Slovenija
74 ogledov

Policija bo pisala "opravičila"

klop sodisce Anže Petkovšek
Zaprto. Država bi zajezila odtekanje informacij, zato omejuje obveščanje javnosti. Policija. Obvestila o vseh, ki so jih ovadili, a jih je sodišče oprostilo.

Država namerava v želji po čim uspešnejšem boju proti kriminalu zelo omejiti obveščanje javnosti o policijskih, tožilskih in sodnih postopkih.

Nič več izjav in tiskovk

Ministrstvo za pravosodje (MP) je na vrhovno sodišče, vrhovno tožilstvo in policijo poslalo predlog sprememb zakona o kazenskem postopku (ZKP), ki bistveno strožje kot zdaj omejuje pravila, kaj se sme razkriti javnosti. S spremembami zakona bi povsem ukinili tiskovne konference, ki jih policija običajno skliče po odmevnejših preiskavah ali vložitvi kazenskih ovadb, pogosto pa odmevne hišne preiskave televizijskim ekipam uspe celo posneti. Da preiskave spremljajo tudi novinarske ekipe, MP krivi predvsem preiskovalce, ki po njihovem mnenju sami obvestijo novinarje. "Glede na v javnosti znane primere odtekanja informacij o predkazenskih in kazenskih postopkih je prav, da se že v temeljne določbe zakona vključi obveznost pristojnih organov, da spoštujejo načelo zaupnosti," izhaja iz obrazložitve predlaganih sprememb zakona.

Policija bi po novem lahko o svojem delu, preiskavah, ki jih vodi, in vloženih kazenskih ovadbah javnosti poročala šele po zaslišanju osumljenca in ne več takoj, ko vloži ovadbo, kar pa v praksi lahko pomeni tudi več kot eno leto po vložitvi ovadbe. Doslej je policija namreč pogostokrat uradno potrdila, da je vložila ovadbo v določenem primeru, ovadeni pa je za to izvedel od novinarjev.

Samo pisno v nekaj stavkih

Po zaslišanju osumljenca bi policija lahko posredovala nekaj skopih informacij, in sicer le "splošen opis dogodka". Če bi zaposleni na policiji pravila kršili, bi proti njim sprožili disciplinski in celo kazenski postopek. Enako bi veljalo za tožilce in zaposlene na sodiščih, ki bi javnosti razkrili, da je sodišče s tožilstva prejelo določeno obtožnico. To je zdaj mogoče uradno preveriti, po novem pa bi bila tudi to strogo varovana skrivnost, za katero bi javnost lahko izvedela šele, ko bi obtožnica postala pravnomočna in bi se začelo sojenje, torej nekaj mesecev kasneje kot zdaj.

O postopkih zoper mladoletnike ali zaradi spolnih ali drugih zlorab otrok, pri katerih so sojenja že zdaj zaprta za javnost, pa policija, tožilstvo in sodišča ne bi smela posredovati nobenih podatkov, niti po pravnomočni sodbi.

Sodišče in tožilstvo po novem tudi ne bi smela razkriti, kateri sodnik zadevo obravnava ali jo bo obravnaval. Kako bodo to izvedli, glede na to, da bodo sodne obravnave še vedno vnaprej najavljene in javne, ni jasno.

Serijska javna "opravičila"

Policija bo morala, če bodo predlagane spremembe sprejete, spremljati potek vsakega postopka do izreka sodbe na sodišču. Če bo kdo, ki ga je policija ovadila, oproščen, bo morala policija o tem takoj pisno obvestiti medije.

Preberite tudi komentar: Kriminalci bodo spet glavne zvezde

Komentarjev 5
  • dragec 11:04 25.april 2014.

    SE STRINJAM

  • franke 09:14 25.april 2014.

    BANDA .VSI STE ISTI . TISTI KI PIŠETE ZAKONE IN ONI KI KRADEJO. VSI SE NAPAJATE IZ DRŽAVNEGA DENARJA. FERLUCI STRINJAM SE S TABO.

  • Žurnalček 09:07 25.april 2014.

    Očitno je , da imajo kriminalci svoj lobi v pri samih jaslih oz. poslancih !