Popotnik
10260 ogledov

Skrivnosten grad z bogato zgodovino in še bolj očarljivo podobo

Grad Rajhenburg Profimedia
Grad je eden najpomembnejših grajenih spomenikov srednjeveške kulture na Slovenskem.

Če so določeni posamezniki očarani nad raznoliko naravo, ki jo doživijo na obisku v Sloveniji, se drugi navdušujejo nad pestro izbiro zgodovinskih znamenitosti. Teh pri nas resnično ne manjka. Slovenija je prepredena z gradovi, dvorci, trdnjavami, fortifikacijskimi sistemi, ki kar kličejo po raziskovanju. Prve sledi o njihovi gradnji so našli že v antiki. Slovenski gradovi, ki jih lahko najdemo v prav vseh slovenskih pokrajinah, so del različnih zgodovinskih zgodb. Na njihovih hladnih hodnikih lahko začutimo skrivnostni Srednji vek, pogled skozi okno pa nam pričara zgodbo iz renesančnega romana.

grad Žovnek | Avtor: Gašper Bizjak Gašper Bizjak

grad Socerb ideja za izlet Popotnik 5 najlepših in malo manj poznanih slovenskih gradov

Medtem ko je mnoge od njih vzela nepredvidljiva zgodovina, spet druge načel zob časa, jih na desetine še danes opravlja zanimive funkcije. O klavrni usodi Smledniškega grada smo že pisali, prav tako o Žovneškem gradu, ki s pomočju predanih prostovoljcev dobiva bolj bleščečo podobo.

Lepšo sedanjost oziroma prihodnost je doživel tudi grad Rajhenburg, na katerem so med letom 2010 in 2012 izvedli celovito prenovo. Takrat so objekt dokončno umestili med najpomembnejše spomenike srednjeveške grajske arhitekture na Slovenskem. Prav tako je grad oklican za kulturni spomenik državnega pomena. V njem je bila odkrita najstarejša romanska kapela na Slovenskem iz začetka 12. stoletja in najstarejša ohranjena grajska poslikava na slovenskem ozemlju iz začetka 16. stoletja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cleo (@cleojoosen)

Grad, ki stoji na šesetdeset metrov visokem strmem skalnatem pomolu nad reko Savo, velja za najstarejši z listino izpričani grad na Slovenskem. V virih se omenja že 29. septembra 895. Takrat je vzhodno frankovski kralj Arnulf podelil bavarskemu velikašu Valtunu posesti v Rajhenburgu in Krškem. Utrdba, ki je stala prav na mestu, kjer je današnji grad, je bila v začetku 10. stoletja v bojih z Madžari porušena.

Grad Smlednik video Popotnik Od njega ostale zgolj ruševine, a še zmeraj buri domišljijo

Grajsko stavbo je nato med letoma 1131 in 1147 dal pozidati mogočni lastnik posesti, salzburški nadškof Konrad, o čemer priča najstarejši, romanski del objekta. Stavbo in pripadajoče posestvo so stoletja upravljali ministeriali, ki so dobili ime po gradu – Rajhenburški. To je bila vplivna družina, ki je v 15. stoletju dosegla viteški naziv. Po izumrtju so njihovi nasledniki stavbi dodajali sodobnejše elemente in ji postopoma dali podobo, kakršno občudujemo danes. Leta 1947 je bil grad nacionaliziran, v njem je do leta 1966 delovalo več kazenskih ustanov, z ureditvijo prve razstave o izgnancih leta 1968 pa je bil namenjen predvsem muzejski in prireditveni dejavnosti.

Grad Rajhenburg | Avtor: Profimedia Profimedia
Več o njegovi zgodovini in zgodovini kraja Brestanica si lahko obiskovalci preberejo med obiskom. Prav tako so tam na voljo stalne in gostujoče razstave. Na grajskem dvorišču se poleti odvijajo festivali, dogodki in gledališke razstave; na gradu med drugim z dnevi čokolade, vina in likerjev ohranjajo trapistovsko dediščino. Vsi ljubitelji vin si lahko v grajski kleti, kjer se nahaja galerija vina, privoščijo tudi kozarec lokalnega vina. Sladkosnedci pa na račun pridejo v čokoladnici, kjer izdelujejo domačo brestaniško čokolado.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.