Pod streho > Varčna hiša
52291 ogledov

Ne piše se nam dobro, v Bruslju zaostrili pogoje za prodajo hiš

hiša Žurnal24
Svet EU in evropski poslanci so določili stroge zahteve energijske učinkovitosti stavb, med drugim tudi, da bo hiše, če ne bo dosegala energijskega razreda D, težko prodati, vse nove stanovanjske stavbe bodo morale do konca leta 2029 imeti sončno elektrarno, do leta 2035 pa morala biti raba energije v obstoječih stavbah manjša za dobro petino. Čakajo nas obsežne energijske prenove.

Svet EU in evropski parlament sta dosegla politični dogovor glede predlagane revizije evropske direktive o energetski učinkovitosti stavb. Evropska komisija je predloge za izboljšanje energetske učinkovitosti stavb predstavila že decembra 2021, evropski parlament pa jih je obravnaval marca letos. Zdaj so sprejeli dogovor, ki nekoliko zamika datume ukrepov, ki jih bodo morale izvesti države članice. 

Cilj direktive je, da do leta 2030 občutno zmanjšamo izpuste toplogrednih plinov in rabe energije v stavbnem sektorju Unije, ki naj bi do leta 2050 postal podnebno nevtralen. Z revizijo direktive naj bi spodbudili tudi prenovo energijsko neučinkovitih stavb in izboljšali izmenjavo informacij o energijski učinkovitosti. Še marca je bilo v direktivi navedeno, da naj bi bile vse nove stavbe brezemisijske od leta 2028, zdaj so datum zamaknili na leto 2030. 

Ostaja pa zahteva, da morajo biti vse obstoječe stavbe do leta 2050 prenovljene v brezemisijske stavbe.

V stanovanjskih stavba raba energije manjša za dobro petino

Nekoliko drugače je zdaj zapisano tudi, kako doseči večjo energijsko učinkovitost obstoječih stanovanjskih stavb. Kot izhaja iz dogovora, morajo države členice s prenovo teh zagotoviti, da se bo povprečna raba energije do leta 2030 zmanjšala za 16 odstotkov, do leta 2035 pa za od 20 do 22 odstotkov. Pri tem bo 55 odstotkov zmanjšanja rabe energije treba doseči s prenovo slabših stavb z najslabšo energetsko učinkovitostjo.

Začrtani potek prenove se izrazi kot zmanjšanje povprečne rabe primarne energije v celotnem fondu stanovanjskih stavb v obdobju od 2025 do 2050, v njem pa se opredeli število stavb in stavbnih enot ali tlorisnih površin, ki naj bi se prenovile na leto. Države članice pri oblikovanju začrtanih potekov zagotovijo, da je povprečna raba primarne energije v celotnem fondu stanovanjskih stavb enaka najmanj ravni razreda energijske učinkovitosti D do leta 2033.

Pogoji prodaje hiše povezani z energijsko učinkovitostjo

Države članice se lahko odločijo, da za enodružinske hiše ne bodo uporabljale zgoraj navedenih določil, vendar bodo morale v tem primeru zagotoviti, da vsaj tiste enodružinske hiše, ki se prodajo, oddajo v najem ali podarijo ali katerih namen je v katastru ali zemljiški knjigi po 1. januarju 2028 spremenjen v stanovanjske stavbe, dosežejo vsaj razred energijske učinkovitosti D ali višji v roku petih let od navedenih dogodkov, po potrebi s prenovo s strani pridobiteljev ali lastnikov.

Sončne elektrarne na novogradnjah do konca leta 2029

Svet EU in evropski parlament sta se dogovorila tudi o obvezni postavitvi naprav za sončno energijo v novih stavbah, javnih stavbah in obstoječih nestanovanjskih stavbah, ki so predmet prenove, za katero je potrebno gradbeno dovoljenje. 

Sončne elektrarne bodo tako morale biti na vseh novih javnih in nestanovanjskih stavbah z uporabno površin nad 250 kvadratnih metrov postavljene do 31. decembra 2026. Na vseh obstoječih javnih in nestanovanjskih stavbah, ki bodo deležne večje ali celovite prenove z uporabno površin nad 400 kvadratnih metrov, bo ta pogoj moral biti izpolnjen do 31. decembra 2027. Do 31. decembra 2029 pa bodo sončne elektrarne morale imeti tudi vse nove stanovanjske stavbe. 

Evropski poslanci in države članice so se obenem dogovorili tudi, da se v nacionalne načrte za prenovo stavb vključi časovnico za postopno opuščanje kotlov na fosilna goriva do leta 2040.

Predlagane spremembe so del svežnja Pripravljeni na 55, ki je pomemben korak Evropske komisije do cilja podnebne nevtralnosti do leta 2050. Predlog uredbe morata Evropski parlament in Svet EU zdaj še formalno potrditi.


 

Komentarjev 50
  • a3479c8857678e87df3c796b6335aa01be0c1022 09:51 08.februar 2024.

    "Ostaja pa zahteva, da morajo biti vse obstoječe stavbe do leta 2050 prenovljene v brezemisijske stavbe" Nabijem jih na kurac z njihovo zahtevo. Kako naj jaz 85 let staro hišo v 4 etažah s 500 m2 površine spremenim v brezemisijsko? ...prikaži več A se budale zavedajo, kolk to stane? S tem, da so idioti z norim tiskanjem denarja ustvarili divjo inflacijo in vse skupaj samo še bolj zajebali. Že samo obnova strehe, dveh etaz in dela inštalacij me stabe čez 300k. In kaj, če ne bo brezemisijska? A jo bodo prišli

  • hubertfast 08:35 11.december 2023.

    Če bo država plačala, lahko na streho dam tudi bazen.

  • Johny 16:44 08.december 2023.

    Glede na neurja v letošnjem poletju in vsako leto večja zrna toče bo v naslednjem letu prav zanimivo opazovati vso to steklovje sončnih elektrarn...