Svet
3642 ogledov

Od 1. januarja te spremembe na Hrvaškem

Hrvaška Schengen meja mejni prehod Epa
Hrvaška je z danšanjim dnem vstopila v evroobmočje.

Na Hrvaškem je od danes uradno plačilno sredstvo evro. Do 14. januarja bo trajalo obdobje dvojnega obtoka, ko bo še možno plačevanje v kunah, vračila pa bodo izvedena v evrih. Po izteku štirinajstdnevnega obdobja bodo kune iz obtoka umaknili.

Do 15. januarja naj bi bili zopet aktivni vsi bankomati, ki jih imajo v lasti hrvaške banke, teh je nekaj več kot 4.000. S 15. decembrom lani so jih namreč 2.700 začasno ugasnili, da so jih lahko pripravili na izdajanje nove valute.  Seznam delujočih bankomatov na Hrvaškem je dostopen na tej povezavi.

Kaj, če imate doma še vedno kune?

Kdor ima doma kune, jih lahko pri nas zamenja v bankah, hranilnicah in menjalnicah. Pred tem se je smiselno pozanimati, kakšni so pogoji menjave pri posameznih bankah. Od poslovne odločitve bank, hranilnic in menjalnic je namreč odvisno, ali bodo in pod kakšnimi pogoji kune menjali tudi v novem letu. V ZBS zato priporočajo, da se predhodno pri banki pozanimate o pogojih menjave, še posebej ko gre za menjave in dvige višjih zneskov.

Menjava je možna tudi na Banki Slovenije. Bankovce kun bodo brez provizije menjali od 1. januarja do 28. februarja 2023, ne bodo pa menjali kovancev. Menjavo bo mogoče opraviti na blagajni Banke Slovenije v delovnem času blagajne. Posameznik bo lahko na dan zamenjal največ 8.000 hrvaških kun. Po 28. februarju brezplačne menjave bankovcev hrvaških kun v Banki Slovenije ne bodo več izvajali. "Vsi, ki boste želeli hrvaške kune zamenjati v evre od marca 2023 naprej, boste to lahko storili na Hrvaškem v skladu s pogoji, kot jih je določila hrvaška centralna banka," pravijo na Banki Slovenije.

Konec gneče na meji

Hrvaška je s 1. januarjem vstopila tudi v območje schengna oziroma območja brez nadzora na notranjih mejah. Na 57 mejnih prehodih s Hrvaško se je sprostil nadzor nad cestnim prometom. Večjih posegov v ifnrastrukturo na meji za zdaj na slovenskem notranjem ministrstvu ne predvidevajo. Na dotičnih mejnih prehodih so tako dvignjene zapornice, prižgane zelene luči in prilagojene talne oznake. Gneče zaradi mejnih kontrol tako ne pričakujemo več.

Na Obrežju in Gruškovju sta v prvi fazi predvidena dva prometna pasova za vsako smer, kjer bo označen prost pretok prometa. Status strateškega mejnega prehoda bo dobilo 11 od 57 mejnih prehodov, in sicer tisti, kjer beležijo največji pretok potnikov. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • vzev 12:20 01.januar 2023.

    Kakšna sramota! Iz zopet smo bili Slovenci izdani s strani naših politikov. Že v EU nebi smeli priti, dokler nebi rešili meja. Pa ste eni nasedli in ste podprli na referendumu. Eni smo že takrat vedeli, da jih ne smemo ...prikaži več spustiti notri. Sedaj pa zopet.

  • stromar 12:14 01.januar 2023.

    Čestitke dragi sosedje, sedaj še cestnine urediti pa ste svetovni prvaki

  • robi2107 10:58 01.januar 2023.

    No, pa jim je ratalo. Uresničili so VSE svoje ambicije v odnosih z nami SLO pa niti ene. Za kaj takega je treba biti res izvenserijski idiot.