Pod streho > Varčna hiša
1780 ogledov

Še ena pogruntavščina za domačo oskrbo

gojenje rastlin arhiv Pico
Če nimate vrta, zelenjavo, zelišča in tudi cvetje pa želite gojiti v kuhinji ali dnevni sobi, je ta nova pogruntavščina, ki jo je na Kickstarterju podprlo kar 18 tisoč navdušencev, prava rešitev.

Pico, kot so jo poimenovali v Altifarmu, kjer so jo razvili, je pametna naprava, ki za rast rastlin skrbi popolnoma sama. No, enkrat na teden ji je treba privoščiti skodelico vode. Gre za mini kmetijo, ki jo lahko vzamemo v dlan in postavimo kamor koli, tudi stran od okna, saj ne potrebuje dnevne svetlobe. Sestavljena je iz posodice, te so različnih barv in premične ročice iz nerjavnega jekla, ki ima na vrhu LED-sijalko, ta pa oddaja več različnih svetlobnih spektrov.

gojenje rastlin | Avtor: arhiv Pico arhiv Pico

Premična ročica raste skupaj z rastlino, tako da ji ves čas nudi oporo. Svetloba, ki jo oddaja LED-sijalka pa je popolnoma enaka, kot jo za rast rastlin uporabljajo profesionalni gojitelji na kmetijah. Vsaka barvna valovna dolžina spodbuja določeno biološko funkcijo v rastlinah. Omejitev je le to, da v njej lahko gojimo le srednje velike rastline, ki zrastejo do 20 centimetrov, torej zelišča, dišavnice, mikro zelenjavo, okrasne rastline.

gojenje rastlin | Avtor: arhiv Pico arhiv Pico

Pico samostojno zaliva rastlino, vodo, ki jo dodamo enkrat na teden, porablja glede na to, koliko jo ta potrebuje. Vodo rastlini dodaja kapilarno, za kar ne potrebuje črpalke, torej tudi elektrike ne, jo pa seveda potrebuje za delovanje LED-sijalke.

Zasnovana je tako, da jo lahko celo nalepimo na hladilnik, kuhinjske ploščice, ali pa postavimo na kuhinjski pult, mizo, okensko polico, skratka kamorkoli.  

gojenje rastlin | Avtor: arhiv Pico arhiv Pico

V čem se ta nova pogruntavščina razlikuje od gojenja zelenjave in zelišč v klasičnih glinenih lončkov, ki jih prav tako lahko postavimo ali obesimo kamor koli. Zagotovo je ena od prednosti ta, da je vodo treba dodati le enkrat na teden, ta pa je ustrezno dozirana rastlini, še večja razlika pa je svetloba, ki jo rastlini zagotavlja LED-svetilka. 

gojenje rastlin | Avtor: arhiv Pico arhiv Pico

Z vzgojo rastlin bo torej manj dela in skrbi, rast pa zagotovljena, kar je očitno prepoznalo tudi več kot 18 tisoč navdušencev, ki so na Kickstarterju proizvodnjo te naprave podprli s kar dvema milijonoma dolarjev, kar je največ do zdaj na področju naprav za vzgojo rastlin. Tehnološki navdušenci jo že lahko naročijo. Cena ene posodice je 31 evrov, za komplet treh je treba odšteti 77, za komplet devetih pa nekaj manj kot 200 evrov.

stojalo za zelenjavo Inovacije Pod streho Tudi pozimi lahko gojimo solato in paradižnik   


 
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.