Pod streho > Varčna hiša
29961 ogledov

Se ogrevate s toplotno črpalko? Prijavite se na novi razpis in zaslužite

toplotna črpalka Profimedia
Elektro Ljubljana je objavi razpis prožnosti na 30 transformatorskih postajah, na katerega se lahko prijavijo gospodinjstva, ki za ogrevanje uporabljajo toplotne črpalke ali električne peči ter tisti, ki imajo baterijske hranilnike električne energije. S prijavo lahko tudi zaslužite.

O tem, kaj je prožnost, ki jo po novem ponujajo v Elektru Ljubljana, smo že pisali, zato le na kratko spomnimo, da gre za zmožnost uporabnika, da kratkotrajno zmanjša porabo oziroma moč na merilnem mestu na zahtevo Elektra Ljubljana. Največ preobremenitev je v zimskem času, ko se uporabniki ogrevajo na električno energijo. Ob preobremenjenem omrežju bodo ponudnikom storitve prožnosti poslali zahtevo, da na svojem merilnem mestu zmanjšajo rabo za kratek čas. 

Za to bodo nagrajeni. Bolj, ko bo uporabnik zmanjšal rabo energije, več denarja bodo zaslužili, pravijo na Elektro Ljubljana in dodajajo, da je za polletno sodelovanje lahko vrednost nagrade tudi do 50 evrov. 

V prvem razpisu za prožnost je 30 transformatorskih postaj na področju okolice Ljubljane, Grosupljega, Ivančne Gorice, v Novem mestu, Kamniku, Logatcu. 

Elektro Ljubljana transformatorske postaje prožnosti | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona
Na interaktivnem zemljevidu v razpis vključenih transformatorskih postaj, ki je objavljen na spletni strani Elektra Ljubljana, lahko preverite, ali je vaše gospodinjstvo priključeno na katero od njih. 

Pogoj: Račun za elektriko vsaj 100 evrov na mesec

To je prvi pogoj, da se na razpis, ki bo odprt do 1. septembra letos, sploh lahko prijavite. Izpolnjevati pa morate še druge pogoje. Svoj dom morate ogrevati s toplotno črpalko ali električno pečjo, mesečni račun za električno energijo pa mora biti višji od 100 evrov. Prijavijo se lahko tudi uporabniki, ki imajo baterijski hranilnik električne energije.

Na Elektru Ljubljana k prijavi pozivajo tiste uporabnike, ki lahko rabo električne energije zmanjšajo v zimskem času, tako da na njihov poziv za kratek čas izklopijo toplotno črpalko ali električno peč in s tem zmanjšajo moč na merilnem mestu. 

Na zemljevidu transformatorskih postaj lahko uporabniki preverijo, kolikokrat na dan naj bi zmanjšali porabo, v katerih obdobjih dneva in kolikšen naj bi bil najdaljši čas aktivacije prožnosti.

Ponudba cene za vsako izklopljeno kilovatno uro

Če ustrezate razpisnim pogojem, se lahko prijavite na spletnem portalu Moj elektro, kjer so tudi navodila za prijavo. Pri prijavi uporabnik vnese tudi moč prožnosti in ceno za vsako izklopljeno 1 kWh energije. Če boste na primer vnesli moč prožnosti 3 kW, bo vsaka izklopljena ura pomenila 3 kWh. Če bo vnesena cena previsoka, boste prejeli obvestilo in s tem možnost, da pravočasno naredite spremembo, pravijo na Elektro Ljubljana. 


 

Komentarjev 4
  • Grof 14:02 26.maj 2023.

    Parmezan gran Padana, Merkator cena za kg 23eur v Familli Trstu pa 13 eur, halo Golob, tvoja košarica je, ……

  • Grof 09:55 26.maj 2023.

    Golobov nateg, bojim se za jutri, pojutrišnjem, zna se zgodit, da mi bo snel še gate z riti, p.m.

  • alen009 08:51 26.maj 2023.

    ne hvala. Te "možnosti" zagotovo ne želim. Da mi bo elektro distributer dirigiral kdaj naj se ogrevam...o tole pa ne, hvala.