Popotnik
25332 ogledov

To je zagotovo eden lepših slovenskih gradov

Grad Laško
1/3
Google Maps
Nekoč upravni sedež gospostva in knežje sodišče, danes dom restavracije z vrhunsko kulinariko.

Laško, ki slovi po termah in pivu, ponuja tudi skrivnostno trdnjavo, ki se bohoti pod vznožjem mogočnega Huma. Do nje vodi razgledna pot ob obzidju in ponuja pogled na staro mestno jedro Laškega, na reko Savinjo in okoliške hribe.

Črni Kal jo poznate? Popotnik Skrivnostna utrdba s prečudovitim razgledom

Grad Tabor, ki mu domačini pravijo tudi "Stari grad", je bil v pisnih virih prvič omenjen leta 1270. O njegovem nastanku je sicer bolj malo zapisanega. Zgradili naj bi ga za urade zemljiške gosposke in njim pripadajočega deželskega (krvnega) sodišča kmalu po nastanku laške gospoščine v 12. stoletju.

Grad Laško | Avtor: Google Maps Google Maps
Stoletja je nato pripadal Habsburžanom in njihovim družinskim plemiškim vejam. Kasnejša pričevanja dokazujejo, da je bil v lasti Celjskih grofov, ki so v njem občasno prirejali viteške igre in lovske prireditve.

Ime Tabor je dobil v času turških vpadov, ko je s svojo utrjenostjo varoval prebivalce trga. Po koncu vpadov Turkov je trdnjava dolga stoletja samevala in propadala, celovito prenovo pa je doživela v letih med 1984 in 1988, ko ga je prenovila Pivovarna Laško. Zunanjost je ohranila prvotno podobo srednjeveške utrdbe, z ohranjanjem kulturnozgodovinske dediščine pa je notranjost opremljena v duhu nekdanjih graščakov.

grad Žovnek Pri nas Popotnik Poznate ta skriti dragulj, dolga leta prepuščen propadanju?

Grad, ki je bil nekoč upravni sedež gospostva in knežje sodišče, je danes dom restravracije z visoko kulinariko Pavus, kjer ustvarja kulinarični mojster Marko Pavčnik. Na njem so možne tudi poroke in poročno slavje.

Grad Laško | Avtor: Google Maps Google Maps
Tako kot v večini gradov tudi v Laškem domišljijo burijo legende. Predvsem tista o zakopanem zakladu in brezčutnem graščaku ...

Grad Smlednik video Popotnik Od njega ostale zgolj ruševine, a še zmeraj buri domišljijo

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Zokispoki
    Zokispoki 17:01 12.maj 2024.

    Glede na naslov in fotografije sem želel napisati, da je o tem potrebno povprašati tudi chefa Marka Pavčnika, pa sem pri branju ugotovil, da je prav tako omenjen. Definitivno pa gre za eno najbolj idiličnih točk pri nas, sam obisk ...prikaži več restavracije Pavus pa eden tistih, ki ga ne pozabiš zlahka!

  • alen04 13:42 12.maj 2024.

    Zelo lep grad. Še strinjam z naslovom članka.

Sorodne novice