Slovenija
32 ogledov

Policist ustreljen. Kje je bila tožilka? Kje sodnica?

Dolena Anže Petkovšek
Generalni tožilec Zvonko Fišer zahteva izredni strokovni nadzor nad ptujskim tožilstvom v zvezi s sobotnim dogajanjem v Doleni pri Ptuju, kjer je bil ustreljen napadalec na policiste.

Medtem ko preiskava sobotnega streljanja v kraju Dolena v občini Videm, v katerem jo je skupil 52-letni moški, ki je najprej s puško grozil sosedom, nato pa napadel policiste, še poteka, pa se v javnosti zastavlja vprašanje, zakaj na kraj dogodka nista prišla niti preiskovalna sodnica, niti dežurna tožilka. Na to je prvi sicer v nedeljo opozoril generalni direktor policije Marjan Fank.

Kot so zapisali na spletni strani vrhovnega državnega tožilstva, je generalni državni tožilec Zvonko Fišer od okrožnega tožilstva na Ptuju in oddelka za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili, ki deluje pri specializiranem državnem tožilstvu, zahteval poročilo in odredil državnotožilski strokovni nadzor.

Verjetnost, da navodila niso bila upoštevana

V zvezi s tem so v izjavi za javnost pojasnili, da splošno navodilo o sodelovanju državnega tožilca pri nujnih preiskovalnih dejanjih, ki ga je generalni državni tožilec izdal že decembra leta 2012, določa, kdaj je udeležba državnega tožilca pri nujnih preiskovalnih dejanjih praviloma obvezna.

"Na podlagi pridobljenih podatkov obstaja verjetnost, da zahteve omenjenega splošnega obveznega navodila niso bile ustrezno upoštevane," razloge za strokovni nadzor pojasnjujejo na tožilstvu, ob tem pa poudarjajo, da še vedno obstaja odprto tudi vprašanje ustreznosti policijskega obveščanja pristojnega tožilca.

Kot ob tem ugotavlja Večer, je ocena sodnice, da ne bo prevzela ogleda kraja dejanja, saj da njena navzočnost na ogledu ni potrebna, ker je storilec kaznivih dejanj v policijski intervenciji umrl, sicer zakonita, a pravni strokovnjaki menijo, da je vendarle izjemno nenavadna. Po besedah odvetnika Blaža Kovačiča Mlinarja namreč vsaka obramba še ni silobran, pogojno bi namreč lahko po njegovem mnenju šlo tudi za kaznivo dejanje s strani policista.

Komentarjev 12
  • Žurnalček 16:02 26.november 2015.

    Sindikalist se je na TV pritoževal nad neprimernimi anti jopiči. Da ne znajo računati , je to znano že od pamtiveka . Dva je več kot eden , to se ve. Zakaj niso za izvedbo končne akcije izbrali najmanjše policiste ...prikaži več od njih in jim povrh njihovih antijopičev oblekli še antijopič največje številke , pa metek ne bi prebil in ranil policista. Pri takih akcijah je normalno da se v boj spustijo najmanjši , kajti imajo skoraj 40% manjšo frontno površino. No pa še to , za drugič! Antijopiči so odlični prsobrani , tako da ni potrebno kopati in delati "grudobran " Ko človek leži v zaklonu , antijopič na njemu nima nobenega smisla !!

  • Žurnalček 20:26 25.november 2015.

    Nadaljevanje:Vsakemu cepcu , oz. nekomu , ki je bil v vojski , je jasno , sam vam ni , da je bil potreben zunanji 200m obroč z uporabo teh specialcev , notranji , ki bi pa posegel v možni ...prikaži več boj pa blokada hiše na 50m z 4 Valuki !!

  • Žurnalček 20:25 25.november 2015.

    Vsak ki strelja na policista zasluži takojšen odgovor z vso možno silo , ki jo Policija ima. Pika! Meni tu ni nič sumljivega in skrivnostnega. Bolj me čudi dejstvo , da generalni direktor policije ni odredil preiskavo o uporabi ...prikaži veči neadekvatne opreme policistov v tej akciji . Dobro so vedeli , da je vojaški metek špičast in da antijopiči policistov niso za zaščito pred njimi PRAVILNI in je BILO stanje , kot da jih sploh NE BI IMELI!!!! Za zaščito pred vojaško municijo , so edino vojaški anti jopiči , ki pa imajo 25 kg in nudijo tudi 2x večjo zaščito po površini. Ker je poveljujoči to dobro vedel postavljam temu direktorju policije , ki se dela pametnega , za KOJI KU.AC imate Valuke ? Mogoče so v pravilniku za uporabo, namenjeni samo za razbijanje demonstracij oz. za uporabo PROTI CIVILNEMU PREBIVALSTVU Slovenije! Bi rekel , da je tale vaš pravilnik tako vroč , kot je bil JJ vojaški tajni dokument !!Vsakemu cepcu , oz. nekomu , ki je bil v vojski , je jasno , sam vam ni , da