Slovenija
62214 ogledov

Srednjeročna napoved: Takšno vreme nas čaka v juniju

Oblaki Profimedia
Močnejša otoplitev je izpuhtela iz kart, pravijo meteorologi.

"Poslabšanje je prineslo občutno ohladitev, saj je povprečna temperatura vsaj v Ljubljani padla za več kot 10 stopinj v primerjavi s petkom," pravijo vremenoslovci portala Ciklon.si.

Za junij napovedujejo, da se bodo izmenjevala obdobja s spremenljivim in sončnim vremenom. Trenutno poslabšanje vremena se bo zavleklo še globoko v torek "in tudi močnejša otoplitev je izpuhtela iz kart". Padavin je bilo namreč več od pričakovanj, zato ekstremne vročine v naslednjih dneh ne bo, saj bodo vlažna tla otoplitev zavirala.

Tudi če bo prišlo do prvega vročinskega vala, bo ta zelo kratkotrajen, pravijo. "Nad Srednjo Evropo bo veliko odcepljenih jeder, ki bodo vplivala tudi na vreme pri nas s povečano oblačnostjo in občasnimi padavinami. Odcepljena jedra so v poletnem času precej nevarna, saj lahko nastanejo tudi močnejše nevihte in so zato zelo neprijetne za kmetijstvo."

Vročino pričakujejo med četrtkom in soboto, ko bodo temperature okrog 30 °C, že v soboto popoldne pa lahko zlasti na severu nastanejo krajevne nevihte, ki bodo v nedeljo in ponedeljek verjetno pogostejše tudi drugod. "Tudi v nadaljevanju naslednjega tedna bomo pod vplivom višinskega jedra hladnega zraka, pojavljala se bo spremenljivost, razmeroma pogoste bodo krajevne plohe in nevihte," dodajajo.

Kaj nas čaka jutri?

Jutri bo pretežno oblačno, zlasti popoldne bo še občasno deževalo, na Primorskem bo pihala šibka burja, najvišje temperature bodo med 15 °C in 20 °C.

Vreme Arso | Avtor: Arso/meteo.si Arso/meteo.si

Nekoliko topleje bo v torek, živo srebro se bo povzpelo čez 20 stopinj Celzija, a bo občasno še rahlo deževalo. V sredo bo delno jasno z nekaj spremenljive oblačnosti, lahko nastane kakšna krajevna ploha, najvišje temperature bodo med 23 °C in 28 °C.

Kot napovedujejo vremenoslovci portala Ciklon.si, bo v četrtek sončno, popoldne bo več spremenljivosti, nastale bodo krajevne plohe in nevihte, ki bodo pogostejše na severu. "Najvišje temperature bodo na severozahodu malo čez 20 °C, drugod med 25 °C in 31 °C."

Podobno bo v petek, ko bo toplo, a bodo zlasti na severu nastajale krajevne plohe in nevihte.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Kmodri 12:07 30.maj 2022.

    Ma ja napovedovati vremena v razgibanemu reliefnem terenu je nehvaležno delo.

  • mihatirs 11:40 30.maj 2022.

    Baš ste vi men neki vremenarji...2 dni nazaj da bo v sredo 35 plus...zdj, da ne bo tok vroče...pa kakšen je to poklic, če tudi za 2 dni ne znate napovedat...smeti pobirat po mestih, pa bo več koristi od vas amaterji!!

  • Avatar PomisliNaSonce
    PomisliNaSonce 07:51 30.maj 2022.

    Sonce gre v naslednjih dneh, tednih...proti najvišji točki. Zato bo ta ohladitev kratkotrajna z vsem kar paše zraven. Čaka nas toplo, sončno in ne preveč soparno poletje.