Popotnik
43057 ogledov

Toliko dražje bo kampiranje na Hrvaškem

Avtokampi na Hrvaškem Avtokampi.si
Na Hrvaškem so lani zabeležili rekordno sezono, saj so imeli za kar 22% več nočitev kot v letu poprej. K visokim številkam so prispevali tudi pavšalisti v hrvaških kampih, kjer pa se cene v zadnjih sezonah vztrajno dvigajo.

Čeprav kampiranje že dolgo ni več najcenejša oblika dopusta, je med Slovenci še vedno zelo priljubljena. Številni Slovenci spanja pod milim nebom na hrvaških obalah ne želijo zamenjati za spanje na udobnih posteljah klasičnih namestitev. To potrjujejo tudi statistični podatki, ki Slovence po številu prihodov in nočitev že tradicionalno uvrščajo v sam vrh.

Avtokampi na Hrvaškem | Avtor: Avtokampi.si Avtokampi.si
Na Hrvaškem so zabeležili rekordno sezono, saj so imeli za kar 22% več nočitev kot v letu poprej. K visokim številkam so prispevali tudi pavšalisti v hrvaških kampih, kjer pa se cene v zadnjih sezonah vztrajno dvigajo. Na spletni strani Avtokampi.si so že začeli z zbiranjem informacij o cenah pavšalov v kampih na Hrvaškem za sezono 2023. Ker so poskočile cene elektrike, bodo posledično višje tudi cene pavšalnega najema kamping parcel, ugotavljajo. K podražitvam pa je lastnike kampov "prisilil" tudi vstop Hrvaške v Evropsko unijo.

Hrvaška obala Svet Popotnik Hrvati si manejo roke

Ob tem je prav tako treba omeniti, da je število parcel, namenjenih pavšalistom, vsako leto manjše, kar tudi pripomore k višjim cenam. Številni kampi predvsem v Istri in Kvarnerju tako ne sprejemajo več novih pavšalistov. Običajno imajo stari pavšalisti možnost podaljšati pogodbo za naslednjo sezono do konca leta oz. do konca februarja.

Po ugotovitvah spletne strani Avtokampi.si je veliko kampov lanske cenike pavšalov podražilo za okoli 350 do 500 evrov. Nekateri kampi pa v novo sezono vstopajo z občutno višjimi podražitvami. Medtem ko se cene pavšalov za štiri osebe v hrvaški Istri in Kvarnerju večinoma gibljejo od dobrih treh tisočakov dalje, v nekaterih kampih za najboljše parcele tik ob morju zahtevajo nekajkrat več. Najslabše jo bodo sicer odnesli pavšalisti v Dalmaciji, kjer cene veljajo za več oseb.

"Po ocenah največjega nemškega avtomobilističnega združenja ADAC je rast cen v višini 15-20 % refleksija vsesplošnih ekonomskih gibanj in predvsem višjih cen elektrike. Na ceno vpliva tudi odnos med povpraševanjem in ponudbo ter tudi dvig kakovosti ponudbe," razloge za podražitve navede direktor predstavništva Hrvaška turistična skupnosti v Sloveniji Bruno Bonifačić.

Po njegovih besedah so največje spremembe cen doživele nam bližje, atraktivnejše avtodestinacije, kot so Istra, Kvarner in severna Dalmacija. 

Avtokampi na Hrvaškem | Avtor: Avtokampi.si Avtokampi.si

Cene v Istri najnižje

Zaradi bližine so med slovenskimi pavšalisti izjemno priljubljeni kampi v hrvaški Istri, kjer so tudi najnižje cene. Štiričlanska druščina bo tam plačala od najmanj 2300 evrov do skoraj 9000 evrov za parcele v bližini morja. Glede na raziskavo spletne strani Avtokampi bo našim denarnicam najbolj prijazen Kamp Veli Jože v Savudriji, kjer je za štiri osebe treba plačati od 2300 do 2500 evrov, za parcele bližje morju pa od 2900 do 3100 evrov. Prav tako je ugoden Kamp Kastanija v Novigradu, kjer za deset oseb zaračunajo od 2500 do 2700 evrov za parcelo z elektriko, za parcele bliže morja pa 2900 evrov. Petčlanska druščina bo dobro prišla skozi tudi v Kampu Arena Runke v Premanturi. Tu pavšalna cena, ki vključuje pet oseb, za ekonomično parcelo nanese 2550 evrov, od 2850 do 3050 stane standardna parcela z elektriko, parcela bliže morja pa je 3350 evrov.

Med dražjimi kampi se je izkazal Kamp Istra Premium, Funtana, kjer pavšalna cena za parcelo Comfort z elektriko in vodo za štiri osebe znaša 6390 evrov. Med rekorderji po cenah se je znašel tudi Kamp Mon Perin, Bale, kjer morajo posamezniki (cena vključuje štiri osebe) odšteti od 4900 do 6500 evrov, parcele ob morju stanejo 8900, parcele v prvi vrsti ob morju s tušem in pergolo pa stanejo celo 15.000 evrov.

Kvarner tik za petami

Prav tako je med Slovenci priljubljen Kvarner, kjer so se cene v zadnjih letih, tudi na račun boljše ponudbe in manjšega števila pavšalnih parcel, že zvišale. S tem pa podražitev očitno še ni konec. Cene v kampih v Kvarnerju se gibljejo med 2500 in 6400 evri.
Najnižjo ceno beležijo v Kampu Medveja v Opatiji, kjer je za parcelo z elektriko za štiri osebe treba plačati 2500. Malenkost več je treba odšteti v Kampu Oštro, Kraljevica, kjer standardna parcela z elektriko za štiri osebe stane od 2580 do 2887 evrov, 3790 evrov pa znaša premium parcela z vodo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Avtokampi.si (@avtokampi.si)

Med najdražje kampe v Kvarnerju sodi Kamp Krk Premium, Krk, kjer se cene, ki vključujejo štiri osebe, za parcele z elektriko in vodo gibljejo od 5550 do 6400 evrov, bližje morja pa stanejo 7000 evrov. Sledita Kamp Ježevac na Krku, kjer je parcela z elektirko in vodo za štiri osebe od 4850 do 5350 evrov. Prav tako FKK kamp Bunculuka v Baški, kjer neparceliran del stane 4400 evrov, parcele z elektriko in vodo pa stanejo 4850 evrov. Tiste, bliže morja, pa nanesejo 6350 evrov.

Najdražje je v Dalmaciji, kjer cena vključuje več oseb

Med najdražje kampe glede na ugotovitve spletne strani Avtokampi.si sodijo kampi v Dalmaciji. Na tem mestu je treba izpostaviti, da tam večina cen vključuje več oseb kot v prejšnjih regijah. V Dalmaciji se pavšalne cene za avtokampe začnejo pri 2600 evrih in končajo pri 7500 evrih. Najbolje jo odnesejo pavšalisti v Kampu Planik, Ražanac, kjer za parcelo z elektriko in vodo odštetejo 2650 evrov, 3900 evrov pa jim je treba plačati za mobilno hišico.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Avtokampi.si (@avtokampi.si)

Po ceni je takoj za petami Kamp Đardin, Sv. Filip i Jakov, kjer sedem oseb za parcelo plača od 2700 do 3000 evrov, za dvanajst oseb pa cene znašajo od 3100 do 3500 evrov.

Med dražje kampe v Dalmaciji spada Kamp Straško v Novalji, kjer se cene gibljejo od 4920 do 5340 evrov, parcele ob morju nanesejo 5480 evrov, za mobilno hišico pa je treba odšteti od 5310 do 6610 evrov. Cena sicer vključuje šest odraslih oseb in dva otroka. Poceni pa ni niti v Kampu Ljutić v Biogradu, saj je tam za parcelo z elektriko treba plačati 5100, pri čemer je za zimovanje treba seči v žep še za dodatnih 300 evrov. Cena velja za osem oseb in dva otroka.

kava Evro Svet Divjanje cen na Hrvaškem, medtem pa neverjetna poteza tega lokala

Število parcel, namenjenih pavšalistom, vsako leto manjše

Avtokampi na Hrvaškem | Avtor: Avtokampi.si Avtokampi.si
Ker je število parcel za pavšaliste vsako leto manjše, številni kampi ne sprejemajo več novih pavšalistov. To velja predvsem za Istro in Kvarner. Od lani tako ni več možen pavšal v Kampih Amarin in Porton Biondi v Rovinju, ker pa je bila prenova Kampa Pila v Punatu ponovno preložena, bo tam v sezoni 2023 možen pavšal. Na Cresu je pavšal možen še v Kampu Slatina, na Lošinju pa v Kampu Lopari, pišejo na Avtokampi.si.

Kot omeni direktor Hrvaške turistične skupnosti, je prodaja za prihajajočo sezono v polnem teku, "še vedno pa so na voljo tako pavšali v kampih kot tudi ostale namestitvene kapacitete".

Poleg cen pa so se z leti prav tako spremenile navade turistov, doda Bonifačić: "Če je petnajst let nazaj povprečje bivanja v kampih znašalo petnajst dni, je bilo lani le še osem dni. Kamping turisti so namreč nagnjeni k spreminjanju lokacij za celovitejšo turistično doživetje."

Kampiranje dražje za 20 odstotkov

V letošnji sezoni je moč pričakovati tudi podražitve nočitev za kampiranje, ki bodo ponovno najvišje na Hrvaškem, pove Klemen Hren iz Avtokampi.si. Povišale se bodo za dvajset odstotkov, največ v Istri in Kvarnerju. Kot so mu dejali nekateri lastniki kampov, je do podražitev prišlo predvsem na račun vstopa Hrvaške v Evropsko unijo. Lastniki kampov so imeli po njegovih besedah pred podražitvami kar nekaj pomislekov in strahov, kot pa kaže po nepotrebnem, saj prve rezervacije že postajajo realnost. Zato vse goste svari, naj z rezervacijami ne odlašajo in priporoča, da v izogib gneči Hrvaško obiščejo na sredini oziroma ob koncu junija, ko glavnine številčnih nemških gostov še ne bo.

Nataša Pirc Musar Ursula von der Leyen Andrej Plenković Hrvaška Schengen Hrvaška v schengnu Slovenija Po več kot 30 letih z isto valuto in brez meje: "Dan za slavje!"
Komentarjev 8
  • andrej084 18:16 20.januar 2023.

    Če so te cene resnične, ne vem zakaj ljudje ne sedejo v avion, si privoščijo 3 tedne dopusta v Grciji, Italiji, Avstriji, Turciji, srednji Ameriki.. ali tudi drugod. Hrana odlicna, morje brez fekalij, vse urejeno, nihce te ne nateguje z ...prikaži več z ceno jadranskih lignjev, ki so uvoženi zmrznjeni in 3x že odtajani... tako pa ljudje v kampih čakajo, da jim zaradi neurja pade drevo na avto, glavo, prikolico,.. in jedo špagete in sumljive čevapčiče...

  • andrej084 18:10 20.januar 2023.

    So vprasali starega očeta, kako je bilo na morju. Pa je rekel, da tako, kot med vojno. Nemci v hotelih, domačini pa v hosti...

  • drecos123 14:38 20.januar 2023.

    ne hodim v ta sranje