Pod streho > Varčna hiša
19119 ogledov

Ne spreglejte! Kmalu nove subvencije za sončne elektrarne

sončna elektrarna Profimedia
O novih subvencijah za sončne elektrarne znano le to, da bo Borzenov center za podpore javni poziv objavil marca. Namenjen bo napravam, za katere še vedno velja letni obračun po sistemu net metering.

Eko sklad je zadnji javni poziv za dodeljevanje subvencij za samooskrbne sončne elektrarne in pripadajoče hranilnike električne energije zaprl konec novembra lani. Trenutno subvencij za ta namen ni, v prihodnje pa jih ne bo dodeljeval Eko sklad, temveč Borzen.

Iz Borzenovega centra za podpore so sporočili, da nov razpis za subvencioniranje samooskrbnih sončnih elektrarn, ki bodo priklopljene na način letnega obračuna, znanega kot net metering, fizične osebe lahko pričakujejo marca.

Še vedno pa na Borzenu ne dajejo nobenih informacij o tem, kakšne naj bi bile subvencije v prihodnje. Vsi pogoji, razpoložljiva sredstva in druge zahteve za prijavitelje bodo znani šele, ko bo javni poziv objavljen v Uradnem listu, sporočajo.

Znano je le, da bo oddaja vlog potekala po elektronski poti prek spletne aplikacije, ki bo dostopna na Borzenovih spletnih straneh.

Napovedani javni poziv bo torej namenjen fizičnim osebam, ki so vloge za soglasja za priključitev pristojnim elektrodistribucijskim podjetjem oddale najkasneje do 31. decembra lani, sončne elektrarne pa bodo postavile najkasneje letos. Pod pogojem, da so seveda dobili soglasja za priključitev. Predvidoma naj bi poziv zajel torej tiste lastnike samooskrbnih sončnih elektrarn, ki so upravičene, da se obračuni oddane in prejete električne energije delaj na letnem nivoju po sistemu net meteringa.

Vloge, ki so jih investitorji do zaprtja zadnjega javnega poziva oddali na Eko sklad, bodo tam tudi obravnavane, še sporočajo z Borzena in dodajajo, da center za podpore do teh vlog nima dostopa, niti ga ne bo imel.

Po zadnjih dostopnih podatkih je na Eko sklad v okviru zadnjega javnega poziva prispelo 14.589 vlog, trenutno obravnavajo vloge, ki so jih prejeli 27. marca lani, zadnja obravnavana vloga pa ima številko 4101. Iz tega izhaja, da je čakalna doba na odobritev subvencije pri Eko skladu dolga skoraj eno leto.


 

Komentarjev 5
  • egi 14:02 23.januar 2024.

    Od novega leta dalje so celice stran vržen denar, ker so spremenili način net meteringa. Do 2024 se ti je višek poleti pokril z mankom v zimskem času po novem pa ti bodo višek večinoma "ukradli" manko pa krepko zaračunali. ...prikaži več Baterija, ki jo tako posiljujejo, ker ne želijo prenavljat omrežja, je pa kot prvo ekstremno draga kot drugo pa omejeno uporabna.

  • Avatar rajko55
    rajko55 11:36 23.januar 2024.

    Ma nabijte si te sončne celice u čokoladno oko.... zombiji.

  • Avatar Garancija
    Garancija 10:51 23.januar 2024.

    Kdor ne spozna to nategovanje,bo drago plačal