Pod streho > Varčna hiša
3427 ogledov

Čas je za čiščenje in servis, da ne ostanete na hladnem

servis peči Profimedia
Kurilna sezona je tako rekoč pred vrati. Če jo želite pričakati pripravljeni in brez skrbi, je skrajni čas, da vas obiščeta dimnikar in serviser.

Večina ob koncu kurilne sezone ugasne peč in na ogrevanje pozabi vse do prvega jesenskega mraza. A takrat je lahko prepozno, saj je treba pred vnovičnim zagonom kurilno napravo pregledati, očistiti je treba tudi dimnike, pregledati zračnike za dovod zraka za zgorevanje in še kar nekaj opravil je potrebnih. Nekatera lahko opravimo sami, druga pa je treba obvezno prepustiti za to pooblaščenim serviserjem in dimnikarjem z licenco. 

Njihovih storitev ne potrebujejo le tisti, ki živijo v večstanovanjskih stavbah s skupno kotlovnico, ali pa so priključeni na daljinsko ogrevanje. Za kurilne naprave poskrbijo upravljavci oziroma dobavitelji daljinske toplote. Vse kar morajo narediti lastniki stanovanj je, da odzračijo radiatorje, jih očistijo prahu, in od njih odmaknejo predmete, ki preprečujejo dobro kroženje zraka okoli njih. 

Bistveno več dela pa imajo lastniki hiš z lastno kurilno napravo in tisti, ki živijo v stanovanjih z etažnim ogrevanjem. Najprej, če tega niste že storili poleti, je seveda pametno kupiti novo zalogo goriva, če se ogrevate na pelete ali drva, ali pa sta vaša vira toplote še vedno kurilno olje in utekočinjen naftni plin. 

Najprej naj svoje opravi dimnikar

Potem je običajno najprej na vrsti dimnikar. Ta bo pregledal in očistil peč in dimnik, ter preveril zračnike za dovod zgorevalnega zraka v kotlovnici. Iz sten dimnikov bo odstranil katranske obloge, ki so se verjetno nabrale, če kurite na lesno biomaso, zaradi morebitnega slabega zgorevanja, pa se lahko, sicer v manjši meri, obloge naberejo tudi na stenah dimnikov, če uporabljate kurilno olje ali zemeljski in utekočinjen naftni plin. 

dimnikar | Avtor: Profimedia Profimedia
Enkrat na leto mora dimnikar tudi opraviti meritve emisij dimnih plinov na kurilni napravi in v dimniku. Pri tem merijo ogljikov dioksid, ogljikov monoksid, žveplov dioksid, dušikove okside, preostale ogljikovodike, prah in sajavost oziroma črnino dimnih plinov. 

Dimnikar bo po opravljenem čiščenju in meritvah napisal zapisnik, ki ga je dobro shraniti, saj velja kot potrdilo, da sta bila kurilna naprava in dimnik očiščena. Če med pregledom ali z meritvami ugotovi, da naprava ne ustreza zahtevam, bo tudi predlagal izboljšave in določil rok, da kdaj jih je treba odpraviti. 

Zato je dobro, da najprej pokličete dimnikarja. Če je z napravo kar koli narobe, lahko težavo odpravi serviser, razen v primerih, ko je skrajni čas, da jo zamenjate. 

Serviser naj bo pooblaščen ali vsaj specializiran za eno vrsto kurilnih naprav

Servis kurilnih naprav ni, tako kot to velja za dimnikarske storitve, predpisan z zakonom, ga je pa vsekakor treba opraviti, že želite, da bo kurilna naprava delovala učinkovito, s čim večjim izkoristkom, zanesljivo, hkrati pa tudi emisije dimnih plinov ne bodo presegle še dovoljenih vrednosti. 

Pogostost servisa običajno predpiše proizvajalec naprave, večinoma naj bi se izvedel enkrat na leto. Lahko pa ga zahteva tudi dimnikar, ker je ugotovil neustrezno delovanje, presežene emisije v dimnih plinih. 

Kdo bo serviser kurilne naprave, je seveda odvisno od vsakega posameznika, vendar je zagotovo pametno, da jih opravlja od proizvajalca naprave pooblaščen serviser. Če se odločite za koga drugega, pa vsaj preverite, ali je specialist za posamezno vrsto kurilnih naprav, ali servisira kar vse po vrsti. 

Vzdrževanje in servis kurilnih naprav so odvisni od vrste goriva

Servisi kurilnih naprav se med seboj razlikujejo glede na to, kakšno vrsto goriva se uporablja. Tako servis plinskega kotla ni enak servisu peči na drva. 

Plinski kotel bo serviser očistil, preveril bo tesnost plina do gorilnika, nastavitve gorilnika, pogledal ventilator, filtre, zgorevalne glave, elektrode, preveril tesnost elektromagnetnih ventilov, očistil zunanjost gorilnika in pregledal prenosnik toplote.  

servis peči | Avtor: Profimedia Profimedia

Servis oljnega kotla obsega pregled dovoda goriva, serviser mora očistiti vse dele gorilnika, pregledati filter za zrak na gorilniku in na gorilni šobi,  zamenjati gorilne šobe in obrabljene dele ter nastaviti gorilnik. Izmeri tudi emisije in temperaturo dimnih plinov.

Pri pečeh na lesno biomaso serviser razstavi in očisti vse dele, ki so neposredno vključeni v postopek izgorevanja, to so kurišče, turbolatorji, izmenjevalec toplote, ventilator izpušnih plinov, zbirna komora za pepel, tesnila in dimne razvode. Pregleda tudi regulatorje vleka in nastavi gorilnik. To je še posebej pomembno pri pečeh na pelete, saj je delovanje najbolj učinkovito, če je gorilnik nastavljen na tiste, ki jih bomo kurili. Serviser tudi preveri začetno zgorevanje drv v peči in kako hitro gre dim v dimnik. 

Nekatere preglede sistema lahko naredimo sami

Pred ponovnim zagonom peči je treba preveriti še nekatere druge elemente, kar lahko naredi serviser, lahko pa jih pregledamo tudi sami, če smo seveda vsaj malo spretni in poučeni. 

Pametno je pravočasno narediti testni zagon peči, če je ta več mesecev mirovala ali v primeru, da je serviser redni letni servis opravil spomladi, ko smo nehali ogrevati.

plinski kotel | Avtor: Profimedia Profimedia

Poleg tega lahko sami preverimo raztezno posodo, ki prevzema povečanje prostornine vode zaradi segrevanja. Raztezna posoda mora doneti votlo, kar preverimo s trkanjem po njenem obodu. Če se nam zdi, da je v njej voda, hkrati pa je ta pritekla tudi na ventilu, jo je treba zamenjati. Lahko pa je v njej le premalo zraka, kar ugotovimo tako, da se zdi polna, hkrati pa na ventilu ni vode. V tem primeru jo napolnimo z zrakom, pred tem pa je treba iz sistema spusti vodo, da znižamo tlak v njem. 

Radiatorji | Avtor: Profimedia Profimedia
Del ogrevalnega sistema so tudi obtočne črpalke, ki jih lahko pregledamo sami, če te niso elektronsko krmiljene. Odvijemo vijak na črpalki in zavrtimo rotor v smeri urinega kazalca. Tako preverimo, da ni morda zablokiral zaradi večmesečnega mirovanja. Potem obtočno črpalko poženemo, če se vrti in je pri vijaku priteklo nekaj kapljic vode, vemo, da deluje dobro. Potem ne smemo pozabiti ponovno priviti vijaka. Ali lepo tečejo tudi vsi mešalni ventili in  varnostni ventil, preverimo tako, da jih počasi premikamo iz ene strani na drugo oziroma vrtimo.  

Priprave na kurilno sezono lahko zaključimo tako, da še pospravimo in očistimo kurilnico oziroma kotlovnico in iz nje odstranimo vse nepotrebne stvari, ki so se morda nabrale v zadnjih mesecih. 

Več o gradnji, obnovi in ogrevanju najdete tukaj.


 

Komentarjev 5
  • Avatar praufo
    praufo 12:09 05.september 2019.

    ja, glede na to, da nimamo več letnih časov, bo pa res treba že kurit, folk naokoli že hodi v dolgih rokavih, skoraj v bundah že ... kot se spomni je včasih za poletjem nastopila jesen in sedaj smo šele ...prikaži več septembra ... se ne bi čudil, če bo če z 14 dni snežilo, vreme je zmešano do konca

  • kontrahan 10:19 05.september 2019.

    ha ha pa vprašam dimnikarja da naj izmeri pline v dimniku, me pa čukasto pogleda. On samo malo potegne po dimniku, gre k peči tam spuca nabrane saje iz dimika in je 35 € Ajde, bom rekel za 15 minut dela.

  • 1537a9d7678739ca80df4bd60c9c52856f6ba1bf 09:58 05.september 2019.

    servis plinske peči, pa se to na 2 leti, mi je rekel, dimnikarja nikoli, ga ne rabim