Slovenija
2115 ogledov

Po več kot 30 letih z isto valuto in brez meje: "Dan za slavje!"

Nataša Pirc Musar Ursula von der Leyen Andrej Plenković Hrvaška Schengen Reševalni pas/Twitter
Od danes imata Slovenija in Hrvaška po 31 letih spet imeli isto valuto, na meji med njima pa ni več nadzora.

Danes, ko je Hrvaška vstopila hkrati vstopila v schengensko in evrsko območje, je zgodovinski dan, so se na mejnem prehodu Obrežje strinjali predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar in hrvaški premier Andrej Plenković. Poudarili so, da je to dan za slavje vseh evropskih državljanov.

Hrvaška Schengen meja mejni prehod Zgodovinski dan Svet Od 1. januarja te spremembe na Hrvaškem

"To je dan za slavje, obdobje novih začetkov, novih poglavij in ni kraja v Evropi, ki bi danes bolje predstavljal nov začetek, kot je to na ta dan Hrvaška," je ocenila von der Leyen po tristranskem srečanju s Pirc Musar in Plenkovićem.

Poudarila, je, da na kopenskih in morskih mejah Hrvaške z njenimi sosedami, Slovenijo, Madžarsko in Italijo, zdaj ne bo več obmejnih nadzorov, vrst in preverjanj potnih listov.

Predsednica Evropske komisije je spomnila, da se je Hrvaška danes pridružila tudi skupnosti 347 milijona Evropejcev, ki uporabljajo isto valuto. Evro je po njenem mnenju eden največjih kolektivnih dosežkov Evrope, kot druga najpomembnejša globalna valuta pa jo krepi tudi na mednarodnem odru.

Hrvaška evri | Avtor: Epa Epa

Kot zgodovinskega je današnji dan označil tudi Plenković. "Če obstajajo trenutki, ki jih lahko imenujemo zgodovinski, je to zagotovo današnji dan. 1. januar 2023 je dan, ko je Hrvaška uresničila svoje strateške državne in politične cilje," je dejal. Ob tem je izpostavil, da je Hrvaška prva država, ki je integracijo v schengen in območje evra uresničila na isti dan.

Nataša Pirc Musar pa je poudarila, da je gre za velik dan tako za hrvaške kot slovenske državljane, in izpostavila pomembnost širitve EU. "Moj prvi obisk v funkciji predsednice republike je poklon Evropi, naši sosedi, evropskemu povezovanju in sodelovanju," je dejala in poudarila, da verjame v združeno Evropo in da je integracija edina možna pot, tudi za države članice Zahodnega Balkana.

Ob polnoči padla meja

Davor Božinović Sanja Ajanović Hovnik Hrvaška Schengen meja mejni prehod | Avtor: Epa Epa

Hrvaška je z novim letom postala 20. članica evrskega območja in 23. država članica Evropske unije, ki so del schengenskega prostora. Poleg članic EU so v schengnu še Norveška, Švica in Liechtenstein, ki se je temu območju kot zadnji pridružil leta 2011.

Na hrvaški strani mejnega prehoda Obrežje je nekaj sekund pred polnočjo skozi mejni nadzor zapeljal še zadnji avtomobil. Nato sta hrvaški minister Davor Božinović in slovenska ministrica Sanja Ajanović Hovnik dvignila zapornico in sprostila prehod meje, s čimer je Hrvaška vstopila v schengen. "Odprli smo vrata Evropi brez mej," je dejal Božinović.

"Nocoj slavimo nov dan, novo leto in novo Evropo s Hrvaško v schengnu. Ni več mej, ki so predolgo obstajale med nami in našimi sosedi /.../ Zaradi tega je današnje dejanje več kot zgolj ukinjanje mejnega nadzora. Gre za končno potrditev naše evropske identitete, za katero so se borile in jo tudi izborile generacije Hrvatov," je v izjavi za medije ob dogodku dejal hrvaški notranji minister Božinović.

Zahvalil se je slovenski ministrici za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve Ajanović Hovnikovi in ostali slovenski delegaciji z v. d. generalnega direktorja policije Boštjanom Lindavom na čelu, da so se udeležili tega za Hrvaško zelo pomembnega dogodka.

Davor Božinović Sanja Ajanović Hovnik Hrvaška Schengen meja mejni prehod | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 34
  • bobubob 11:08 02.januar 2023.

    Naši največji prijatelji so se vkrcali na potapljajočo se ladjo. Oni seveda, za razliko od nas, to vedo, a vendarle menijo, da je možno s te ladje še kaj odnesti, še preden se potopi. Recimo še kak meter ozemlja, kako ...prikaži večko pravico ali upravičenje, za iznajdljivega se vedno najde še kaj uporabnega. Slovenci pa, kot je že tule v navadi, jim bomo kot dobri sosedje ustregli, saj imamo vsega dovolj in preveč, če pa imamo kak rogljiček manj(po Janši), pa ne bomo jamrali.

  • Stajerc 21:56 01.januar 2023.

    Še malo in bomo zopet nazaj v yu

  • Friderik1950 18:44 01.januar 2023.

    V komentarjih je zaznati, da so nas Hrvati tudi tokrat politično izigrali. Bo že držalo, saj se lahko vselej zanesejo na svoje domobrane, ki jih po Nevihti častijo kot bogove. Mi smo se pa vseh domobrancev znebili, pa še domobranec ...prikaži več je postala osovražena beseda, sedaj, ko bi jih za proti utež rabili pa jih ni ali pa govorijo srbohrvaško. Ja, res nerodno.