Slovenija
91 ogledov

Policisti nepovabljeni na žur

slovenija 27.11.13. sotelsko pri krskem, rdeca hisa, zabave, policija, foto: nad Nada Černič Cvetanovski
Starešina in policista obsojeni, ker so vstopili brez vabila.

"Nihče od nas si ne želi, da nam policisti vstopajo v stanovanje, ko se družimo s prijatelji," je pogojne zaporne kazni za policiste, ki so bili zaradi domnevnega kršenja javnega reda in miru poslani v Sotelsko ter v hišo domnevno vstopili brez povabila, komentiral sodnik Gojmir Pešec. Policistoma Primožu Firbasu in Alešu Marušiču je zaradi kršenja nedotakljivosti stanovanja in ponareditve uradnih listin izrekel devetmesečno pogojno zaporno kazen, Jožetu Kovaču pa 11-mesečno, vsem za preizkusno dobo treh let. Kovaču, ki je pomočnik komandirja na krški policiji, je sodnik namenil višjo kazen od predlagane, in sicer zato, ker bi moral biti kot starešina policistom za zgled.

"Hašišarji mečejo flaše"

Patrulja je šla na intervencijo po klicu občana, da v znameniti rdeči hiši v Sotelskem pri Krškem poteka hrupna zabava in da "hašišarji skozi okno mečejo flaše". Ker hiša stoji tik ob cesti Brestanica–Krško, bi lahko tako početje ogrožalo varnost mimoidočih. Policisti trdijo, da so potrkali in da jim je eden od udeležencev zabave odprl. Priče z zabave pa so dejale, da so se policisti kar naenkrat nepovabljeni znašli v hiši; tam naj bi poizvedovali po drogi, kar pa sploh ni bil razlog njihovega prihoda.

"Gre za zaroto policistov"

Obsojeni policisti trdijo, da gre za zaroto policistov, ki sta v postopku (v žepe sta spravljala globe tujcev in morala po zaslugi Kovača oditi). Ta naj bi povezala priče in jih napotila na anonimno ovadbo na specializirano tožilstvo.

Komentarjev 10
  • Polici 16:28 28.julij 2014.

    Strinjam se z vsemi spodnjimi navedbami, toda pozabljamo, da tudi za policiste veljajo načela pravne države, ker Ustava RS v 36. členu jasno določa, da je stanovanje nedotakljivo in da nihče ne sme brez odločbe sodišča proti volji stanovalca vstopiti ...prikaži več v tuje stanovanje ali v druge tuje prostore, niti jih ne sme preiskovati, pri čem preiskava po ZKP pomeni višjo stopnjo tveganja javne varnosti kot prekršek po zakonu o javnem redu in miru. Iz navedenega izhaja, da policisti niso obsojeni ker niso trkali, temveč ker so kot profesionalne osebe naklepno kršile temeljne človekove pravice in svoboščine, te pa po ustavi pripadajo vsem. Glede načina izvedbe drugih intervencij v zasebnih prostorih, pa gre vedno za povabilo, ki je podano z prijavo, z zahtevo za intervencijo ali s konkludentnim ravnanjem, torej v nobenem primeru policist ne sme vstopiti v stanovanje brez dovoljenja, to pa je lahko trkanje ali odprete vhodnih vrat, pri čem so vrata meja, ki jo ne smejo prestopiti. Ne gle

  • Trovlak 19:07 28.november 2013.

    Bravo! Je občasno fajn prebrati kakšno tako novico, ko tudi policisti nadrsajo. Ne toliko, da bim jim privoščil, ampak naj tudi sami vidijo kakšna je ta klinčeva država do njih. Slabo so bili podučeni, to je to. Zagotovo gre za ...prikaži več t.i. šnelkurz policaje, ki so jih zaradi potreb po večjem številu predstavnikov represivnega organa morali zaposliti, jim dali pooblastila in poslali na teren, nihče jim pa ni pojasnil kako in kaj delati. Sicer pa pravilno, da policija brez sodnega naloga nima kaj vstopati v tuj objekt! Poznam primer, ko so policisti v 90-ih letih izsilili kaznivo dejanje pri bogatem človeku, ker so vedeli, da ima v hiši skrit sef z ogromno zlatnine, vstopili v hišo, jo pregledali in odšli. Čez dva tedna je "nekdo" vlomil in odnesel sef. Toliko o "varnosti".

  • YaKo 17:17 28.november 2013.

    Če policist hrupa ne sliši do ceste, če razbitin ne vidi (torej jih ni), potem zabava NI hrupna in tudi soseda nima kaj motit.