Svet
24 ogledov

Poljski parlament zavrnil zakon o splavu

Poljska, protest EPA
Po množičnih protesttih v začetku tedna je poljski parlament zavrnil možnost popolne prepovedi umetne prekinitve nosečnosti.

Na Poljskem že zdaj velja zelo restriktivna pravica do splava, ki je dovoljen le v primerih posilstva ali če sta ogrožena zarodek ali življenje nosečnice. Državljanska pobuda pa je predlagala še strožjo zakonodajo, ki bi onemogočila tudi te izjeme. Ženskam, ki bi prekršile zakon, bi grozilo do pet let zapora.Zagrožena zaporna kazen za zdravnike bi se zvišala s sedanjih dveh na pet let, odločitev o zaporu za ženske pa bi bila v rokah sodnikov.

Pobudo za popolno prepoved splava je že v začetku leta podprla tudi poljska katoliška cerkev, a so se nato škofje izrekli proti zapornim kaznim za ženske.

Vladajoča stranka si je premislila

Poljski parlament pa je na hitro sklicani seji parlamenta osnutek zakona zavrnil. Proti je glasovalo 352 poslancev od skupaj 450. 58 jih je bilo za, 18 se jih je vzdržalo. Vladajoča desna stranka Zakon in pravičnost (PiS), ki ima absolutno večino v parlamentu je predlog zakona sprva podpirala, nato pa se očitno odzvala na mednarodne kritike (o zakonu je v sredo razpravljal tudi Evropski parlament) in množične proteste.

Proti zakonu je v ponedeljek na Poljskem protestiralo več deset tisoč žensk, pa tudi moških, demonstrativno oblečenih v črno. V znak solidarnosti so nato demonstracije vzniknile tudi po evropskih prestolnicah, med drugim v Berlinu, Londonu in Parizu.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 18:08 07.oktober 2016.

    Pač ideološki zakon ni tako pomemben kot to da se ležarno ostane na oblasti.

  • Avatar Leon
    Leon 20:39 06.oktober 2016.

    OHOHO ! Najbolj katoliški narod v EU z nekaj milijoni vernikov je pokazal sredinec vatikanskim biričem ! Kaj bo rekla Slovenija ?