Slovenija
57 ogledov

Žurnalov junak dobil medaljo za hrabrost

Podelitev medalje za hrabrost
1/9
Anže Petkovšek
Žurnalov Junak Slovenije 2010 Rok Vori je prejel tudi medaljo za hrabrost predsednika republike Danila Türka za pogum in požrtvovalnost.

Pred dobrim letom je Rok Vori postal prvi nagrajenec Žurnalovega projekta Junak Slovenije. Tedaj 16-letni pogumnež je preprečil umor sosede in njene hčerke, ki se ju je s sekiro lotil njun mož oziroma oče. S svojim dejanjem je prepričal našo strokovno komisijo, očitno pa tudi predsednika republike Danila Türka. Ta mu je danes podelil medaljo za hrabrost.

Drugačna pot v šolo

"Videl sem sosedo, ki leži v krvi, strica in njegovo hčerko. Stric je imel v roki sekiro in je šel proti njej. Hitro sem skočil čez sosedo do strica. Udaril sem ga po roki in mu zbil sekiro na tla, potem pa sem ga še podrl," je marca 2010 svoje pogumno dejanje opisal Rok. Bil je ravno na poti v šolo, ko je priskočil na pomoč sosedama. Njun napadalec je pristal za zapahi, Rok pa postal ne le junak Velike Polane, ampak celotne Slovenije.

Junak Slovenije 2011

Naj ob tem spomnimo, da bomo na Žurnalu tudi letos, in sicer 20. marca, razglasili Junaka Slovenije za leto 2011. Več o kandidatih si lahko preberete tukaj. Ob tem pa še poziv: če poznate kakšnega junaka, nam to sporočite, saj že zbiramo kandidate za Junaka Slovenije 2012. Več o akciji in možnosti prijave kandidatov si lahko preberete na naši posebni strani Junak Slovenije.

Komentarjev 1
  • izvedenec 20:56 06.marec 2012.

    ko vidim predsednika Turka mi gre na bruhanje; posebej v zvezi tega mladega junaka;poznano mi je, da so ljudje v boju za življenje prosili Turka naj jim pomaga, samo s par besedami, vendar ji je brutalno zavrnil, mnogi so ...prikaži več iz obupa naredili samomor ali pa imeli uničeno življenje,