Popotnik
8062 ogledov

Te države bo letos obiskalo največ Slovencev

Sonček, Kreta Sonček
Zanimanje za potovanja je glede na poročanje turističnih agencij že nad nivoji iz leta 2019. Kam bomo odšli?

Potovalne navade se očitno vračajo v tirnice, ki smo jih bili vajeni pred epidemijo. Večina državljanov je že rezervirala nastanitev in letalske karte za prvomajske počitnice, turistične agencije trenutno beležijo tudi nadpovprečno število rezervacij za poletno obdobje. Nekatere omenjajo celo rekordno število rezervacij. In kamo jo bomo Slovenci "mahnili" letos?

Kanarski otoki | Avtor: Bralec Grega Bralec Grega
"Sodeč po trenutnih rezervacijah in povpraševanjih bomo Slovenci v času prvomajskih in poletnih dopustov v večji meri potovali predvsem na Kanarske otoke, grške otoke, Madeiro, Azore, ZDA, Sejšele, Malezijo, Bali in Tajsko. Poleg teh destinacij pa priporočamo tudi Maldive, Zanzibar, Tenerife, Azijo in Srednjo Ameriko. Za krajše izlete so prav tako vedno zanimivi zabaviščni parki, kot so denimo Disneyland, Legoland in Gardaland," letošnje potovalne hite razkrije Marjan Beltram, izvršni direktor za turizem in storitve mobilnosti v družbi Nomago.

Dubaj se strinjate? Popotnik To so letošnji potovalni hiti

Pri turistični agenciji Sonček za razliko od Nomaga omenijo, da bosta tudi letos med bolj obiskanimi Hrvaška in Slovenija. Veliko zanimanja so pri njih prav tako poželi 'all inclusive' hoteli v Turčiji.

Oludeniz Beach, Turčija | Avtor: Profimedia Profimedia

"Hoteli v Turčiji so res na visokem nivoju in tam za svoj denar dobite največ. Sicer pa smo Slovenci od nekdaj ljubitelji grških otokov. Največ se jih odloči za 'kraljico' Grčije, Kreto, kjer zagotovo prav vsak najde kaj zase. Kreta je dovolj velika, da se tam najdejo tako veliki resorti kot majhne tipične vasice, ki še niso izgubile svoje pristnosti. Vedno znova smo navdušeni tudi nad njenimi plažami, med katerimi so nekatere prav tropskega videza, najdemo tudi takšne z roza peskom. Grška hrana je kot za bogove, zabave pa se včasih končajo prav po njihovo – z lomljenjem krožnikov," so slikoviti pri Sončku.

Praga Popotnik Ta evropska destinacija najbolj razočara

Kako nas vidijo tujci?

Sogovornike smo povprašali, kako zgleda povprečen slovenski gost in kakšni gosti smo v očeh tujcev. "Slovenci smo običajno zelo nezahtevni gostje in prijazni ter ustrežljivi do osebja. Prav tako pa tudi tuji turisti, ki pridejo v Slovenijo, o nas govorijo v superlativih ter nas označujejo kot zdrav in vesel narod," na vprašanje odgovori Beltram.

Turistična kmetija | Avtor: Jošt Gantar Jošt Gantar
Pri Sončku dodajo, da je značilnost slovenskega popotnika to, da je odlično obveščen in pripravljen na destinacijo, kamor potuje: "Je zelo aktiven. Ni za lase privlečena hrvaška šala o nas, da nas prepoznajo po kolesih na strehi avtomobila. Velikokrat gremo na dopuste v družbi prijateljev. Radi proučujemo dobro lokalno hrano in spoštujemo dobra vina. Smo kar dobri potrošniki in vedno radi kupimo kakšen spominek za domov."

Sogovorniki so složni, da imajo slovenske goste tujci radi. Po njihovih prepričanjih smo do domačinov prijateljski, radovedni, predvsem pa imajo pri nas radi to, da smo manj glasni od drugih narodov, manj smo prav tako zbirčni do hrane.

letališče kmalu Popotnik Popotniki: Obetajo se revolucionarne spremembe! Globine Kanina pri nas Popotnik Ne Bled in ne Postojna: To je skriti raj, ki je med tujci tako priljubljen
Komentarjev 3
 • Avatar Anion6anion
  Anion6anion 10:44 01.marec 2023.

  Samo jamranje kako se slabo živi in strajki zaradi nizkih plač,kdo si torej lahko privošči dopuste v eksotičnih krajih? Tu nekaj ne gre skupaj..

 • alen04 10:11 01.marec 2023.

  Kakor že zadnjih 12 let, tudi letos Italija.

 • Avatar pantani
  pantani 09:35 01.marec 2023.

  Večina Slovencev bo kar lepo doma,vi se pa še kar naprej derte slava ukraini,pa to!!!

Sorodne novice