Slovenija
39 ogledov

Politiki si niso odtrgali od ust

Lakota Shutterstock
Mati v stiski. Za pomoč je zaprosila šest politikov, v dveh tednih ni dobila konkretne pomoči. Izgovori. Preveč prošenj, za pomoč niso pristojni, trudijo se za izhod iz krize.

Lakota. Mati samohranilka, ki se je znašla v hudi stiski, se je prek elektronske pošte po pomoč obrnila na nekatere slovenske politike. Pomoč bi potrebovala takoj, saj ji je zmanjkalo denarja za hrano. Konkretne pomoči ji ni ponudil nihče, za hrano pa so nato poskrbeli v Zvezi prijateljev mladine (ZPM) Ljubljana Moste-Polje, kjer so nas z mamo dveh otrok tudi povezali.

Z Zverom na sestanek

Predsedniški kandidat Milan Zver jo je dan po prejemu sporočila prek pomočnika povabil na sestanek. Na sestanek ga ni bilo, mamico Tjašo (pravo ime je znano uredništvu) pa je sprejela svetovalka.

“Gospa je bila prijazna, lepo nas je sprejela in obljubila, da se bo pozanimala, kako nam lahko pomaga,” je po srečanju povedala Tjaša. Od srečanja je minilo 12 dni, a je svetovalka še ni poklicala. “S propagandnim materialom, ki smo ga tam dobili, položnic ne morem plačati,” je dodala Tjaša. “Na podlagi temeljitega pogovora smo ugotovili, da se omenjeni osebi sistemsko težko pomaga. Pomaga se ji lahko le z osebnimi sredstvi,” so nam na novinarska vprašanja odgovorili iz SDS.

Viranta zanima, kje je oče

“Kje pa delate? Ali oče nič ne prispeva za otroke? Ste izkoristili vse možnosti na centru za socialno delo?” pa je zanimalo predsednika državnega zbora Gregorja Viranta. Tjaša mu je odgovorila, a odziva po 13 dneh še ni bilo.

“Žal zadnje čase dobivam kar nekaj pisem, kot je vaše, in upam, da razumete, da vsem neposredno ne morem pomagati, čeprav bi zelo rada,” pa je Tjaši dan po prejemu sporočila napisala poslanka Pozitivne Slovenije Maša Kociper. Obenem ji je svetovala, kam in kako naj se obrne po pomoč.

Niso pristojni za pomoč

Tjaša je pismo naslovila še na predsedniškega kandidata Boruta Pahorja, predsednika države Danila Türka in ministra za izobraževanje Žigo Turka. Potem ko smo jim po 14 dneh poslali še novinarska vprašanja, so ji iz urada predsednika države odgovorili. Svetovali so ji, kam naj se obrne po pomoč, in se ji opravičili, ker sami nimajo pristojnosti in sredstev za neposredno pomoč. Neposredno od predsednika pa odgovora ni dobila.

Na ministrstvu Žige Turka so Tjaši v ponedeljek pojasnili, da niso pristojni za urejanje takšnih vprašanj in da si kot del vlade prizadevajo za čimprejšnji izhod iz krize. Svetovali so ji, naj se obrne na občino, v imenu Turka pa odgovora ni dočakala. Od Pahorja odgovora ni prejela, v njegovi pisarni pa so nam dejali, da ji bodo odgovorili.

Brez vzornikov v politiki

“Če vsi, tudi politiki, vpijejo o varčevanju, bi bilo zelo lepo, da tudi sami prispevajo k lajšanju življenja tistim, ki niso krivi, da so lačni,” je dopisovanje komentirala sekretarka ZPM Ljubljana Moste-Polje Anita Ogulin. Želi si, da bi imela pred sabo vzornike v politiki, kako si je treba ta trenutek pomagati preživeti. Politike je pozvala, naj dajo ljudem navodila, kako premagati revščino, obupanim staršem pa svetovala, naj potrkajo vsaj na njihova vrata, “ker imajo za vsakega kakšno rešitev”.

Komentarjev 34
  • Daniel Arjan Gabriel 14:25 02.marec 2016.

    Zdravo,Sem Juan Diego, zasebna posojila posojilodajalcu, ki daje priložnost kredite Življenjska doba. Ali potrebujete posojilo, da bi poplačala svoje nujno dolgove, ali potrebujete posojilo za povečanje vaše poslovanje? Ti so bili zavrnjeni s strani bank in drugih finančnih institucij? ...prikaži več Ali potrebujete hipoteke ali posojila konsolidacijo? Iščemo več, ker smo tukaj, da bi vse svoje finančne probleme stvar preteklosti. Mi posojajo sredstva posameznikom, ki potrebujejo finančno pomoč, ki imajo slabo kreditno ali potrebujejo denar za plačilo računov, da vlagajo na poslovanje v višini 2%. Želim uporabiti ta medij, da vas obvestim, da smo zagotoviti zanesljivo in upravičenko pomoči in bo pripravljen ponuditi posojilo. Torej pišite nam danes po elektronski pošti na:(diegosaintloans@outlook.com)

  • franke 20:50 11.december 2012.

    POLITIKI SI NE BODO NIKOLI ODTRGALI OD UST. ŠE ŽEPE SI POLNEJO VSAK DAN BOLJ.

  • hrenroman 14:29 29.november 2012.

    To, da mnogi ljudje radi pomagamo drži, Slovenija pa socialna država ni več, saj po njenih predpisih, ki veljajo na socialnem področju skokovito narašča revščina in pravi rezultati tega se šele kažejo. Država je od pomoči revnim dvignila roke.