Vizita za živali > Novice
219 ogledov

Poglejte kaj se je zgodilo s temi drevesi

Grmovje na Rudniku bralka
Maja smo pisali o skeletiranem grmovju in drevesih obdanih s pajčevino. Poglejte, kako hitro so si drevesa opomogla.

“Ne boste verjeli, da na drevesih ni več pajčevine. Grmovja se obraščajo, nekatera so že čisto zelena,” nam je že junija pisala bralka, ki nas je maja opozarjala na drevesa in grmovja polna gosenic. Zdaj nam je poslala fotografije popolnoma zelenega grmovja.

Maja nam je poslala številne fotografije grmovja, ki so bila popolnoma brez zelenja in obdana z nekakšnimi pajčevinami. “Pogled na to grmovje je zastrašujoč,” nam je tedaj zapisala in bila zaskrbljena, da bodo požrešne gosenice napadle še ostale rastline.

Trdoleskov zapredkar 

O pojavu je bil v maju obveščen tudi Oddelek za gozarstvo in obnovljive gozdne vire z Biotehniške fakultete. Skeletirane grme, ki so bili prepredeni s pajčevino so opažali na Poti spomina in tovarištva v Ljubljani, v Celju in na Bledu, v Naklem, Domžalah, Kmaniku, Kranju … Po analizi poškodb in nabiranju gosenic so ugotovili, da gre za gosenice metulja, ki mu pravimo trdoleskov zapredkar oziroma Yponomeuta cagnagella. Trdoleskov zapredkar je majhen metulj, s pretežno belimi krili, ki imajo črne pike. Odrasle gosenice so dolge od 18 do 22 milimetrov in so rumeno sive do zeleno sive barve, s črnimi pikami.

Drevesa prej 1 | Avtor: bralka bralka

Pojasnili so nam, da škoda trdoleskovega zapredkarja ni velika in da se grmovje kmalu ponovno olista, odvsetovali so tudi zatiranje gosenic. Kot vidite na spodnjih fotografijah, so imeli prav.

Drevesa sedaj 1 | Avtor: bralka bralka

“Sem prav prijetno presenečena, da je res, da se drevo obraste. Lepo, da gosenice ne uničijo vsega,” je še zapisala bralka. 

Drevesa prej 2 | Avtor: bralka bralka

Drevesa sedaj 2 | Avtor: bralka bralka

Komentarjev 1