Popotnik
23112 ogledov

Edinstven hrvaški otok in zaliv belega peska

Dugi otok
1/11
Arhiv TS Dugi otok
Naravni park z mirnimi zalivi in ostrimi pobočji, zdravilno blato, jame, svetovno znan zaliv belega peska, najvišji svetilnik v Jadranu in kristalno morje ...

Dugi otok je del severno-dalmatinske skupine otokov in Zadarskega arhipelaga in je sodeč po opisu Turistične skupnosti Dugog otoka kraj izjemnih naravnih lepot, bogate kulture in tradicionalnih običajev.

Pojasnili so nam, da kot sedmi največji hrvaški otok izstopa predvsem s svojo dolžino 45-ih kilomerov: "Ta dolžina je povsem v nasprotju s širino, najširši del ima samo štiri kilometre, ponekod je njegova širina le en kilometer. To naredi pokrajino edinstveno med hrvaškimi otoki."

Enajst mest, ki se jim administrativno pridružuje tudi otok Zverinac, ki leži ob severni obali Dugega otoka, je razporejenih na jugovzhodni in severozahodni strani otoka. Tako so na jugovzhodu otoka kraji Sali, Zaglav, Zman in Luka, na sredini sta mesti Savar in Brbinj, na severozahodni strani otoka pa Dragove, Bozava, Soline, Verunić in Veli Rat. V teh krajih živi približno 1.500 stalnih prebivalcev, največje mesto in upravni sedež občine je Sali, prvo mesto na jugovzhodni strani otoka.

Eno največjih zakladov Dugega otoka so njegove naravne lepote. V Turistični skupnosti Dugog otoka posebej opozarjajo na naravni park Telašćica, ki je znan po mirnih zalivih in ostrih pobočjih, ki se dvigajo do višine 160 metrov. V parku živi več kot 850 rastlinskih in 350 živalskih vrst.

Dugi otok | Avtor: Arhiv TS Dugi otok Arhiv TS Dugi otok

Ena izmed naravnih znamenitosti parka je slano jezero Mir, ki je tudi vir zdravilnega blata in eno najljubših območij za piknike. Severozahodni del po njihovem opisu krasijo lepi zalivi (na primer zaliv Pantera) in čudovite plaže.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rejs do Parku Krajobrazowego Telaščica to kolejna propozycja wycieczki podczas której zrelaksujesz się i nacieszysz zapierającymi dech w piersiach widokami. Zobaczysz spektakularne wyspy, klify i formacje wapienne. Park Krajobrazowy Telaščica znajduje się na wyspie Dugi Otok. Jest to imponująca zatoka z poszarpanymi brzegami, z których wyłaniają się liczne małe zatoczki. Park obfituje w wysokie klify, urocze zatoczki i wyłaniające się z błękitnych wód delfiny. Klify osiągają wysokość 161 metrów. Błękitna laguna z koralami zachwyci każdego. Park słynie ze słonego jeziora Myr. Latem woda jest bardzo ciepła. Podczas tej wycieczki możesz skorzystać z kąpieli w tym zbiorniku. W Parku Telaščica wyznaczone są trasy spacerowe. Możesz podziwiać liczne motyle i ptaki. Rejs kupisz za pośrednictwem transpomat.pl #telascica #telašćica #dugiotok #klify #błękitnalaguna #myr #błękitnalaguna #slonejezioro #rejs #podrozemaleiduze #podróże #wczasy #zwiedzanie #cro #croatia

A post shared by Transpomat (@transpomat) on

Najbolj znan izmed zalivov je zaliv Sakarun, ki ga imenujejo lepota Dugega otoka in je uradno razglašen kot eden izmed 25 najlepših zalivov na svetu. V bližini Sakaruna je svetilnik Veli Rat, ki je visok 42 metrov in je danes najvišji svetilnik na Jadranu.

Turistična skupnost Dugog otoka

Dugi otok | Avtor: Arhiv TS Dugi otok Arhiv TS Dugi otok

V bližini plaže so mesta Veli Rat, Verunič, Soline, plaža pa je tako znana predvsem zaradi belega peska in čistega morja. Zaliv je obkrožen z borovci, ki poleti zagotavljajo dobrodošel hlad. Plaža je po opisu turistične skupnosti dolga približno 800 metrov, voda pa je še 250 metrov od obale globoka le 3,5 metra.

Med plažami, ki jih morate obiskati, je tudi čudovita plaža Veli Žal s kombinacijo peska in kamenčkov. Ne pozabite na plažo Brbišćica, ki leži na zahodni strani otoka in je znana zaradi jame in prodnate plaže. Na ta skrivnostni del otoka vodi ozka cesta, ki je na določenih delih izjemno strma.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

u pećini u tami u moru 🐠

A post shared by sarabezh (@sara_bez_h) on

Na Dugem otoku je tudi nekaj zelo zanimivih podzemeljskih mest, eno od njih je jama Strašna Peć, ki so jo po legendi izkopale vile. Te naj bi želele otok prepoloviti v svojem najožjem delu, vendar niso uspele in so ostale zaprte v jami. Jamo je leta 1904 obiskal tudi avstro-ogrski cesar Franc Jožef in leta 2007, po 107 letih, je ponovno odpirla vrata za obiskovalce.

O dolgi in bogati zgodovini Dugega otoka pričajo številna arheološka najdišča. Najnovejša arheološka izkopavanja iz leta 2011 v jami Vlakno razkrivajo ostanke človeškega okostja, starega 11.000 let. Na otoku so tudi ostanki ilirskih naselij (Kozenjak, Veli Brčastac), starodavnih stavb (Mala Proversa) in ostankov iz zgodnjega krščanskega obdobja (cerkvi sv. Janez in sv. Viktor).

Dugi otok | Avtor: Arhiv TS Dugi otok Arhiv TS Dugi otok

Bogati kulturni dediščini se pridružuje tudi pisana beseda. Nekatera ohranjena besedila v glagolici segajo v 13. stoletje, veliko zapisov pa je ohranjenih iz kasnejših časov, opisujejo v turistični skupnosti. Katoličani so skozi stoletja po njihovih navedbah razvili številne verske prakse, ki se uveljavljajo še danes. To so na primer razna romanja posvečena svetnikom, in "praznovanja" organizirana v čast svetnikov, zavetnikov določenih krajev. Še posebej pomembna je tridnevna manifestacija "Saljske užance", ki vsako leto privabi več in več obiskovalcev. V Saliju deluje tudi Narodna knjižnica, priljubljeno mesto številnih otočanov in vir številnih kulturnih dogodkov.

Na Dugi otok pod vodo

Za ljubitelje aktivnih počitnic je ponudba na Dugem otoku zelo raznolika: od kajakaštva, kolesarjenja, pohodništva, ribolova in celo plezanja po urejeni plezalni steni v starem kamnolomu.

Dugi otok | Avtor: Arhiv TS Dugi otok Arhiv TS Dugi otok

Junij 2022 Po treh letih Vizita za živali Obkrožite ta dva datuma v juniju

"Na Dugem otoku je tudi več potapljaških šol, ki so na voljo vsem, ki želijo prodreti v skrivnostne morske globine in katerih obiskovalci obiščejo nekaj najprivlačnejših potapljaških mest na Dugem otoku, na primer podvodno jamo Brbišćica ali otoček Mežanj," opisujejo.

Med dogodki, ki jih je v letu 2020 vredno omeniti so: Dugi otok Trail, ki bo že 14. marca 2020, Dnevi zdravilnih zelišč, ki trajajo od 23. do 30. maja in Triatlon Dugi otok 19. septembra 2020.

Dugi otok | Avtor: Arhiv TS Dugi otok Arhiv TS Dugi otok

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.