Popotnik
14947 ogledov

To je vikend pobeg, ki si ga boste zlahka zapomnili

Verona Profimedia
Prihajajo sončni dnevi, ki jih marsikdo izkoristi za skok čez mejo. Če nimate ideje, kam bi se odpravili, vam predstavljamo predlog dvodnevnega izleta, ki ne razočara.

Severna Italija je le dobro uro oddaljena od našega glavnega mesta, zato je več kot primerna za vikend pobeg z avtom. Naše dvodnevno krajše, a zato nič kaj manj slajše potovanje po severni Italiji, se je začelo z obiskom pristaniškega mesta Trst. Tam smo si pred nadaljnjim, malo bolj natrpanim urnikom, privoščili kavo na osrednjem trgu Unità in opazovali, kako se je mesto okoli 10. ure dopoldan šele začelo prebujati.

Trst | Avtor: Profimedia Profimedia
Sprva smo bili edini v zelo znanem lokalu v središču mesta, ki se je postopoma začel polniti. Če bi imeli na voljo več časa, bi si poleg Velikega kanala z največjo tržaško cerkvijo v ozadju, zagotovo ogledali še rimski teater. Ta je nedaleč od trga pod gričem sv. Jurija. Ker je še vedno lepo ohranjen, je zagotovo vreden ogleda. Pa drugič.

Pot smo nadaljevali ob obali in se ustavili na 15 minut oddaljenem gradu Miramar. Ta je že zaradi svoje zunanje podobe prava paša za oči. Pravljični grad nosi ime, ki v španščini pomeni ‘pogled na morje’. To ime nosi povsem upravičeno, saj naj bi se morje videlo iz vsakega okna. 

Za vstop v grad je treba plačati šest evrov, vrtove in okolico gradu pa si lahko ogledate brezplačno. Parkiranje je možno ob obali, tik pod gradom, in je plačljivo

Zaradi časovne stiske smo ga občudovali le od zunaj. Na hitro smo se sprehodili po parku, ki sicer meri kar 22 hektarjev. Na njem boste našli redke eksotične rastline, ki jih je nadvojvoda F. Maksimiljan prinesel s svojih potovanj.

grad Socerb ideja za izlet Popotnik 5 najlepših in malo manj poznanih slovenskih gradov

Poleg cvetja boste tam opazili številne ribnike, vodomete, fontane in kipe. Grad je najbolje obiskati prav spomladi in poleti, ko je rastlinje najbolj bujno.

Grad Miramar | Avtor: Profimedia Profimedia

Pot smo nadajevali do Benetk, ki so od Trsta oddaljene uro in pol. Ob omembi Benetk večino ljudi spreleti misel o gneči. In to povsem upravičeno. Očarljivo mesto v beneški laguni letno obišče 20 milijonov turistov. Prav zaradi prekomerne obiskanosti so mestne oblasti napovedale, da bodo za ogled starega mestnega jedra od turistov zahtevale rezervacijo in plačilo vstopnine v višini 10 evrov. Čeprav naj bi s sistemom rezervacij začeli z letošnjim januarjem, v prvi polovici februarja plačila še niso zahtevali.

Benetke | Avtor: Profimedia Profimedia

Če želite mesto na vodi obiskati takrat, ko je gneče najmanj, ne ponovite naše napake in se tja ne odpravite v času Beneškega karnevala. Izkušnja je bila sicer zanimiva, saj smo na različnih koncih starega mestnega jedra lahko opazovali raznovrstne dogodke. Malo manj je bila prijetna gneča, ko smo se v kolonah pomikali po beneških kanalih in pazili, da ne pademo v vodo. Šalo na stran. Zgodaj spomladi je sicer idealen čas, da obiščete to očarljivo mesto, ki ponuja res veliko. Najbolj se to obnese med tednom, saj je ob koncih tedna turistov največ.

Benetke novost Popotnik V Benetke po novem le, če boste plačali rezervacijo

Če si želite Benetke pogledati z vodne perspektive, priporočamo vodni avtobus "vaporetto", ki vas popelje v središče mesta. Vožnja ni tako ekstravagantno kot tista z gondolami, je pa zagotovo bolj prijazna naši denarnici (10 evrov). Polurna vožnja z gondolo stane namreč 80 evrov. Gondolerji turiste pogosto opeharijo in jim zaračunajo še več.

Benetke | Avtor: Profimedia Profimedia
Med vožnjo z vaporettom si je moč pogledati največje znamenitosti mesta, ki je sestavljeno iz 116 otokov in 300 kanalov. Ti so povezani s skoraj 420 mostovi. Zaradi slepih ulic, ki so ponekod zelo ozke, se nemalokrat lahko izgubiš. A to je le del doživetja, ki ga ponujajo Benetke. Če imate na voljo dovolj časa, se prepustite labirintu ozkih ulic, ki vas ponesejo na različne konce otoka. Če pa časa nimate na pretek, si raje pomagajte s spletno navigacijo.

Manj prijetnejši del Benetk so cene ponudnikov s hrano. Gostinci izkoriščajo svojo lokacijo. To predvsem velja za čudoviti trg San Marko, ki je najbolj obiskana turistična atrakcija. Tam hrano in kosilo močno preplačate. (Pre)visoka cena ne pomeni nujno tudi okusne hrane. Priporočamo, da se na kavo ali kosilo raje kot v samo jedro dogajanja odpravite na kakšen romantičen trg, ki se skriva med hišami.

Plaža primerjava cen Popotnik Hrvaška, Grčija, Italija, Ciper: takšna je cena dopusta

Po ogledu najpomembnejših znamenitosti, kot so Markov trg, Doževa palača in Most vzdihljajev ali Rialto, smo se peš odpravili do parkirišča Tronchetto. Celodnevno parkiranje stane 22 evrov. Izlet v Benetke je eden tistih izletov, za katerega si je vredno vzeti čas. Ne zgolj enkrat, temveč večkrat.

Benetke | Avtor: Profimedia Profimedia

Da bi imeli naslednji dan nekoliko več časa za raziskovanje naše naslednje destinacije, smo se iz Benetk odpravili pozno popoldan. Po dobri uri vožnje smo prispeli na cilj; v mesto ljubezenske zgodbe Romea in Julija – Verono. Ker smo imeli nastanitev rezervirano na vrhu bližnjega hriba, smo s ptičje perspektive opazovali osvetljeno mesto. Lahko povemo, da je bilo mesto tudi v temi zelo romantično.

Zakitnos razočaranje Popotnik Ta svetovno znana znamenitost odslej zaprta

Naslednji dan podnevi pa smo lahko še v dnevni svetlobi videli, kako arhitekturno pestro je drugo največje mesto Beneške dežele. Kot se za spoznavanje Italije spodobi, smo dan začeli z zajtrkom v bližnji kavarni. Verona je res vse, kar si želimo doživeti, ko pomislimo na pojem Italija; ozke ulice, polne lokalčkov in restavracij, prekrasna arhitektura, stari mostovi in bogata zgodovina. Kamorkoli se ozrete, vaše oko uzre katerega izmed arhitekturnih biserov mesta, bodisi gotske cerkve ali pa ostanke Rimljanov.

Verona | Avtor: Profimedia Profimedia

Ena najbolj slovitih znamenitosti je rimska arena. Po velikosti se sicer ne more meriti z rimskim Kolosejem, vendar je od njega precej bolje ohranjena. 

Bled Slovenija Popotnik Potrjeno! Imamo enega izmed 25 najlepših krajev sveta

Verona | Avtor: Profimedia Profimedia
V njej vsako leto prirejajo številne koncerte, med drugim tudi operni festival. Za čas našega obiska napovedanega koncerta ni bilo, je pa skozi center mesta potekal Veronski maraton, zaradi katerega so bili nekateri deli mesta delno zaprti.

Na poti smo prečili rimska mestna vrata Porta dei Borsari iz 1. stoletja, ki so ena od bolje ohranjenih rimskih spomenikov v Veroni.

Ustavili smo se tudi na trgu Piazza delle Erbe, ki je eden najbolj slikovitih trgov v Italiji. V času Rimskega cesarstva je tu stal Rimski forum. Obdajajo ga pomembne zgodovinske stavbe, med njimi je najbolj znan stolp Torre dei Lamberti, ki z 83 metri velja za najvišjega v mestu. Ob stolpu stoji še občinska palača Palazzo Comune.

Sonček, Kreta dopust Popotnik Te države bo letos obiskalo največ Slovencev

Sprehodili smo do gradu San Pietro, s katerega se nam je odprl prekrasen pogled na celotno mesto.

Verona | Avtor: Profimedia Profimedia

V želji, da da bi si pred odhodom odpočili od mestnega vrveža, smo se za konec odpravili do najbolj znane italijanske naravne znamenitosti – Gardskega jezera. Ta velja za največje jezero v Italiji. Ob nabrežju se nahajajo številna mesteca. Mi smo zaradi bližine z Verono (30 minut vožnje) obiskali Peschiera del Garda.

Porto Brescia | Avtor: Profimedia Profimedia
Vanj smo vstopili skozi kamnita vrata, vgrajena v zgodovinsko mestno obzidje, Porto Brescia. Ob jezeru smo se nato sprehodili skozi mesto. Počutili smo se kot na morju, saj je bila nedaleč od nas zasidrana večja jahta. Jezero je obdano s sredozemskim rastjem. Očitno nismo imeli samo mi ideje obiska Gardskega jezera ta dan, saj je bilo v mestu kar nekaj turistov. Da je jezero med obiskovalci zelo priljubljeno, dokazuje že njegova zgodovina, saj so na južni del jezera obiskovalci hodili že v času Rimljanov.

Peschiera del Garda | Avtor: Profimedia Profimedia

Po skoraj tisoč prevoženih kilometrov smo se polni vtisov vrnili v Slovenijo. Ob tem smo prišli do zaključka, da je čas izleta/potovanja vselej treba skrbno načrtovati. Obisk Italije pa nikoli ne razočara.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice