Popotnik
13521 ogledov

Pet najlepših pešpoti ob morju s prekrasnimi razgledi

Mesečev zaliv Profimedia
Spoznajte pet najlepših pešpoti ob morju, ki se nahajajo v Sloveniji ali pa v njeni bližnji okolici.

Dočakali smo toplejše temperature, ki jih mnogo ljudi pospremi z izletom do obale. Ker pa temperatura morja še ni presegla 20 °C, v vodo zvabi le tiste bolj pogumne. Če vseeno hrepenite po pobegu iz mestnega vrveža in bi se radi zgolj nadihali svežega, morskega zraka, je lahko rešitev tudi le sprehod ob obali, ki vas bo napolnil z energijo. Predstavljamo vam pet prekrasnih pešpoti pri nas oziroma v naši bližini, kamor se lahko podate ta vikend.

Vipavska dolina prečudovito Popotnik Našli smo največji skriti biser Slovenije!

Piranska krožna pešpot

Devetkilometerska pot, ki obkroži mesto, vam Piran predstavi v prav posebni luči. To mesto je resnično fotogenično iz vsake perspektive. Pot, ki večinoma vodi neposredno ob morju, je nadvse slikovita, nezahtevna in le tu in tam rahlo strma. Nikar ne pozabite fotoaparata! Sprehod po tej poti predstavlja dve uri in pol popolne sprostitve.

Piran | Avtor: Profimedia Profimedia

Strunjanska pešpot 

Dvanajst kilometrov dolga Strunjanska pešpot se začne s skrivnostnim predorom Valeta, skozi katerega je pred stotimi leti peljala ozkotirna železnica Parenzana. Kmalu se boste znašli sredi Krajinskega parka Strunjan, povzpeli se boste na rob najvišjega klifa vzhodnega Jadrana, kjer vas bo pričakal prekrasen razgled na Mesečev zaliv. Pot, ki vam bo vzela približno tri ure, vas bo nato peljala ob robu klifa, skozi sredozemski gozdiček spet nazaj proti strunjanskim solinam. 

Mesečev zaliv | Avtor: Profimedia Profimedia

Seška pešpot

Če se želite popolnoma odmakniti v nek drug svet, potem je Seška pešpot prava izbira za vas. Morje, Forma viva, spokojnost, stara lesena plovila v Seškem škveru, pogled na Portorož iz drugačne perspektive, pravljica z naslovom soline, edinstveno "mostišče" kanala sv. Jerneja in še milijon razlogov, da namenite dve uri hoda za nepozaben dan. Iz središča Portoroža se boste povzpeli na nekoliko bolj odmaknjeno Senčno pot, ki vas bo pripeljala v Lucijo. Tam se bo pot pod senco dreves dvignila proti zelenemu polotoku Seča. Hodili boste med oljčnimi nasadi in uživali ob čudovitih razgledih na Sečoveljske soline, ene redkih, kjer se sol prideluje po več stoletij starem izročilu. 

Rilkijeva pešpot

Čeprav bi prekrasne pešpoti ob obali na naši strani meje še lahko naštevali, bomo sedaj skočili k naši zahodni sosedi – na približno dva kilometra dolgo Rilkijevo pešpot. Speljana je ob robu visokih pečin nad Sesljanskim zalivom in se začne v Sesljanu ter poteka do Devina. Ime je dobila po pesniku in pisatelju Rainerju Marii Rilkeju, ki je na Devinskem gradu napisal ciklus Devinske elegije.

Devinski grad | Avtor: Profimedia Profimedia

Opatija 

Za konec bomo izpostavili še prekrasno sprehajališče Franca Jožefa 1, imenovano Lungomare, v hrvaški Opatiji. Ta že od nekdaj velja za priljubljeno točko Kvarnerja, ki povezuje bližnje kraje. Na poti lahko občudujete številne skrite zalivčke, prekrasno kamnito obalo, borovce in mestne znamenitosti, kot so Villa Angiolina, kip dekleta z galebom, veličastne stare hiše ...

Opatija | Avtor: Profimedia Profimedia
dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.