Slovenija > Komentarji in kolumne
13 ogledov

Kriminalci bodo spet glavne zvezde

Če država misli, da bo nov zakon odgnal televizijske kamere od hišnih preiskav, se moti.

slovenija 21.01.13, Anja Zupanc, novinarka, Zurnal, foto: Anze Petkovsek | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Država z omejevanjem obveščanja javnosti zagotovo največjo škodo dela prav policiji, tožilcem in sodnikom, čeprav zdaj poudarja, da s tem ustvarja boljše razmere za njihovo delo. Malo verjetno je, da bi res preprečili odtekanje informacij, ki škodijo preiskavam, saj je to že zdaj prepovedano.

(Ne)ugled

Zagotovo pa s temi ukrepi država ne bo pomagala dvigniti ugleda. Sodniki, tožilci, zlasti pa policija bodo le še bolj izpostavljeni ostrim kritikam. Ob vsakem časopisnem članku, v katerem bo navedeno, da policija molči o tem, kaj preiskuje, bo zagotovo nekaj "strokovnjakov" povedalo, da je to samo dokaz, da policija nič ne dela. In namesto da bi se tožilci ali sodniki, potem ko uspešno končajo neki zahteven primer s pravnomočno sodbo, pokazali na tiskovni konferenci, se bodo zdaj še bolj skrivali. Kaj boljšega kot to bi še lahko doletelo kriminalce in njihove razvpite odvetnike? Že zdaj se po vsaki sodbi postavijo pred kamere in pridigajo, kako sodišča zapirajo samo "nedolžne" preprodajalce droge in direktorje, ki so imeli smolo. Delo preiskovalcev in sodišč sicer kritizirajo že zdaj, po novem pa se policija, tožilci in sodniki ne bodo smeli javno odzvati in z dejstvi o postopku zavrniti neupravičenih kritik. Prevladal bo vtis, da nič ne delajo ali da ne delajo zakonito. Prav zaradi te toge zaprtosti pred javnostjo pa se bo zagotovo ustvarilo samo še več kanalov za odtekanje informacij. Preiskovalcem, tožilcem in sodnikom bo prej ali slej počil film ter bodo sami iskali načine, kako razkriti svoj del zgodbe o lovu na kriminalce.

Preberite tudi članek: Policija bo pisala "opravičila"

Komentarjev 5
  • ginko 01:47 03.maj 2014.

    Leva banda bi še naprej prikrivala kar bodo še pokradli, Zoki se zastonj ne bori za oblast !

  • Veteran 19:04 30.april 2014.

    Glede na to, da večina novinarskih hiš piše po naročilu stricev iz ozadja je pravilno, da se jih onemogoči do za njih prodajnega produkta oz. novic!!

  • Marko Slovenia 00:24 30.april 2014.

    bo nehalo curljati, ko bo kdo za to kazensko odgovarjal...