Slovenija
20143 ogledov

V Tolminu na kocki 10 tisoč obiskovalcev festivala MetalDays: Namesto iskanja rešitev, metanje medijem v zobe

Metaldays 2018
1/5
David Jug
Odkar so organizatorji festivala MetalDays, največjega glasbenega festivala pri nas, konec julija nakazali, da nameravajo zaradi gradnje obvoznice prek prizorišča dogodek umakniti iz Tolmina, so s tamkajšnjimi občinskimi veljaki na bojni nogi.

Skozi celoten proces so bili z umeščanjem ceste seznanjeni vsi organizatorji festivalov na južnem obrobju Tolmina, zato čudijo piarovske poteze organizatorjev najštevilčnejšega izmed festivalov MetalDays, sporočajo s tolminske občine.

"Težave, ki jih organizatorji festivala MetalDays izpostavljajo tako zaradi gradbenih del kot kasnejšega objekta na predvideni trasi, se nam namreč na občini – tudi po opravljenih pogovorih z investitorjem, direkcijo za infrastrukturo (DRSI) – ne zdijo nerešljive," poudarja župan Uroš Brežan.

Na županove navedbe so se spet odzvali organizatorji, ki poudarjajo, da se čutijo dolžni pravočasno obvestiti obiskovalce o morebitni spremembi lokacije festivala, pa tudi glasbenike in njihove managerje, s katerimi se že dogovarjajo za nastope v letu 2021.

"Ne nazadnje se počutimo dolžni obvestiti tudi prebivalce občine Tolmin, ki morda načrtujejo investicije, povezane z obiskom gostov festivala MetalDays, Punk Rock Holiday in Overjam (izgradnja apartmajev, odprtje restavracije, dograditev obstoječih kapacitet, razširitev obstoječe ponudbe …) ali enostavno računajo s prihodki iz naslova festivalske turistične sezone," je v odzivu na županove navedbe zapisal Boban Milunović, prvi mož ekipe, ki pri sotočju Soče in Tolminke organizira festivale.

MetalDays 2019 | Avtor: David  Jug David Jug

Organizatorji županu nadalje vračajo žogico, češ da nikoli niso bili uradno obveščeni o čemerkoli v povezavi z načrtovano obvoznico v Tolminu.

"Nikoli nismo bili uradno vabljeni na nobeno razpravo, predstavitev in nikoli nas niso vprašali za mnenje v zvezi z načrtovano obvoznico. Neuradno smo bili obveščeni o odločitvi o izgradnji, ko je bila le ta že sprejeta. Neuradno smo seznanjeni tudi z dejstvom, da sta obstajali še dve opcijski trasi obvoznice v Tolminu, ki sta, kar se tiče festivalov v Tolminu, bistveno ugodnejše narave, in smo to tudi jasno dali vedeti," trdi Milunović in dodaja, da je edini uradni dokument, ki so ga prejeli, dopis DRSI, da festivalov med gradnjo in po izgradnji obvoznice ne morejo organizirati, prav tako so jim, tako Milunović, z DRSI sporočili, da obvoznice v času festivalov za daljši čas ne bo mogoče zapirati.

MetalDays 2019 Slovenija Metaldays: Ko kraj s 3.500 prebivalci v enem tednu preplavi 12 tisoč turistov

"Kot organizatorji, ki svoje delo jemljemo resno, ne moremo načrtovati svojega posla dve leti vnaprej na podlagi neuradnih in osebnih izjav, kot so 'jaz ne vidim problema, težave se ne zdijo nerešljive' in podobno," je oster Milunović.

Na tolminski občini nadalje pravijo, da organizatorjem vse do leta 2012 ni bilo treba plačevati turistične takse, v preteklih šestih letih pa se je v proračun občine nateklo za 113 tisoč evrov taks: "Ves denar smo namenili urejanju festivalskega prizorišča, pri tem pa dodali še lastna proračunska sredstva – skupaj je občina Tolmin za urejanje prostora na Sotočju in širše okolice do danes vložila 205 tisoč evrov."

Metaldays 2018 | Avtor: David  Jug David Jug

Milunović županu Brežanu ne ostaja dolžan in poudarja, da so organizatorji festivalov v istem časovnem obdobju v promocijo Tolmina, Posočja in Slovenije na lastno pobudo vložili približno trikrat toliko. "Če bi tudi mi uporabili izjave slabe poslovne prakse in z navedeno izjavo potegnili vzporednico, bi lahko zapisali, da smo omenjeni znesek vložili izključno in samo za promocijo Tolmina."

Organizatorji še nadaljujejo, da je pobiranje turistične takse za obiskovalce, ki na prizorišču šotorijo, po njihovem mnenju zakonsko sporno, ker da primarna dejavnost njihovega podjetja ni turizem. Prav zato, predvidevajo, je občina Tolmin letos turistično takso nadomestila s festivalsko takso, kar je po njihovem unikaten primer v Evropi.

Boban Milunović Intervju Slovenija Boban Milunović: Poleti bo v le nekaj tednih v Slovenijo pripeljal več kot 17 tisoč tujih turistov

Milunović našteva tudi finančne ugodnosti lokalnih prebivalcev. Ljudje s stalnim bivališčem v Tolminu, pa tudi prebivalci vasi Prapetno, Poljubinj, Žabče, Zatolmin, Volče in Dolje imajo možnost nakupa vstopnice za domačine po bistveno nižji ceni.

Lokalnim obrtnikom in lokalnim ponudnikom storitev pa na vseh festivalih ponujajo brezplačen najem prostora in postavitev tako imenovane 'Lokalne tržnice', kjer lokalni ustvarjalci in ponudniki storitev svoje izdelke in storitve predstavijo in prodajajo obiskovalcem, hkrati pa jim omogočajo brezplačno promocijo na festivalu.

Tolminski župan medtem navaja raziskavo, ki so jo opravili med prebivalci, in kjer ugotavljajo, da so festivali v Tolminu večinoma dobro sprejeti, a ne brezpogojno: "Moteča sta bila predvsem dostop do Sotočja in obeh rek v času festivalov, kar od lani organizatorji že omogočajo, in hrup. Oboje ne vpliva samo na domačine, ampak tudi na druge turistične dejavnosti, ki so se v zadnjih letih prav tako pospešeno razvile."

Metaldays 2018 | Avtor: David  Jug David Jug

Organizatorji županu malce cinično odgovarjajo, da z rezultatom 74,22 odstotka glasov na zadnjih županskih volitvah tudi sam ni bil brezpogojno izvoljen. "Vsi se strinjamo in zavedamo, da ne obstaja nič, kar bi bilo brezpogojno," poudarja Milunović in navaja ugotovitve svoje raziskave, ki so jo opravili med obiskovalci in ki je pokazala, da so metalci promotorji destinacije in hkrati tudi pretekli in potencialni novi obiskovalci Slovenije kot turisti, ne zgolj kot obiskovalci glasbenih festivalov. Percepcija dežele, okolica in tudi festivalov pa da je zelo pozitivna.

Tolminska občina zdaj piše strategijo razvoja turizma, ki je po navedbah župana že v zaključni fazi.

Spet so se oglasili nezadovoljni organizatorji festivalov, ki pravijo, da bi pričakovali, da jih občina glede na pomembnost njihovega turističnega produkta in potenciala v razpravo o strategiji razvoja turizma vključi od samega začetka, a so z njimi na začetku julija 2019 opravili le en informativni intervju, ko je bila priprava strategije v zaključni fazi.

"Po vsem zgoraj napisanem in glede na dejstvo, da občina Tolmin do danes še ni uspela prepoznati posebnosti festivala MetalDays na področju ekologije in trajnostnega razvoja v svetovnem merilu, kar pričajo številna priznanja in prepoznavnost v tujini, ter do sedaj prebivalcem na noben način ni uspela predstaviti pomembnosti samih festivalov za lokalno skupnost, se lahko samo vprašamo, ali je obvoznica v Tolminu res največji problem?" se sprašuje Milunović.

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • Naklonsky 17:07 07.avgust 2019.

    Koncert ne traja celo leto. Nikjer ne piše, da bo trajal neskončno let... Tudi Rock Otočec ni bil večen - ljudje vedno iščejo(mo) nekaj novega. Res pa je, da bo cesta sotočje grdo, grdo in še enkrat grdo zaznamovala - ...prikaži več- in to eno lepših področij na območju Tolmina za vsaj za nekaj sto let! Adijo pamet zaradi neposrečene ideje gradnje neustrezne ali najcenejše variante!

  • jakec1575 14:23 07.avgust 2019.

    haha, #Slovenija moj doma #najveccestnam2#obvoznicovvsakovas#Dajmopozidatcelo Slovenijo#ovce#deželakibosamošeasfalt

  • astrid74 13:06 07.avgust 2019.

    A ni tako, da bo ta obvoznica služila predvsem Italijanom in Avstrijcem, da bodo hitreje prišli v Avstrijo oz. Italijo in da je kapital za izgradnjo obvoznice iz tujine? Pravzaprav se ne gre za Tolmince, oni pač živijo vmes. Mi ...prikaži več je pa zanimivo, da bodo lahko uničili tako lep del narave in nihče ne protestira.