Pod streho > Varčna hiša
58214 ogledov

Pozor! Nove zahteve za starejše peči

Ogrevanje, klet, gretje Profimedia
Že dve leti veljajo nove zahteve za več kot 20 let stare centralne kurilne naprave na lesno biomaso, letos so začele veljati tudi za lokalne ogrevalne naprave na lesno biomaso. Če jih ne izpolnjujejo, ji ne smemo več uporabljati, vprašanje pa je, ali dimnikarji to preverjajo. Pristojni na vprašanja nimajo pravega odgovora, kako je z meritvami, nam je povedal dimnikar.

Skladno z uredbo o emisijah v zrak iz malih kurilnih naprav od 1. januarja letos velja, da lahko enosobne kurilne naprave na trda goriva, torej drva in pelete, ki so starejše od 20 let, uporabljamo le, če izpolnjujejo določene zahteve. V nasprotnem se takšne ogrevalne naprave ne smejo več uporabljati, izjema so le enosobne naprave, ki so edini vir ogrevanja.

Zahteve za več kot 20 let stare lokalne naprave

Vendar pogojev ne določa omenjena uredba temveč še strožja uredba EU o okoljsko primerni zasnovi lokalnih grelnikov prostorov na trdno gorivo. 

Več kot 20 let staro enosobno kurilno napravo na lesno biomaso lahko v prihajajoči kurilni sezoni uporabljate le, če:
- sezonska energijska učinkovitost lokalnih grelnikov z zaprtim kuriščem na trdno gorivo, razen peletov, pri ogrevanju ni manjša od 65 odstotkov,
- sezonska energijska učinkovitost lokalnih grelnikov z zaprtim kuriščem na pelete pri ogrevanju ni manjša od 79 odstotkov,
- emisije trdnih delcev lokalnih grelnikov na trdno gorivo z odprtim kuriščem ne presegajo 50 mg/m3,
- emisije trdnih delcev lokalnih grelnikov z zaprtim kuriščem na trdno gorivo, razen peletov, in štedilnikov ne presegajo 40 mg/m3
- emisije trdnih delcev lokalnih grelnikov z zaprtim kuriščem na pelete ne presegajo 20 mg/m3,
- emisije ogljikovega monoksida lokalnih grelnikov na trdno gorivo z odprtim kuriščem ne presegajo 2000 mg/m3,
- emisije ogljikovega monoksida lokalnih grelnikov z zaprtim kuriščem na trdno gorivo, razen peletov, in štedilnikov ne presegajo 1500 mg/m3,
- emisije ogljikovega monoksida lokalnih grelnikov z zaprtim kuriščem na pelete ne presegajo 300 mg/m3,
- emisije NOx lokalnih grelnikov na trdno gorivo z odprtim in zaprtim kuriščem ter štedilnikov na biomaso ne presegajo 200 mg/m3.

Zahteve za kotle na lesno biomaso

Že od 1. januarja 2020 pa skladno z EU uredbo za okoljsko primerno zasnovo kotlov na trdno gorivo veljajo tudi omejitve za uporabo več kot 20 let starih kurilnih naprav na lesno biomaso za centralno ogrevanje.  

Te morajo izpolnjevati naslednje zahteve:
- pri kotlih z nazivno izhodno toplotno močjo 20 kW ali manj sezonska energijska učinkovitost pri ogrevanju ni manjša od 75 odstotkov,
- pri kotlih z nazivno izhodno toplotno močjo več kot 20 kW sezonska energijska učinkovitost ogrevanja ni manjša od 77 odstotkov,
- sezonske emisije trdnih delcev pri ogrevanju prostorov ne presegajo 40 mg/m3 za kotle s samodejnim polnjenjem in 60 mg/m3 za kotle z ročnim polnjenjem,
- sezonske emisije organskih plinskih mešanic pri ogrevanju ne presegajo 20 mg/m3 za kotle s samodejnim polnjenjem in 30 mg/m3 za kotle z ročnim polnjenjem,
- sezonske emisije ogljikovega monoksida pri ogrevanju ne presegajo 500 mg/m3 za kotle s samodejnim polnjenjem in 700 mg/m3 za kotle z ročnim polnjenjem, 
- sezonske emisije NOx pri ogrevanju prostorov ne presegajo 200 mg/m3 za kotle na biomaso. 

Ali dimnikarji meritve izvajajo?

Vse navedene zahteve preveri dimnikar, ki o ugotovitvah tudi izda zapisnik in lastnika naprave, če ta zahtev ne izpolnjuje, pozove, da jo prilagodi.

Za obratovanje kurilne naprave, ki ne izpolnjuje zahtev uredbe o emisijah in posledično uredb EU, je zagrožena globa od 200 do 400 evrov. 

Zanimalo nas je, ali dimnikarji sploh opravljajo zahtevane meritve, saj lahko marsikoga, ki ima več kot 20 let staro kurilno napravo na lesno biomaso skrbi, ali jo bo sploh še lahko uporabljal ali ne. 

Ministrstvo: podatka o tem nimamo

Lani so dimnikarji izvedli 136.200 storitev meritev, vendar podatkov o tem, koliko od meritev je bilo izvedenih na kurilnih napravah na lesno biomaso, nimajo, so nam povedali na ministrstvu na okolje, podnebje in energijo, kjer upravljajo z evidenco EviDim.
Skladno z uredbo je naloga dimnikarjev tudi, da ocenijo gorivo in izmerijo vsebnost vlage v polenih, ki ne sme presegati 20 odstotkov. Na ministrstvu so potrdili, da dimnikarji to storitev opravljajo, kako pogosto oziroma koliko meritev so opravili, pa nimajo. 

Dimnikarji so lani izvedli 281.200 pregledov malih kurilnih naprav, od tega jih je bilo kar 60 odstotkov na trdna goriva. Podatka o tem, koliko pomanjkljivosti so odkrili, tudi ni. 

V evidenci EviDim je vpisanih 450.000 različnih malih kurilnih naprav. Vseh kurilnih naprav je še bistveno več, na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo ocenjujejo, da jih približno 150.000 ni prijavljenih in zato tudi niso vpisane v evidenco. Približno polovica vseh naprav je na lesno biomaso. Poleg tega ugotavljajo, da obstajajo tudi kurilne naprave, ki kljub vpisu v evidenco, dimnikarji niso pregledali. Prav zato za letošnjo kurilno sezono načrtujejo posebne aktivnosti, prek katerih bodo gospodinjstva pozivali, k pregledom. 

Inšpektorat: evidenc o nepravilnostih ne vodijo

Tudi na inšpektoratu za okolje in energijo nismo dobili odgovora, ali dimnikarji opravljajo z uredbo predpisane meritev emisij iz malih kurilnih naprav na lesno biomaso in ali so morda že morali katero od teh prepovedati, ker ni izpolnjevala zahtev.

„Vsako leto prejmemo približno 50 prijav dimnikarskih družb zaradi neposredne nevarnosti za življenje ljudi, ki jih inšpektorji obravnavajo takoj. Približno enako število prijav prejmemo, ker uporabnik dimnikarskih storitev ni odpravil nepravilnosti v predlaganem roku, ki se prav tako obravnavajo prioritetno.“ Evidence o vrsti nepravilnosti ne vodijo. 

Lani so sicer posameznikom zaradi neizvajanja dimnikarskih storitev izrekli 96 prekrškov, skupaj je bilo s področja dimnikarskih storitev vsem kršiteljem izdanih 114 odločb o prekršku z globami od 60 do 100 evrov. Takšno globo določa zakon o dimnikarskih storitvah, če uporabnik ne omogoča v predpisanih rokih izvajanja vseh dimnikarskih storitev.

Vprašanja o tem ali dimnikarji izvajajo določbe uredb EU, smo poslali tudi na sekcijo dimnikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, vendar niso odgovorili. 

Dimnikar: meritve bi morali izvajati, pa jih ne

Kot anonimni uporabnik smo poklicali tudi eno od dimnikarskih podjetji in povedali, da imamo kotel na pelete in krušno peč, oboje pa starejše kot 20 let, in jih vprašali, ali pri rednih pregledih izvajajo tudi po novem zahtevane meritve. Kot nam je pojasnil eden od dimnikarjev, bi meritve v kotlih in lokalnih napravah na lesno biomaso morali izvajati, pa jih ne. Za meritve ni ustrezne metodologije, poleg tega so zahtevne, če želijo, da bodo natančne, merilne naprave zanje pa drage, smo izvedeli. Lahko pa uporabniki pričakujemo, da bodo meritve slej ko prej morali začeti izvajati, je še dodal dimnikar. 


 

Komentarjev 58
  • alen04 16:55 01.oktober 2023.

    bla, bla bla....samo nabijanje v prazno. Kupi mi tako peč, kot jo zahtevaš, pa bom v tvojo peč drva metal. Do takrat pa odjebi na veliko. Vsi samo zahtevate, noben pa zraven nič ne da. Dokler ni spremembe....samo spelji se.

  • atamama 15:00 01.oktober 2023.

    Članek in komentarji so usmerjeni v razmišljanju v del ki se nanaša na populacijo ljudi, ki se mora držati zakonov, ki jih represivni organi ''šraufajo'' in ki jim ''nekaj morejo''. Ali kazen, ali zapor, vse z užitkom in ''strokovnostjo'' sodnega ...prikaži več aparata. Ampak včeraj, po končani trgatvi, Trška gora nad KK. Večer, začetek meglic in pogled v ravnino. Pa hudiča, en del zamegljen, meglica dima se ne dvigne. Zanimivo bi bilo povprašat ali je to naselje pod nadzorom inšpektorjev. NI, kajne?

  • rd2dmk2 14:54 01.oktober 2023.

    a si vi pametnjakoviči znate predstavljat kako se izvede meritev? ka drgi moji, plin vam pripelje pooblaščeno podjetje. drva pa, ja kdo no? a bo dimnikar sabo prinesu drva da bo pomeru a peč dobro dela? kdo vas bo kontroliral ...prikaži več a boste po odhodu še vedno kurili bukev al iverko? zakaj merit? no zakaj? saj se vidi pri čiščenju dimnika! in kot drugo, ko vam smrdi, pokličte policaja, redarja, dimnikarja. nobenga ne bo. nobenga. in pazite, ko boste na roštilju kaj pekel- da bodo meritve OK !!