Avto
19 ogledov

Pet srečnežev v roke inštruktorjev policije

toyota, zaviranje, zavore, dež Boštjan Tacol
Želite trenirati vožnjo tako kot jo trenirajo policisti? Nič lažjega, zgolj sodelujte v nagradni igri in z malo sreče vas bodo v roke vzeli policijski inštruktorji. A najprej vsaj za malenkost zmanjšajte hitrost.

Policija je pripravilo nagrado igro, s katero želi ozaveščati o pomenu varnega ustavljanja vozila v zimskih razmerah.

Megla, dež, sončna bleščavost, spremenljivo vreme, nizke temperature, spolzka cesta, različna vozna površina na posameznih odsekih cest in še vrsta drugih pojavov vplivajo na jesensko in zimsko vožnjo. Zato ta letni čas za voznike prinaša nekatere dodatne nevarnosti, ki se jim s previdno vožnjo in prilagojeno hitrostjo lahko izognete, opozarjajo policisti. Če na primer malenkostno zmanjšate hitrost, se vaša pot ustavljanja skrajša. V praksi je že razlika v nekaj decimetrih poti ustavljanja velika in vpliva na resnost posledic, če pride do prometne nesreče.

Na dolžino poti ustavljanja vpliva več dejavnikov: reakcijski čas voznika, hitrost vožnje, kakovost pnevmatik, stanje vozišča itd. Eden najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na dolžino poti ustavljanja, je zagotovo hitrost. S hitrostjo se pot ustavljanja močno poveča, še posebej na mokrem ali spolzkem vozišču.

Policija se na javnost obrača tudi z nagradno igro in sicer bo izmed sodelujočih, ki bodo pravilno odgovorili na zastavljeno vprašanje, izžrebala pet srečnežev, ki se bodo 10. decembra udeležili treninga varne vožnje v Policijski akademiji v Ljubljani pod vodstvom policijskih inštruktorjev. Vprašanje in namig za pravilni odgovor najdete na spletni strani policije, časa za odgovor pa imate do srede.

Komentarjev 1
  • maresem 17:53 29.november 2014.

    Glede na to kako se v prometu - na cesti obnašajo policisti, bi rekel, da imajo zeeeelo slabe inštruktorje vožnje.