Slovenija
37966 ogledov

Kljub uvedbi schengna boste še vedno potrebovali ta dokument

mejni prehod Obrežje Saša Despot
Z vstopom Hrvaške v schengensko območje s 1. januarjem se bo spremenil režim na meji z južno sosedo.

Danes mineva 15 let, odkar je Slovenija postala članica schengenskega območja oziroma območja brez nadzora na notranjih mejah, ki se mu bo s 1. januarjem pridružila tudi Hrvaška. Z vstopom Hrvaške se bo spremenil tudi režim na meji, na kar se slovenska policija pospešeno pripravlja.

Vzpostavljena bo ustrezna signalizacija

1. januarja se bo na 57 mejnih prehodih s Hrvaško sprostil nadzor nad cestnim prometom. Slovenski mejni organi bodo "dvignili zapornice, prižgali zelene luči in prilagodili talne oznake novim pravilom", so ponazorili na notranjem ministrstvu. Večjih posegov v infrastrukturo po napovedih ministrstva za notranje zadeve ne bo, začele pa se bodo vse aktivnosti za odstranitev infrastrukture, ki bodo omogočile tekoči promet.

Z namenom prehajanja meja brez osebne kontrole bo vzpostavljena ustrezna signalizacija. S svetlobnimi označbami nad nadstrešnicami objektov mejnih prehodov bodo označene proste steze, kjer se meje prehajajo. Na Obrežju in Gruškovju, mejnih prehodih, kjer poteka avtocesta, sta v prvi fazi predvidena dva prometna pasova za vsako smer, kjer bo označen prost pretok prometa.

11 izmed 57 mejnih prehodov bo dobilo status strateškega mejnega prehoda, saj beležijo največji pretok potnikov. Na mejnih prehodih Sečovlje, Starod, Jelšane, Dragonja, Obrežje, Metlika, Petrina, Petišovci, Gruškovje in Zavrč bo torej infrastruktura ostala, razen v delu, ki bo omogočil prost pretok prometa. Na manjših mejnih prehodih se bo celotna infrastruktura odstranila.

Nadzor nad nezakonitimi migracijami in čezmejno kriminaliteto bo izvajan v okviru izravnalnih ukrepov. Po pooblastilu zakona o nadzoru državne meje bodo lahko policisti v ta namen izvedli nadzor nad osebo, njenimi stvarmi in vozilom ter listine. Kljub sprejemu Hrvaške v schengensko območje bo še naprej izvajan notranji nadzor meja kot doslej, z analizami tveganja in oceno ogroženosti, predvsem v luči nezakonitih migracij.

Meja s Hrvaško se bo lahko s 1. januarjem prestopala kadarkoli, kjerkoli in brez osebne kontrole. Za prehajanje meja bodo potniki sicer še vedno potrebovali potovalni dokument.

Policisti bodo premeščeni, službe ne bo izgubil nihče

Trenutno na meji s Hrvaško zaradi varovanja državne meje in izvajanja mejne kontrole deluje približno 1.400 policistov, ki bodo premeščeni na 20 policijskih postaj za izvajanje izravnalnih ukrepov, ki se bodo nahajale v vsaki policijski upravi. Večina policistov bo ostala na mejnem območju, na teh policijskih postajah bodo vzpostavljene posebne skupine za izvajanje izravnalnih ukrepov.

Nekateri izmed policistov bodo deležni dodatnega usposabljanja, kjer bodo prednost imeli policisti s peto stopnjo izobrazbe. Nihče izmed policistov ne bo izgubil službe, poudarjajo na notranjem ministrstvu.

Sodelovanje s slovensko vojsko bo prekinjeno, saj na ministrstvu ocenjujejo, da ni več potrebno. Mešane patrulje s hrvaškimi policisti se bodo izvajale še naprej.

Meja na morju v Piranu in Kopru s 1. januarjem ostaja, prav tako ostaja nadzor na letališčih Portorož, Maribor in Ljubljana. Nadzor na hrvaških letališčih bo odpravljen 26. marca, ob menjavi letalskih voznih redov.

Gneče zaradi mejnih kontrol več ne bo, a bi lahko v bolj obremenjenih mesecih do nje prišlo zaradi cestninskih postaj na hrvaški strani.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • villa 00:19 22.december 2022.

    Pa saj vecina Slovencev hotela v EU, zdaj pa imate demokracijo in odprte meje. Ko pa vsem bilo tako hudo v bivsi Jugi, a ne?!

  • Friderik1950 16:47 21.december 2022.

    Lepo. Že sedaj je tu pa tam okrog Haloz kaki pes zginil s ketne, sedaj pa bo šla še ketna.

  • Naklonsky 16:33 21.december 2022.

    Meja na morju? Jo bodo nadzirali? Kje? V Ankaranu?