Svet
2185 ogledov

Petrol: Minister za gospodarstvo zavaja

Petrol Profimedia
Petrol je včeraj med 12. in 13. uro na Hrvaškem opozorilo zaprl svoje bencinske črpalke. S tem je izzval bes hrvaškega ministra za gospodarstvo Davorja Filipovića. Na njegove besede so se zdaj odzvali tudi pri Petrolu, trdijo, da minister zavaja javnost.

"Minister je po sestanku podal izjavo za javnost, v kateri so bile podane nekatere netočne trditve, ki so jih povzeli številni mediji na Hrvaškem in v Sloveniji in ki terjajo pojasnilo družbe Petrol d.d., Ljubljana," so prepričani v družbi Petrol d.d.

Obregnili so se ob dva podatka, ki ju je navedel hrvaški minister za gospodarstvo Davor Filipović. Dejal, da so marže pri naftnih derivatih na Hrvaškem na približno enaki ravni kot v Sloveniji in da si v Petrolu želijo, da bi znašale okoli ene kune (0,13 evra na liter), trenutno pa so v višini 0,75 kune (0,10 evra na liter). "Regulaciji marž v Republiki Sloveniji in v Republiki Hrvaški nista na enaki ravni in nista primerljivi. Z veljavno vladno uredbo določena marža na Hrvaškem je nižja od marže, ki jo določa veljavna vladna uredba pri prodaji naftnih derivatov v Sloveniji. Marža na Hrvaškem trenutno znaša 0,65 kune (0,086 evra ) na liter goriva. V formulo, ki jo določa slovenska uredba, je vključen delni strošek primešavanja biokomponente, medtem ko na Hrvaškem ni vključen, kar pomeni, da se ta strošek krije neposredno iz marže. V primeru, da družba sledi uredbeno določeni formuli in biokomponente v gorivo ne vmešava, jo na podlagi predpisov, ki zahtevajo izpolnjevanje obvez s področja obnovljivih virov energije v prometu, lahko doleti kazen. Samo iz tega naslova se marža zniža na 0,61 kune (0,081 evra) na liter dizelskega goriva, kar ne omogoča pokritja stroškov in vzdržnega poslovanja," so se odzvali pri Petrolu, ki je včeraj protestno zaprl večino svojih poslovalnic na Hrvaškem med 12. in 13. uro. Več o tem si lahko preberete tukaj

"Glede na to, da so nabavni pogoji za leto 2023 v primerjavi z letom 2022 kot posledica zaostrenih razmer na nabavnem trgu naftnih derivatov zaradi embarga na naftne derivate ruskega izvora bistveno slabši, marža, tudi če bi se dvignila na 0,75 kune (0,10 evra) na liter, ne bi bila zadostna. V Sloveniji se cene goriv na avtocestah prosto oblikujejo, medtem ko je marža izven avtocest omejena na 0,0983 evra na liter dizelskega goriva. Regulatorne omejitve v Sloveniji in na Hrvaškem se torej bistveno razlikujejo. Trenutni regulativni ukrepi na področju prodaje goriv so nesorazmerni, okoliščin za regulacijo cen naftnih derivatov ni več,  saj so cene naftnih derivatov ponovno na enakem nivoju kot pred začetkom vojne v Ukrajini," so še zapisali v sporočilu za javnost. 

Vodstvo Petrola je zmotila tudi izjava hrvaškega ministra za gospodarstvo, da je "Petrol v prvih devetih mesecih ustvaril okoli 100 milijonov evrov dobička, kar dokazuje, da niso v tako resnih težavah". Pri Petrolu so poudarili, da podatki, ki jih je navedel minister, ne držijo. "Skupina Petrol na Hrvaškem (vključujoč družbo Crodux Derivati dva d.o.o., ki je bila v začetku novembra 2022 pripojena družbi Petrol d.o.o.) je v prvih devetih mesecih leta 2022 ustvarila 3,5 milijona evrov izgube (ob čemer je prilagojeni kosmati poslovni izid znašal 88,77 milijona evrov, EBITDA pa 23,18 milijona evrov)," so sporočili iz Petrola. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Pišmevuh 12:50 29.december 2022.

    Prisiljeni ste bili prodajat? Ti, ti Hrvati. Vrnite mi za bencinsko črpalko, ki mi je odpovedala zaradi vode v vašem gorivu.

  • karantanc56 11:24 29.december 2022.

    Petrol lopovi - zaprite črpalke na Hrvaškem, če se vam ne izplača. Bo gorivo prodajal nekdo drugi.