Popotnik
14573 ogledov

Nekatere skrbi, da se bodo metalcem pri nas udrla tla pod nogami

MetalDays 2019
1/3
David Jug
Letos bo festival MetalDays prvič potekal ob Velenjskem jezeru in ne več v Tolminu. Ob tem so nekateri v skrbeh, ali je varno imeti takšno prireditev nad rudniškimi rovi in ob jezeru, ki je nastalo ravno zaradi posedanja teh rovov.

Le še nekaj dni nas loči od enega največjih festivalov v Sloveniji, ki vsako leto privabi ogromno število obiskovalcev. Vendar pa bo le-ta letos potekal na drugem kraju. Kot je bilo napovedano, se festival MetalDays seli iz občine Tolmin k Velenjskem jezeru. Tam bo prostor za kampiranje razdeljen na več con: na cono za glamping, cono za kamperje, cono za kampiranje s šotorom, cono za kampiranje plus avtomobil ter na tako imenovano cono za obiskovalke, ki potujejo same.

Metaldays 2019 | Avtor: Marko Alpner Marko Alpner
Festival so prestavili, saj v Tolminu gradijo obvoznico, ki seka nekdanje prizorišče festivala MetalDays deli na dva dela, poleg tega je ovira še sklep Občine Tolmin, ki omejuje število obiskovalcev festivalov na največ 5.000, nam je povedala Nika Brunet Milunović, generalna direktorica festivala.

Tisočglava množica na jezeru, ki je nastalo s pogreznitvijo

Ob menjavi lokacije ob Velenjsko jezero, se je na nas obrnila zaskrbljena bralka in se vprašala, kaj lahko takšen množičen obisk pomeni za to območje. Šaleška jezera, katerih del je tudi Velenjsko jezero, so namreč nastala kot posledica izkopavanja lignita. Premogovniške ugreznine so nastale sredi kotlinskega dna Šaleške doline, ki je bilo večinoma uporabljeno v kmetijske namene, del pa je bil tudi poseljen, je zapisano na spletni strani Mestne občine Velenje. Zaradi premogovništva se tako podoba doline kot tudi jezer spreminja.

Večina obrežja Velenjskega jezera je že delno umirjena, izkopavanje premoga poteka le še pod zahodnim bregom, kjer ugreznino sproti zasipavajo z elektrofiltrskim pepelom. Zasipavanje ugreznin ob njem je obenem pomembno tudi zato, ker se s tem hkrati gradi ter vzdržuje pregrada med Velenjskim in Družmirskim jezerom ter ohranja prečno povezavo čez kotlinsko dno in s tem nudi oporo severnemu in južnemu obrobju doline.

Prireditveni prostor je varen

Ravno zaradi zgodovine Velenjskega jezera je bralko zaskrbelo, ali je ta podlaga dovolj varna, da vzdrži večtonsko opremo kot tudi veliko število obiskovalcev. Na Mestni občini Velenje mirijo, da je največji odprti prireditveni prostor na območju, ki ni več del pridobivalnega prostora Premogovnika Velenje. Dodali so še, da je samo na ožjem prireditvenim prostoru ob odru z gradbenim in uporabnim dovoljenjem lahko 30.000 obiskovalcev, na malo širšem prostoru pa je lahko tudi 59.000 obiskovalcev.

Enak odgovor je podala tudi Brunet Milunović, ki je dejala, da ima prireditveni prostor gradbeno in uporabno dovoljenje, najem pa je tudi v skladu z zakonodajo.

Kljub spremenjeni lokaciji MetalDays ostaja izjemno priljubljen, saj je prodaja kart v letošnjem letu skladna s pričakovanji, zelo se je povečalo število prodanih enodnevnih kart, zasluge za to pa gredo odličnemu naboru nastopajočih, je še pripomnila direktorica festivala. 

Kaj lahko pričakujete letos?

MetalDays, ki oboževalce metal glasbe razveseljuje že od leta 2013 naprej, bo potekal od 30. julija do 5. avgusta. Tudi letos lahko obiskovalci festivala pričakujejo široko paleto žanrov in podzvrsti metala z dodatkom hardcore stilov. Oder bo tako zavzela slovita skupina Bullet for my Valentine, Napalm Death, Kreator, Helloween, Paradise Lost, Lizzard in mnogi drugi. Skupno bodo na MetalDays štirje odri, dva glavna ter tako imenovana fusion in beach oder.

See you in Velenje. Line-up A-Z: ABBATH ANAKIM ANAPHORA ARCHSPIRE ARISES AT THE GATES BASEMENT TORTURE KILLING BEARTOOTH BELPHEGOR BEYOND GOD BIOHAZARD BLACK SONIC PEARLS BLACKOUTT BLEED FROM WITHIN BLÓĐ BRAND OF SACRIFICE BULLET FOR MY VALENTINE CANCER CAPRA CARCASS CARONTE CARTHAGODS CHEMICIDE CHURCH OF THE COSMIC SKULL COBRA THE IMPALER COLD SNAP CORPUS CRO-MAGS CRYPOSIS DEAD CORCORAS DEAR MOTHER DECAIR DECLINE THE FALL DESTRUCTION DETHRONE THE CORRUPTED DIABLO SWING ORCHESTRA DIAMOND DUST DISLOCATED ELAINE ELEMENT ENDSEEKER ENEMY INSIDE ENTORIA EQUILIBRIUM EXTREME SMOKE 57 FATAL ERROR FIT FOR AN AUTOPSY FLESH GATECREEPER GHOST OF ATLANTIS GHOST OF VERONICA GORAGORJA GRAPHIC NATURE GUATTARI HANABIE HATS BARN HEAVEN SHALL BURN HEI’AN HEILUNG HELLERUIN HELLOWEEN HIDEOUS DIVINITY HIEROPHANT HIPPPOTRAKTOR HORIZIS I AM MORBID IN FLAMES IN HEAVEN INFINITAS INHALE THE VOID INMATE INSOLVENCY KADAVAR KAOZ KATAKLYSM KEEP OF KALESSIN KEOPS KILLSWITCH ENGAGE KREATOR LIZZARD MARDUK MASKERATT MASS HYSTERIA MESSA MOSHEAD NAIRE NAPALM DEATH NERVOSA NOCTEM OBITUARY OFFSCORE OKL’S FRUITLOOPS ORBIT CULTURE OVO PARADISE LOST PEACE IS JUST A BREAK PENNHURST RAZVALINA RUSSIAN CIRCLES SACRED REICH SAKRABOLT SCARLEAN SCHRODINGER SECRET SPHERE SIDEREAN SITIS SKYEYE SNØGG SÓLSTAFIR SOMETHING SMALL SOULS OF DIOTIMA SPIRIT MOTHER SPIRITS OF STYGIA STAR CRYSTAL STENGAH STILLBIRTH TASTE OF PLAGUE TEMPERANCE TERROR TESSERACT THE BROKEN HORIZON THE CALLAOUS DAOBOYS THE RAVEN AGE THE VOYNICH CODE THROATTWISTER THUNDERMOTHER TOL MORWEN URNE VENOM INC VENUS 5 VERSATILE WHEN PLAGUES COLLIDE WOLFHEART WUCAN ZENOTH

Posted by MetalDays on Friday, July 14, 2023

Za polno festivalsko karto boste sedaj odšteli 289 evrov, za tridnevno 219 evrov, za enodnevno pa 79 evrov. MetalDays se ponaša tudi s tem, da je otrokom prijazen festival. Otroci do 12. leta imajo prost vstop, priporočeno pa je, da jim nadenete zaščitne slušalke.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • bostjan245 10:16 26.julij 2023.

    Gdo te budalaščine piše.

  • 216c26c54b211c9cd98531b9779a844f845aa0eb 09:01 25.julij 2023.

    "Nekatere skrbi, da se bodo metalcem pri nas udrla tla pod nogami" Pol bo pa to res pravi underground 🤘🤘🤘

  • Orto 11:11 24.julij 2023.

    " cona za obiskovalke, ki potujejo same " kje je tu enakopravnost, kaj pa cone za ostalih 165 spololov ? Kaj pa če se jaz deklariram, kot ženska mi morajo omogočit bivanje v tej coni 🫣