Svet
104 ogledov

Politični spot, ki ravznema: Vučić, peder

Aleksander Vučić EPA
Srbski premier je objavil nov reklamni spot pred predsedniškimi volitvami v Srbiji. Skandiranje "Vučuć, peder" je izkoristil za samopromocijo. LGBT organizacije protestirajo.

Srbija se pripravlja na predsedniške volitve, ki bodo 2. aprila. Boj za predsedniški stolček je napovedalo že več kandidatov, med njimi tudi aktualni premier Aleksandar Vučić, ki mu kritiki očitajo, da si povsem podreja državo. Na volitvah bo nastopil tudi Vučićev nekdanji učitelj, zdaj politični nasprotnik Vojislav Šešelj, nekdanji haaški obtoženec in vodja radikalcev, za najmočnejša kandidata opozicije pa veljata nekdanji varuh človekovih pravic Saša Janković in nekdanji zunanji minister Vuk Jeremić.

Premier Vučić je pred volitvami ta teden objavil nov reklami spot, v katerem državljanom, ki ga v lokalu sprašujejo po rezultatih, smelo odgovarja o opravljenem delu v treh letih. Pripravljen ima odgovor na vse, razen za skandiranje: "Vučić, peder." Slednjega se očitno vendarle ne sramuje, pač pa to izkorišča za samopromocijo.

Po objavljenem spotu je protestiralo več LGBT organizacij, med drugim tudi aktivisti organizacije Da se zna. Izpostavljajo, da je skandiranje, ki ga premier predvaja na koncu samoreklamnega spota, homofoben.

"Nedopustno je, da vladajoča stranka, ki naj bi se zavzemala za evropske vrednote, objavlja besednjak, ki stigmatizira LGBT populacijo, ki je še naprej v državi v zelo nezavidljivem položaju," so objavili v sporočilu za javnost. Dodajajo, da s tem spotom vladajoča stranka - po več podobnih izpadih - sporoča, da je homofobija sprejemljivo obnašanje.

Na Youtubu se je po objavi reklamnega spota premierja Vučića pojavila še parodija, v kateri njegovi kritiki skušajo prikazati nasprotno plat.

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar praufo
    praufo 19:07 08.marec 2017.

    sicer pa srbi so super folk, medtem ko je hrvat gnida da ne morš verjet .. ne vem težko razumet vse je relativno blizu, geografsko mislim, ampak zakaj je tako, ne razumem, mogoče so programirai skozi religijo , ne vem

  • Avatar praufo
    praufo 14:10 06.marec 2017.

    original spot se mi zdi zelo dober in zabaven, in všeč so mi ljudje, ki niso vedno po sili nasmejani, ... no parodija ni kaj posebnega, sicer pa ne vem kaj se ukvarjamo s srbi, ... kar se pa tiče ...prikaži več vse teh lgbt spolnih variant, je pa vse skupaj čedalje bolj čudaško, bral sem, da si nekateri celo genitalije dajo porezat, da bi bli kao brezspolniki in izgledali kot vanzemalci, ... čedalje težje je bit normalen, če misliš, da si normalen, vendar ne veš več koliko si normalen ...

  • MihaPu 13:05 06.marec 2017.

    Jaz imam svoje tradicionalno družinsko naravno logiko in razmišljanje in sem torej HOMOFOB. Če kakšnemu kaj ne paše naj mu dildo naredi sina/hčer ali pa naj plačujejo nadomestne matere in črni trg prodaje otrok naj cveti tako kot otroci iz ...prikaži več epruvete. Sem homofob in anti-liberalec in noben zakon me ne bo ustavil biti proti sprijenim vrednotam lgbt hiv transmitter skupnosti kot si ONI želijo. Noben ne gleda in ne vidi kaj si mi želimo.