne nepremičnine, če za takšen denar že lahko dobimo tudi eno- ali enoinpolsobno stanovanje? "Garsonjere so primarni začetni vstop na nepremičninski trg. So začetna točka, najmanjša enota, s katero se začne nakup, zato je posledično povpraševanje po garsonjerah veliko. Garsonjere so zelo zaželene, veliko se jih tudi oddaja, kar nekaj tudi preko Airbnb, zato posledično dosegajo višjo ceno na trgu," je pojasnil Đukić. 

A na nepremičninskih portalih smo v začetku leta našli oglase, ki krepko presegajo omenjenih 5000 evrov na kvadratni meter. Zbrali smo nekaj primerov, ki so nam padli v oči. 

Garsonjera, velikosti 17 kvadratnih metrov

Začenjamo z oglasom, ki ga oglašuje nepremičninska agencija Veda nepremičnine, in sicer gre za majhno garsonjero, v skupni velikosti vsega 17 m2. Cena (na dan pisanja prispevka, op. p) 130.000 evrov oz. kar 7.647 evrov na kvadratni meter. Ne le, da je stanovanje izjemno majhno, obenem ga je treba tudi (sodeč po fotografijah) povsem prenoviti, zato čudi cena, ki dosega ceno za kvadratni meter marsikatere luksuzne nepremičnine v središču Ljubljane. Za primerjavo: cena enega od stanovanj v palači Schellenburg, ki se še prodaja, dosega ceno 7.819 evrov na kvadratni meter.

Mini garsonjera v Šiški | Avtor: Zajem zaslona/nepremicnine.net Zajem zaslona/nepremicnine.net

Garsonjera, velikosti 22 kvadratnih metrov

Sledi še ena garsonjera, in sicer v Spodnjih Črnučah. Ta je sicer nekoliko večja, in sicer meri 22 kvadratnih metrov, a leži na podstrešju bloka oz. gre za mansardno stanovanje (nima klime, orientirano pa je na jugozahod, tako da je v poletnih mesecih v njem najverjetneje zelo vroče). Že slike povedo, da je v stanju, ki zahteva popolno prenovo. Tako bivalnega prostora kot tudi kopalnice, ki je nadvse minimalistična. Celo tako, da stroj nima svojega odtoka, pač pa je odtočna cev "na roke" speljana kar v tuš kad. In cena za to garsonjero, ki se sicer lahko pohvali s 5 kvadratnih metrov velikim balkonom/ložo? 132.000 evrov oz. točno 6000 evrov na kvadratni meter bivalne površine. "Garsonjera je potrebna osvežitve, je pa bila leta 2003 prenovljena kopalnica, kuhinja je bila prenovljena leta 2013 in praktično ni bila uporabljena," piše v oglasu, a težko je verjeti, da bo nekdo, ki je pripravljen plačati 6000 evrov na kvadratni meter, zadovoljen s takšno ravnjo kuhinje in kopalnice. 

Garsonjera Črnuče | Avtor: Zajem zaslona/nepremicnine.net Zajem zaslona/nepremicnine.net

28,4 kvadratnega metra velika garsonjera za 299 tisoč evrov

Če imate na računu slabih 300 tisoč evrov, potem lahko razmišljate tudi o nakupu naslednje garsonjere v centru Ljubljane. Da, prav ste prebrali. Za garsonjero v velikosti 28,4 kvadratnega metra prodajalec zahteva 299.000 evrov oz. dobrih 10.500 evrov na kvadratni meter. Garsonjera je v stavbi, zgrajeni leta 1983, sicer resda povsem obnovljena in prostorsko precej smiselno razporejena, a vendarle v oči bode nizka energijska učinkovitost (en. izkaznica E). V kolikor bi nekdo želel odšteti 10.500 evrov na kvadratni meter, potem bi si verjetno želel boljše energijske učinkovitosti. Stanovanje je sicer na Trubarjevi ulici, in sicer v tretjem nadstropju. od sedmih. "Stanovanje, zgrajeno leta 1983, je bilo popolnoma prenovljeno v letu 2021 in ponuja nadstandardno opremo ter moderno udobje. Stanovanje se prodaja v celoti opremljeno, v pohištvu je integriranega mnogo shranjevalnega prostora. Stanovanje ima prijeten balkon in praktično shrambo v kleti," piše v oglasu. Zagotovljeno parkirno mesto (kljub visoki ceni) v oglasu ni omenjeno. 

Garsonjera, Ljubljana center | Avtor: Zajem zaslona/nepremicnine.net Zajem zaslona/nepremicnine.net

Garsonjera, velikosti 23 kvadratnih metrov

Med oglasi, ki so nam padli v oči, je tudi garsonjera v ljubljanskih Mostah. Gre za 23 kvadratnih metrov veliko garsonjero, ki je sicer delno prenovljena, a za resnega kupca, ki bi nepremičnino uporabljal zase in ne le zgolj za oddajo v najem, je večina opreme neuporabne, saj bi si jo najbrž organiziral nekoliko drugače. Vsekakor so zamenjave potrebna vhodna vrata, ki so najbrž ista še od začetka vgradnje leta 1960. Kot je razvidno iz oglasa, lastnik garsonjero, sicer delno prenovljeno leta 2015, oddaja v najem. In cena? 160.000 evrov oz. 6.957 evrov na kvadratni meter. Naj dodamo, da je bila stavba zgrajena še pred potresom v Skopju leta 1963, ko še ni veljala strožja zakonodajna gradnja na področju potresne varnosti. Niti energetska izkaznica ni pretirano optimistična, kar se stroškov ogrevanja/hlajenja tiče, saj garsonjera dosega le energetski standard D.

Garsonjera Moste | Avtor: Zajem zaslona/nepremicnine.net Zajem zaslona/nepremicnine.net

Garsonjera v centru Ljubljane, velikosti 24 kvadratnih metrov

Za 24 kvadratov v centru Ljubljane (bližina UKC) je treba odšteti kar 200.000 evrov. To je še eden od oglasov, ki bodejo v oči oz. za potencialne kupce izstopajo v negativno smer. Prodajalec sicer lično, a vidno, kar se opreme tiče, zastarele garsonjere v centru mesta zahteva kar 8333 evrov na kvadratni meter. Sodeč po fotografijah, je, v kolikor je parket v dobrem stanju, sicer treba prenoviti le kuhinjo in ostalo pohištveno opremo, a vendarle bi za takšno ceno pričakovali luksuzno gradnjo, ne pa več kot 25 let staro stanovanje. Z oglasa je sicer razvidno, da je bila kopalnica prenovljena, avtor oglasa navaja letnico 2019. Kar visoki ceni vsaj deloma govori v prid, je lastniško parkirno mesto v garaži, ki se sicer nahaja ob objektu. Nima pa stavba dvigala, niti nima stanovanje balkona, kar običajno zvišuje ceno nepremičnine. V garsonjeri, ki jo prodajalec oglašuje s pomočjo nepremičninske agencije, ni postelje, pač pa kavč, ki se raztegne v ležišče.

Garsonjera, velikosti 21 kvadratnih metrov

Zaključujemo z garsonjero v predelu Ljubljana-Tabor. Gre za vsega dobrih 21 kvadratnih metrov veliko garsonjero, ki pa je bila leta obnovljena leta 2013. Lahko zapišemo, da je lično obnovljena, prednost so zagotovo tudi visoki stropi, toda v oči bode podatek, da je stavba, v kateri se nahaja garsonjera, zgrajena leta 1959, torej pred novejšimi standardi protipotresne gradnje, ki so na slovenskih tleh stopili v veljavo po zgoraj že omenjenem skopskem potresu.  

Garsonjera, Ljubljana-Tabor | Avtor: Zajem zaslona/nepremicnine.net Zajem zaslona/nepremicnine.net
dezurni@styria-media.si

Komentarjev 37
  • sandi76 19:09 12.februar 2024.

    Najbolj so mi všeč tisti žolto rumeni stoli in črna miza v garsonjeri za 299k 😁🤣

  • h4ck3r 09:35 12.februar 2024.

    In kje je težava? Super če se najde človek, ki bo to kupil. Drugače je pa na izgubi samo prodajalec, saj če je to stanovanje nenaseljeno, bo samo začelo propadati, brez ustreznega vzdrževanja seveda. Pač povpraševanje in ponudba določa ceno, ...prikaži več ali je ta realna bo pa povedal samo čas.

  • Avatar lopov
    lopov 07:42 12.februar 2024.

    eni pretiravajo tega neee bo nišče kupil niti norc ne ker toliko pa vr računat... mišjo luknjo mansarda.. brex odtokov brez izolacije po možnosti streha pušča. BINGO