Avto
147 ogledov

Usklajena akcija proti prehitrim voznikom

policija Saša Despot
Neprilagojena hitrost še naprej predstavlja poglavitni vzrok za nastanek prometnih nesreč. Državne institucije so se te pereče problematike lotile uskaljeno, s preventivnimi akcijami, postavitvijo prikazovalnikov hitrosti in delom na terenu.

Agencija za varnost prometa nadaljuje nacionalno preventivno akcijo Hitrost, ki bo potekala do 2. julija, nato pa se bo še enkrat ponovila v avgustu. Podatki za lansko leto namreč kažejo, da je hitrost med najpogostejšimi vzroki za najhujše prometne nesreče, zato bo Agencija za varnost prometa kot koordinator nacionalne akcije s Policijo in DARS-om izvedla številne aktivnosti ter informirala in osveščala glede nujnosti upoštevanja omejitev hitrosti.

Neprilagojena hitrost lani botrovala kar tretjini smrti na cestah

Neprilagojena hitrost predstavlja poglavitni vzrok za nastanek prometnih nesreč. V lanskem letu je bila v kar 32 % vzrok vseh smrtnih žrtev na naših cestah, neprimerna oziroma neprilagojena hitrost pa je bila vzrok za nastanek 3.371 prometnih nesreč oz. kar 19 odstotkov vseh prometnih nesreč. Neprilagojena hitrost je pogosto povezana tudi z nekaterimi drugimi vzroki prometnih nesreč, kot so nepravilna stran oziroma smer vožnje, nepravilnosti pri prehitevanju in izsiljevanje prednosti.

"Vsi, ki delamo na področju prometne varnosti, si zato prizadevamo za umiritev hitrosti v cestnem prometu do te mere, da bo še zagotavljala normalno mobilnost prometnih tokov, obenem pa varno udeležbo v prometu za vse udeležence," je poudaril Igor Velov, direktor Agencije za varnost prometa.

Prometna nesreča pri Murski Soboti | Avtor: Sobotainfo.com Sobotainfo.com

Občinam bodo podelili 10 prikazovalnikov hitrosti

Agencija bo v času nacionalne preventivne akcije podelila 10 prikazovalnikov hitrosti občinam, za uporabo na najbolj nevarnih cestnih odsekih, z namenom umirjanja hitrosti vozil in izboljšanja prometne varnosti na teh cestah. Ti prometno-tehnični ukrepi lahko poleg nadzora prav tako pripomorejo k zmanjšanju povprečnih hitrosti, s trimesečnim brezplačnim najemom pa želi agencija upravljavce cest spodbuditi k širši uporabi in morebitnem nakupu prikazovalnikov hitrosti.

Priporočila za učinkovito izvajanje nadzora hitrosti

Na agenciji so pripravili dokument "Priporočila za učinkovito izvajanje nadzora hitrosti", z namenom poenotenja taktike in metodike nadzora, optimalne izrabe tehničnih naprav ter povečanja vpliva nadzora na spremembo obnašanja voznikov. V njih so zajeli vsa najbolj pomembna teoretična izhodišča s področja nadzora hitrosti, dobre prakse in koristne napotke ter oblikovali ključna priporočila nadzornim organom – Policiji in občinskim redarstvom. Priložen pa je tudi kodeks z etičnimi načeli, ki naj bi jih upošteval vsakdo, ki izvaja nadzor hitrosti na slovenskih cestah.

Na agenciji bodo poleg medijske kampanje in širšega osveščanja izvajali tudi večje preventivne dogodke na terenu in intenzivnejše informiranje kandidatov za voznike o nevarnosti prehitre vožnje. Preventivni dogodki bodo podprti tudi preko socialnih omrežij, kjer bodo potekale različne nagradne igre. Preventivne aktivnosti na temo hitrosti pa bodo izvajali tudi občinski sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

Komentarjev 19
  • ARBAJTER 17:40 13.avgust 2017.

    Kaj je prehitra vožnja? Ja tega tisti, ki šotorijo na prehitevalnih pasovih avtocest, tako ne bi nikoli razumeli.

  • ARBAJTER 17:33 13.avgust 2017.

    Taki ki šotorijo na avtocestah bodo hitro vožnjo videli vedno le kot grožnjo njihovemu šotoru.

  • Avatar Leon
    Leon 09:55 24.junij 2017.

    Ob prebiranju komentarjev sem našel vsaj 70% takšnih ,ki bi jim morali odvzeti vozniško doživljensko !