Slovenija
4 ogledov

Policisti niso ustavljali in kaznovali neprimerno opremljenih?

Nesreča sneg sneženje Žurnal24 main
Včerajšnjo snežno pošiljko so vremenoslovci na Arsu napovedovali, vendar količina pošiljke je ne glede na napovedi presenetila. Tudi voznike. Kot trdi policijski sindikalist Petrovič, jih policisti niso kaznovali, saj tudi sami nimajo ustrezne opreme. Preverjamo.

Številni vozniki po Sloveniji so se na včerajšnji praznični dan od doma odpravili pri 10-tih stopinjah Celzija in več, vračali pa v povsem zimskih razmerah. V snežnih razmerah so se nesreče vrstile druga za drugo; od včerajšnjega do današnjega jutra so jih policisti našteli 114.

Zakonodaja glede vožnje v takšnih razmerah je jasna; Zakon o varnosti cestnega prometa - ZVCP v 114. členu določa, da morajo imeti motorna in priklopna vozila od 15. novembra do 15. marca naslednjega leta predpisano zimsko opremo. Predpisano zimsko opremo morajo imeti tudi v zimskih razmerah izven navedenega obdobja, in sicer takrat, ko se ob sneženju sneg oprijemlje vozišča ali je vozišče zasneženo oz. poledenelo.

Prometno informacijski center za državne ceste je o prijemanju snega na vozišča obveščal že včeraj ob 12. uri. So policisti ukrepali ustrezno? Sindikalist Zoran Petrovič na svojem Facebook profilu trdi, da ne.  "Policisti niso sledili navodilom vodij na višjih nivojih, da izrekajo globe za zimsko opremo, saj jih tudi sami nimajo. Takšno vreme je presenetilo vse," je zapisal Petrovič in še, da je vesel, da imamo še vedno policiste, ki razmišljajo z lastno glavo.

Za pojasnila smo se obrnili na Generalno policijsko upravo, ki poudarja, da policisti niso dobili nikakršnih posebnih navodil glede ukrepanja v povezavi z zimsko opremo. "Tudi sicer policiste
pri izrekanju glob omejuje samo zakon, saj se za izrek globe odločijo glede na okoliščine,  v  katerih je bil prekršek storjen in glede na zakonske obveznosti,  ki  izhajajo  iz tega. Policisti so včeraj ravnali kot vedno v takih  razmerah,  predvsem  pomagali  voznikom, da ne bi prišlo do dodatnih nevarnosti in prometnih nesreč," poudarja Drago Menegalija.

Ni poceni; globa tudi 500 evrov

Predpisane globe za neustrezno opremo v zimski razmerah: z globo 40 evrov se kaznuje za prekršek voznik, čigar motorno ali priklopno vozilo pozimi ali v zimskih razmerah nima ustrezne zimske opreme ali ki ravna v nasprotju s pomenom prometnega znaka za obvezno uporabo snežnih verig.

Z globo 500 evrov in 5 kazenskimi točkami pa se kaznuje za prekršek voznik, čigar vozilo nima predpisane opreme v prometu in se zaradi tega ustavi na cesti ali ovira promet. Prav tako se kaznuje voznik, ki ne upošteva prometne signalizacije za označitev zimskih razmer, zaradi katerih je prepovedan ali omejen promet na določenem delu ceste.

Menegalija z GPU pravi, da s podatki o številu kaznovanih voznikov ne razpolagajo, saj še ni bil opravljen vnos podatkov, prav tako pa ne vodijo posebej podatkov o številu prometnih nesreč, ki so posledica neupoštevanja uporabe zimske opreme.

Zimske razmere so včeraj res marsikoga presenetile nepripravljenega, kar dokazujejo posnetki:

Komentarjev 10
  • mitjap 17:51 28.april 2016.

    včasih ni denarja niti za plan A :) kaj šele B,C,D

  • McClain 17:19 28.april 2016.

    tako, meni je hotel pred leti pisat poloznico 15. novembra pri 21ih stopinjah. Mi pa zato vceraj ni padlo na pamet iti na pot na primorsko, prelozil za nekaj dni. Tako vreme je bilo za povrh napovedano, ne recem da ...prikaži več niti to ni. Sploh ne zastopim teh bedastih zakonov.

  • zdrej 16:30 28.april 2016.

    Največji problem je, ko se tisti, ki niso bili opremljeni za take razmere (jim ne zamerim, če je konec aprila letna pnevmatika), niso zavedali te pomanjkljivosti. Potem se pa vozijo po prehitevalnem pasu in se ne umaknejo, kljub temu da ...prikaži veča so počasnejši in je desni pas dovolj prazen. Včeraj se je še enkrat pokazalo to, da slovenski šoferji ne poznajo CPP-ja, da ko se jim na prehitevalnem pasu približaš z levim smerokazom, da to pomeni prošnjo "prosim, spusti me naprej". Na žalost pomaga samo blendanje.