Popotnik
3144 ogledov

Evropsko mesto, ki spominja na Amsterdam, a je za polovico cenejše

Gdansk Profimedia
Ob omembi t. i. city breaka večina pomisli na obisk največjih evropskih prestolnic, kot so Rim, London, Amsterdam … A stara celina premore veliko več in tudi nekaj takih kotičkov, ki še niso med zelo popularnimi.

Eden izmed njih je zagotovo poljsko mesto Gdansk. Zaradi svojega izgleda in utripa bi ga prej kot med vzhodnoevropska uvrstili med skandinavska mesta.

Gdansk | Avtor: Profimedia Profimedia

Gdansk morate obiskati vsi, ki obožujete Amsterdam. Visoke in ozke zgradbe namreč na las spominjajo na nizozemsko arhitekturo. To prečudovito pristaniško mesto leži na obali Baltskega morja in je zaradi svoje barvitosti prava paša za oči. Čeprav je zanimiv že sam sprehod skozi staro mestno jedro, ki leži ob reki Motlawi, ta ponuja tudi obisk nekaterih znamenitosti.

Med drugimi veliko gotsko cerkev sv. Marije iz rdeče opeke, ki velja za največjo opečnato zgradbo v Evropi. Če splezate na vrh 80 metrov visokega zvonika, se vam bo odprl panoramski razgled nad celotnim mestom, vključno z njegovim pristaniščem in okolico. Naj omenimo, da boste za to morali prehoditi 400 stopnic, vendar se krajša telovadba zagotovo splača.

Gdansk | Avtor: Profimedia Profimedia

Središče mesta Gdansk krasi tudi razgledno kolo, iz katerega lahko občudujete arhitekturo, ki je stara manj kot 100 let. V starem mestnem jedru je bilo nekoč pristanišče Gdansk, ki je veljalo za enega največjih v Baltskem morju. Danes je tu izhodišče izletov s turističnimi ladjami. Prav tako je zanimivo opazovati dvižne mostove, ki se dvigajo in spuščajo na približno pol ure.

Mesto je znano po svojih ladjedelnicah, ki so imele ključno vlogo pri padcu komunizma v Vzhodni Evropi. Ljubitelji zgodovine lahko pridete na svoj račun z obiskom Muzeja druge svetovne vojne.

Scopello reportaža Popotnik To je spomladanski dopust, ob katerem boste ostali brez besed

 Z javnim prevozom lahko obiščete muzej na prostem – Westerplatte. Tam je med 2. svetovno vojno potekala zgodovinska bitka. Ruševine, raztresene po celotnem območju, in vojni spomenik spominjajo na junaško dejanje 200 padlih poljskih vojakov, ki so mesto skušali braniti pred nacistično vojsko.

Westerplatte | Avtor: Profimedia Profimedia

Obisk Gdanska je gostom finančno prijazen, saj so cene za razliko od nizozemskih precej nižje. Za primerjavo: nočitev v trizvezdničnem hotelu v centru mesta bi dve osebi stala približno 120 evrov, medtem ko bi v Amsterdamu morala za isto namestitev plačati vsaj 210 evrov.

Nižje so tudi cene v restavracijah. Priporočamo predvsem tiste, ki ponujejo tradicionalno poljsko hrano. Ena najbolj priljubljenih in cenejših poljskih okrepčevalnic je Bar mlecnzy. Njegova zgodovina seže še v čas komunizma, ko je tradicionalno poljsko kuhinjo subvencionirala vlada. Ime je povezano s sirovimi kotleti, ki so jih pogosto prodajali namesto mesa, saj je bilo to takrat izjemno redko in drago.

Verona pomladni izlet Popotnik To je vikend pobeg, ki si ga boste zlahka zapomnili
Komentarjev 1
  • PasjaProcesija 09:01 21.maj 2023.

    Kot že med vrsticami piše je dejansko staro pristanišče pomaknjeno nekoliko v kopno (ob reki) in ne leži neposredno ob morski obali. Šlo je za strateško odločitev, ki je mestu zagotavljala obrambno varnost pred morebitnim ladijskim obstreljevanjem. Sicer pa se ...prikaži več čuti pridih Skandinavije. Pogosti so severnjaški turisti, lokalna prehrana pa se zgleduje po skandinavski (vključno z uporabo lososa). Za razliko od poljske meni osebno njihova lokalna (kašubska) kulinarika niti malo ni všeč.

Sorodne novice