Pod streho > Varčna hiša
56613 ogledov

Nova storitev: Če se ogrevate s toplotno črpalko, lahko z njo zaslužite

toplotna črpalka Profimedia
Elektro Ljubljana ponuja novo storitev, imenovano prožnost, namenjena je gospodinjstvom, ki se ogrevajo s toplotno črpalko ali električno pečjo ali pa imajo baterijski hranilnik električne energije. S pametno uporabo teh lahko celo zaslužite.

V Elektru Ljubljana so nedavno odjemalcem električne energije na nizkonapetostnem omrežju ponudili novo storitev, imenovano prožnost. Razvili so sistem, ki omogoča, da se lahko uporabnik omrežja registrira kot ponudnik prožnosti na svojem merilnem mestu. 

Na zahtevo zmanjšate porabo in zaslužite

Kaj to pomeni? "Prožnost je zmožnost uporabnika, da kratkotrajno zmanjša porabo oziroma moč na merilnem mestu na zahtevo Elektra Ljubljana. Največ preobremenitev je v zimskem času, ko se uporabniki ogrevajo na električno energijo. Ob preobremenjenem omrežju bomo ponudnikom storitve prožnosti poslali zahtevo, da na svojem merilnem mestu zmanjšajo rabo za kratek čas. Za to bodo nagrajeni," pravijo. 

V sistem prožnosti se lahko prijavijo uporabniki, ki:

•    svoje domove ogrevajo z električno energijo, toplotnimi črpalkami ali električnimi pečmi in jih lahko kratkotrajno izklopijo,

•    imajo pozimi znesek na položnici več kot 100 evrov,

•    imajo baterijski hranilnik električne energije.

"Prožnost registrirajo tisti uporabniki, ki imajo možnost znižanja porabe v zimskem času. Nekdo, ki ima zgolj grelnik tople vode, ogreva pa se na plin ali drva, nima prave možnosti za znižanje porabe, saj grelnik ogreva vodo le občasno. Vrednost 100 evrov je le neka prva orientacijska vrednost," so na Elektru Ljubljana za Žurnal24 dodatno pojasnili pogoje. 

Registrirajte se kot ponudnik prožnosti

Uporabnik, ki izpolnjuje zgoraj navedene pogoje, se lahko na portalu Moj elektro registrira kot ponudnik storitve prožnosti. Ob prijavi mora izbrati merilno mesto, na katerem lahko ponudi prožnost, in vpisati moč prožnosti. To določi na podlagi nazivne moči naprave, ki jo bo izklopil, ko bo prejel zahtevo za zmanjšanje porabe. 

Moč prožnosti ni enaka nazivni moči, zato pri toplotni črpalki, ki ima na primer nazivno moč 6 kW, vpiše moč prožnosti 3 kW. Toplotna črpalka namreč ne deluje vedno z nazivno močjo, zato je moč prožnosti enaka polovici nazivne moči, pojasnijo na Elektro Ljubljana in dodajajo, da je pri baterijskem hranilniku moč prožnosti enaka nazivni moči.

Prijavite se na razpis in določite ceno elektrike

V naslednjem koraku bo Elektro Ljubljana objavil razpis za posamezno transformatorsko postajo, ko bo ta preobremenjena. O tem bo obvestil vse, ki so priključeni na to transformatorsko postajo in so se že registrirali, ter jih pozval, da oddajo ponudbo oziroma ceno za vsako izklopljeno kWh. 

"Če so vnesli moč prožnosti 3 kW, bo vsaka izklopljena ura pomenila 3 kWh. Če bo vnesena cena previsoka, bodo prejeli obvestilo in s tem možnost, da pravočasno naredijo spremembo. Uporabniki morajo sami oceniti, za koliko so pripravljeni nuditi to storitev," pravijo na Elektro Ljubljana. 

"Med trajanjem razpisa bo sistem enkrat na dan izvedel primerjavo vseh ponudbenih cen in obvestil tiste ponudnike, ki jih glede na ponujeno ceno aktivirane energije in razpisano moč ne bi izbrali."

Določili bodo tudi maksimalno ceno, po kateri so še pripravljeni kupovati storitev, in kot pravijo, bo ta lahko glede na izračune tudi nekajkratnik cene, ki jo uporabniki plačujejo za električno energijo.

Pogodba za eno kurilno sezono

S ponudniki, ki bodo ponudili sprejemljivo ceno električne energije, bo Elektro Ljubljana podpisal pogodbo. Pred tem bodo preverili, ali ima ponudnik na merilnem mestu nameščen števec, ki omogoča registriranje 15-minutne porabe. Tistemu, ki ga nima, bodo zamenjali obračunski števec. Pogodbo bodo za zdaj sklenili najmanj za eno ogrevalno sezono, v prihodnje pa, če bo interes, na Elektru Ljubljana pričakujejo tudi večletne pogodbe.

Nagrada tudi do 50 evrov 

Ko se bo v omrežju pojavila potreba po zmanjševanju obremenitve, bodo ponudniki prejeli aktivacijski SMS ali e-pošto, naj zmanjšajo porabo, o čemer bodo obveščeni 15 minut prej. 

Uporabnik naj bi takrat izklopil toplotno črpalko ali električno peč. Za vsako izklopljeno kWh bodo dobili nagrado. Bolj, ko bodo zmanjšali rabo energije, več denarja bodo zaslužili, pravijo na Elektro Ljubljana in dodajajo, da je za polletno sodelovanje lahko vrednost nagrade tudi do 50 evrov. 

"Nagrada je odvisna od ponujene cene, ki jo bo odjemalec ponudil in ni enaka za vse, izplačali pa jo bomo vsake tri mesece."

Prvi razpis predvidoma maja

Javnega razpisa še niso objavili, kot so nam povedali, zdaj čakajo na registracijo uporabnikov. Na podlagi tega bodo ocenili zanimanje na posameznem delu omrežja. "Razpis za najbolj kritične transformatorske postaje nameravamo objaviti predvidoma maja, odprt pa bo vsaj dva meseca." 

Če bo dovolj ponudbe na transformatorski postaji, ki ima občasne preobremenitve, bodo razpis objavili še prej. Storitev pa naj bi se izvajala naslednjo ogrevalno sezono, še dodajajo. 

likanje Elektrika Pod streho Elektrodistributer bo sporočil, kdaj bomo likali, prali, greli vodo ...
 
Komentarjev 20
  • LolekinBolek 16:19 06.marec 2023.

    Loleke bo na ukaz zeblo, pa tuširali se bodo z mrzlo vodo. Za 3€ prihranka hahaha

  • lojs 10:56 06.marec 2023.

    s to elektriko se zadnje čase eksperimentira ... ampak to na račun nevednih neznalcev, ki ne vedo nič! ... in to je tržna niša za manipulacijo in nateg ... TČ ni vir energije, ampak porabnik, se pravi, ne moremo zaslužit, ...prikaži več ampak lahko varčujemo ... mislim, da tukaj ni nobenega prostora, razen ustrezno upravlanje avtomatike, režima ogrevanja, ki je odvisen od potreb in želja uporabnika ... lahko varčuješ, ko boš v mrazu, dejmo na +15, pa bomo prišparal v bundah in rokavicah

  • popokatopetl 10:21 06.marec 2023.

    "Ko se bo v omrežju pojavila potreba po zmanjševanju obremenitve, bodo ponudniki prejeli aktivacijski SMS ali e-pošto, naj zmanjšajo porabo" --- Tole je pa low-tech :) Kolikor vem podobne stvari ponekod že lep čas tečejo z avtomatskim krmilnim signalom. Mora ...prikaži več pa seveda bit vgrajena podpora.