Popotnik
15584 ogledov

Priljubljeno poletno kopališče pri nas v novi podobi

Kočevsko jezero Željko Pleše
Občina Kočevje je sporočila novico o prenovljeni infrastrukturi za obiskovalce Rudniškega jezera.

Na destinaciji, ki se počasi prebuja in postaja vedno bolj zanimiva za obisk – Kočevsko, se po novem lahko pohvalijo z novo pridobitvijo. Na glavni plaži Rudniškega jezera so namreč otvorili novo urejeno infrastrukturo za obiskovalce jezera, ki obsega novo brv, pomole in terase.

Blejsko jezero evropsko poročilo Popotnik Prišli so podatki: Toliko kopalnih voda v Sloveniji je onesnaženih!

Pričakujejo, da bo to še dodatno popestrilo prijetno okolje priljubljenega kopališča, ki je nastalo v 70. letih prejšnjega stoletja. Takrat je dno kotline dnevnega kopa rudnika rjavega premoga postopoma napolnila voda. Danes pa ga v poletnih mesecih obiskujejo ljubitelji plavanja, deskanja, čolnarjenja, potapljanja in ribolova, pozimi, kadar je dovolj hladno, pa je primerno tudi za drsanje.

V destinaciji Kočevsko so v letu 2022 v primerjavi z letom pred tem zasledili skoraj 22 % povečanje števila nočitev. V letu 2021 so zabeležili 36.019 nočitev, v letu 2022 pa 43.913 nočitev. V obeh letih je bilo največ domačih gostov – 80 % v letu 2021 in 75 % v letu 2022. Med tujimi gosti so v obeh letih prevladovali Nemci, Nizozemci in Italijani, obiskali pa so jih tudi gostje iz BiH, Hrvaške, Srbije, Belgije, Poljske in drugih držav.

"Z vidika same izvedbe je bil projekt razmeroma zahteven, ob tem pa smo v celoti upoštevali vse smernice, ki jih je podal Zavod za varstvo narave RS," je v nagovoru poudaril župan dr. Vladimir Prebilič. Te med drugim določajo obdobje same izvedbe in način izvedbe brez uporabe betoniranja. Na delu jezera od pomolov proti glavni plaži je tako urejena lesena brv na pilotih, ki poteka v širini dveh metrov ob brežini pod cesto. Na glavni plaži so urejene dodatne lesene terase in pomol pod obstoječima terasama ter ločeno še dve leseni terasi in pomol. V okviru projekta so uredili tudi dno jezera pri novih terasah in samo okolico z ozelenitvijo. 

 

Rudniško jezero | Avtor: Občina Kočevje Občina Kočevje

Občina ima obenem pripravljen še dodaten plan ureditve površin nad vzhodnim delom jezera, torej nad samo brvjo in plažo, v bližini parkirišča. Ta obsega ureditev otroškega igrišča in površine za vadbo na prostem (street workout), učne poti na temo ptic, zasaditev drevnine in ureditev povezovalne poti. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:49 20.junij 2023.

    17 reklam za protezo-halo

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:46 20.junij 2023.

    Naslednji premier bo Prebilič

Sorodne novice