Popotnik
9632 ogledov

Hrvati si manejo roke

Hrvaška obala Profimedia
Velik skok hrvaškega turizma.

Hrvaško je leta 2022 po prvih ocenah obiskalo 18,9 milijona turistov, ki so ustvarili 104,8 milijona nočitev. To v primerjavi z letom 2021 predstavlja velik skok in že skoraj dosega ravni, ustvarjene v predcovidnem letu 2019. 

Število lanskih prihodov predstavlja 91 odstotkov prihodov v letu 2019, število nočitev pa 96 odstotkov ravni iz leta 2019, je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina danes sporočilo ministrstvo za turizem in šport. Število turistov in nočitev se je lani v primerjavi s predlani po prvih podatkih portalov eVisitor in eCrew, ki upošteva navtični turizem, povečalo za 37 odstotkov oz. 25 odstotkov.

Največ nemških gostov, sledijo Slovenci in Avstrijci

Večino gostov so lani predstavljali tuji turisti. Ti so ustvarili 92,3 milijona nočitev. Domači turisti so medtem ustvarili 12,5 milijona nočitev. Med tujimi gosti so največ nočitev ustvarili Nemci (24,9 milijona), sledili so Slovenci (10,1 milijona), Avstrijci (8,2 milijona), Poljaki (6,7 milijona), Čehi (šest milijonov), Italijani (4,2 milijona), Britanci (3,7 milijona) ter Slovaki in Nizozemci (po 3,3 milijona).

Največ ali 29,5 milijona nočitev so lani tradicionalno ustvarili v Istri. Sledile so splitsko-dalmatinska županija, primorsko-goranska, zadrska, dubrovniško-neretvanska in šibeniško-kninska županija. Med mesti je bil najbolj obiskan Rovinj s 4,2 milijona nočitev. Sledili so Dubrovnik, Poreč, Split in Medulin.

Napovedi so oprezne

Ministrica za turizem in šport Nikolina Brnjac je ocenila, da bo na turistično dejavnost letos dobro vplival vstop Hrvaške v evrsko in schengensko območje. Cilj je popolno okrevanje dejavnosti in krepitev dejavnosti pred in po glavni sezoni. 

A glede na napovedi rasti inflacije in cen energentov ter geopolitičnih napetosti bo po njenem letošnje leto znova zelo zahtevno.

Hrvaška Schengen meja mejni prehod Zgodovinski dan Svet Od 1. januarja te spremembe na Hrvaškem Nataša Pirc Musar Ursula von der Leyen Andrej Plenković Hrvaška Schengen Hrvaška v schengnu Slovenija Po več kot 30 letih z isto valuto in brez meje: "Dan za slavje!"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Ender3 18:05 02.januar 2023.

    Ne moreš ekonomijo in gospodarstva gojiti na osnovi naravnih danosti. In, kaj jim koristijo presežki turizma, če dve leti po rušilnem potresu večina ljudi še vedno živi v kontejnerjih.

  • jakec1575 16:01 02.januar 2023.

    Zadnjic je hrvaski medij objavil, da od delovno sposobnih na hrvaskem dela samo 49%. Posebej pade ta % na obali. Torej nekateri zivijo samo od apartmajev in sploh niso prijavljeni v sistem, placujejo pavsal, prispevkov pa ne. Potem si lahko ...prikaži več predstavljate, kaksno je zdravstvo, ce 70% ne placuje za javno zdravstvo. razen ZD na Reki in Rebro bolje, da se vam kaj ne zgodi. Zadar sem slisal se, da je kar vredu, V okolici Splita pa bolje, da imate coris in via helikopter slovenija.