Pod streho > Varčna hiša
4334 ogledov

Elektrodistributer bo sporočil, kdaj bomo likali, prali, greli vodo ...

likanje Shutterstock
Zaradi sončnih elektrarn, vse večjega števila toplotnih črpalk, tudi električnih avtomobilov, skratka zaradi vse večje potrebe po elektriki je električno omrežje obremenjeno vse bolj neenakomerno. S pilotnim projektom Uporabljaj pametno bodo v Elektro Celje iskali rešitve za te težave. Vabijo k vključitvi v projekt.

„Namen projekta Uporabljaj pametno je zmanjšati obremenitev lokalnega elektrodistribucijskega omrežja v času koničnih obremenitev, zagotoviti uravnoteženost med proizvodnjo in porabo električne energije, zagotoviti lokalno porabo lokalno proizvedene električne energije iz obnovljivih virov električne energije ter s tem zmanjšati izgube v omrežju in zagotoviti stabilnost elektrodistribucijskega omrežja," pojasnjujejo v Elektro Celje

Omrežje je obremenjeno neenakomerno

Proizvedena električna energija se ne uporablja lokalno, vsaj v zadostni meri ne. Iz sončnih elektrarn proizvedena elektrika elektrodistribucijskemu omrežju povzroča težave predvsem zato, ker je največja proizvodnja takšne elektrike med 11. in 16. uro, ko ljudi ni doma. Zato se ne porabi lokalno temveč odteče v sosednje dele omrežja, pri tem pa se zaradi daljše poti ustvarjajo prenosne izgube. Težava je tudi povišanje napetosti na transformacijski postaji. Skrajna težava pa je lahko celo izpad električnega omrežja.

Hkrati pa gospodinjstva največ elektrike porabijo v večernih urah in tako povečajo konično obremenitev omrežja. Pozimi so ta obdobja med 17. in 22. uro, poleti pa nekoliko kasneje, med 20. in 22. uro. 

Namen projekta je torej ugotoviti, ali lahko uporabniki z določenimi spodbudami spremenijo svoje navade, ali lahko v določenem delu dneva zmanjšajo porabo elektrike in prestavijo njeno porabo v drug del dneva, ko je v omrežju presežek elektrike. 

Energija Energijska bilanca Pod streho Več kot 40 tisoč gospodinjstev ni porabilo niti kilovatne ure energije

Kako bodo to storili?

V okviru projekta bodo v gospodinjstvih in tudi pri malih poslovnih odjemalcih izvajali pilotno testiranje dinamičnih tarif za omrežnino. Kaj to pomeni? Zdaj poznamo tri tarife, višjo, nižjo in enotno, k tem pa bodo dodali dve novi tarifi, pozitivno kritično konično tarifo (PKKT) in negativno kritično konično tarifo (NKKT), obe pa se bosta izrazili v ceni omrežnine. 

Ta bo večino časa trajanja projekta, to je od 1. januarja do 31. decembra 2021, nižja od običajne. In sicer bo 59 odstotkov časa nižja za do tri odstotke, 40 odstotkov časa pa bo še dodatno znižana za 66 odstotkov (NKKT). Le en odstotek časa bo višja od osem- do 10-krat (PKKT). 

elektrika | Avtor: Elektro Celje Elektro Celje
Kako bo sistem deloval?

Obdobja PKKT in NKKT bo določal elektrodistributer, pri čemer naj bi NKKT vsak dan predvidoma trajala do 10 ur na dan. NKKT se bo v povprečju prožila med 11. in 16. uro in pa v nočnih urah. PKKT  pa se bo prožila v povprečju dve uri na teden, v hkratnem trajanju največ dve uri. Urniki obeh tarif bodo znani v naprej, vse sodelujoče pa bo elektrodistributer o različnih tarifah in njihovem trajanju obveščal prek spletne strani, po elektronski pošti ali s SMS najmanj 24 ur pred nastopom tarife. 

Tako bo odjemalec lahko prilagodil porabo elektrike. Torej se bo lahko odločil, da vsa opravila, ki zahtevajo večjo porabo elektrike, kot so denimo ogrevanje na elektriko, gretje sanitarne vode, polnjenje električnega avtomobila, pranje perila, likanje, sušenje, peka, kuhanje na elektriko, sesanje … prestavil na čas, ko bo veljala NKKT. 

Projekt je zasnovan tako, da sodelujoči niso obvezni spreminjati svojih navad, je pa seveda priporočljivo, sicer v projektu ni smiselno sodelovati. Spreminjanje navad se jim bo konec koncev poznalo na računu za elektriko. 

Cene elektrike Zamenjajte dobavitelja Pod streho Primerjali smo cene elektrike, letni prihranki so lahko zelo veliki

Kdo se lahko vključi v projekt?

Vključitev v projekt je prostovoljna, glavni pogoj pa je, da ima odjemalec nameščen pametni števec z daljinskim odčitavanje. Prijave zbirajo do 31. decembra letos prek spletne registracije na spletni strani Elektra Celje. V projektu pa ne morejo sodelovati lastniki samooskrbnih sončnih elektrarn. „Če imate na vašem merilnem mestu priključeno samooskrbno elektrarno, ne morete sodelovati v pilotnem projektu Uporabljaj pametno. Pri izvajanju projekta bodo sodelujoči odjemalci imeli obračun električne energije na urnem nivoju, pri samooskrbnih elektrarnah pa je obračun na letnem nivoju,“ pojasnjujejo v Elektro Celju.  

Poleg Elektra Celja so partnerji projekta, ki se bo začel 1. januarja, še Institut Jožef Stefan ter podjetji Smart Com in Comsensus. Projekt bo financirala Agencija za energijo, ki je tudi tudi izdala dovoljenje za izvedbene spodbude. 


 

Komentarjev 8
  • glocokdo 17:36 17.december 2020.

    www︎.︎Vytran︆.︆net - odličen projekt za odrrasle, ki želijo najti parrtnerja za seks

  • maketar 14:02 17.december 2020.

    www︎.︎Vytran︆.︆net - odličen prrojekt za odrrasle, ki želikko najti parrtnerja za seks

  • Avatar Kenneth_Taylor
    Kenneth_Taylor 11:48 17.december 2020.

    Zapustil sem službo in zdaj. S tem preprostim spletnim delom na domu zaslužim 139 USD na uro od d0ma. zaslužim 25 tis0č d0larjev na mesec s spletnim delom 3 ure dnevno. .... >>>>>> www.MagnifyIncome.Com