Popotnik
79932 ogledov

Ta čarobni zeleni dragulj pozna le malokdo

Javorniško jezero Arhiv Moja jezera
Čudovito, manjše akumulacijsko jezero je skrito od ponorelega sveta, a dovolj blizu, da lahko do njega dostopajo tudi mlajši pohodniki.

V prav vseh letnih časih se Javorniško jezero, ki ga najdemo ob vznožju Karavank, ponaša s prečudovito podobo. Če želite doživeti jesensko pravljico, je jezero pravi naslov za vas. Nahaja se na 940 metrih nadmorske višine, do njega pa lahko dostopato peš, z gorskim kolesom ali avtom.

Krnsko jezero pri nas Popotnik Niso Triglavska: Tri prekrasna visokogorska jezera, ki očarajo

Po nastanku se uvršča med umetna akumulacijska jezera in je veliko 1,5 hektara. Največja globina jezera znaša štiri metre. Obiskovalce navduši predvsem njegova smaragdna barva. Tisti najpogumnejši v njem celo zaplavajo in jih nizka temperatura, ki se tudi v najtoplejših mesecih giba okoli 8 °C, ne ustavi. Tam lahko uživamo tudi v drugih aktivnostih, kot so sprehod, piknik, kopanje psov, kajakaštvo ...

Jezero ima izjemen zgodovinski pomen, saj so ga za pogon sodobne valjarne železa v Slovenskem Javorniku stvarili že leta 1901. Voda je tedaj gnala turbino premera več kot devet metrov, kar je takrat pomenilo največjo tovrstno turbino na svetu. Domačini zato jezeru pravijo tudi rezervoar ali celo jezervar.

Ob jezeru najdemo dom Trilobit, ki velja za dobro izhodišče za krajše ali daljše pohodniške ture ter ekskurzije v okolico, bodisi v sosednje doline ali na pobočja in vrhove Karavank (Medji dol, Belščica, Golica, Stol, Ajdna) ter na Pot kulturne dediščine. Dom je ime dobil po okamninah trokrparja, ki je tukaj živel pred okoli 290 milijoni let. Ob domu sta tudi večnamenski igrišči za odbojko, mali nogomet, badminton in košarko, saj je namenjen predvsem otrokom, ki so v šoli v naravi.

Kočevsko jezero popotnik Popotnik Priljubljeno poletno kopališče pri nas v novi podobi

Malo naprej od jezera najdemo tudi Javorniške slape, ki so bili nekdaj dokaj znani, danes pa so že skoraj pozabljeni. Najlepši je zgornji, sedem metrov visok, ter do sedem metrov širok pahljačast slap. Spodnje slapišče sestavljata še dva vsaj šest metrov visoka slapova, ter več skočnikov. Klub temu da so skriti med stene grape in gosto grmovje, so Javorniški slapovi zelo atraktivni.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar bobnar53
    bobnar53 07:31 13.november 2023.

    Sam reklamo za naval marostarjev ste nardil, spet bo vse uničeno od "adrenalinčkarjev", ki so fancy s svojimi 5000 jurjev vrednimi e-bicikli!!

  • Avatar Zoran
    StarMačk 12:03 12.november 2023.

    A ni dom Trilobit v osnovi namenjen šolam za obšolske dejavnosti kot je šola v naravi, predvsem za učence 2. in 3. triade!?

Sorodne novice